Bârladul are propria stea pe cer
Bârladul are propria stea pe cer. O nouă descoperire la Observatorul Astronomic din Bârlad pune numele oraşului la loc de cinste, unde cu greu se ajunge. Printre sutele de miliarde de stele din Calea Lactee, se numără şi o stea cu numele micului oraş din judeţul Vaslui.
Factură la gaz de 54.000 de euro pentru o școală
Dosarul chelneriței angajate ca ingineră la Apele Române a ajuns pe masa judecătorilor
Pacient COVID-19: Cu pași mărunți ajungi pe marginea gropii, încet, încet. Nu vine dintr-o dată să te sperie. E o boală perversă
Pacient COVID-19: Cu pași mărunți ajungi pe marginea gropii, încet, încet
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
În Calea Lactee sunt aproximativ 400 de miliarde de stele, iar printre acestea de acum se numără şi steaua Bârlad V1, stea variabilă, care se află la o distanţă de aproape 4.000 de ani lumină, în dreptul constelaţiei Perseus.
La începutul lunii noiembrie, astronomul Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, a găsit o stea fără nume. Pentru a fi sigur, a mai făcut nişte cercetări, iar apoi a raportat noua descoperire la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor, de unde a primit confirmarea.
„A fost o noapte întreagă de observaţie şi observăm oscilaţia în strălucirea stelei, că, de fapt, asta înseamnă stea variabilă: o stea care îşi schimbă strălucirea”, a explicat pentru Digi24 Ciprian Vîntdevară - muzeograf al Planetariului şi Observatorului Astronomic Bârlad.
Steaua este de tip Delta Scuti, în 98 de minute îşi schimbă strălucirea de la un maxim la un minim. Aceasta poartă numele „Bârlad V1”, V1 însemnând că este stea variabilă şi că este prima descoperire.
„M-am gândit să fie a oraşului Bârlad pentru că aici îmi desfăşor activitatea şi, de ce nu, Bârladul merită să aibă o stea pe cer. E o realizare importantă, pentru că nu putem face chiar în fiecare zi descoperiri şi să avem posibilitatea să acordăm numele unei stele”, spune Ciprian Vîntdevară, muzeograf al Planetariului și Observatorului Astronomic Bârlad.
Cum nimic nu este întâmplător, nici această descoperire şi mai ales locul, spune Ciprian Vîntdevară, nu e o întâmplare.
„Vine aşa, ca un cadou de zece ani, pentru că anul acesta se împlinesc zece ani de când avem clubul de astronomie Perseus Bârlad”, a explicat Ciprian Vîntdevară.
Inspirată de noua descoperire, o cofetărie din oraș a creat tortul-stea.
„Mi se pare un lucru extraordinar şi din acest motiv noi am creat un tort care se cheamă tortul Stea Bârlad V1 şi acest tort este mărturia vie a unei activităţi extraordinare a clubului astronomic din Bârlad”, spune Ada Cazacu - managerul cofetăriei.
Observatorul Astronomic din judeţul Vaslui este unul dintre cele mai dotate din România datorită sponsorizărilor pe care cei de aici au reuşit să le obţină.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News