Live

Astronomii au descoperit un obiect imens ascuns sub scoarța Lunii

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

„Prietenul cel mai bun” al Pământului este şi locul în care se găsesc cele mai multe cratere de impact din întregul nostru Sistem Solar. Practic, un obiect de mari dimensiuni a produs craterul imens de acum miliarde de ani, iar astronomii de-abia au descoperit ceva foarte mare ascuns sub suprafaţa selenară, conform CNN.

Conform unei cercetări publicate în jurnalul „Geophysical Research Letter”, polul sud al Lunii, Bazinul Aitken, ascunde un obiect cu o masă estimată de 2.177.243.200.061.253.000 kilograme.

Imaginaţi-vă că luaţi o bucată de metal de cinci ori mai mare decât insula principală a Hawaii şi că aţi îngropa-o în pământ. Cam la aceste dimensiuni se află obiectul pe care l-am detectat”, a spus autorul Peter B. James.

Cercetătorii de la Baylor au folosit mai multe seturi de date colectate de la aparatele spaţiale care măasoară graviaţia din jurul Lunii şi le compară cu hărţile şi imaginile suprafeţei selenare. Rezultatul este descoperirea unui obiect metalic dens în podeau bazinului.

James şi echipa lui presupun că ar putea fi un metal sudat în mantaua Lunii după un impact al unui asteroid care a cauzat şi craterul, în urmă cu 4 miliarde de ani. Dacă e adevărat, obiectul ar putea fi „o maşină a timpului” și o „mină de aur” pentru cercetătorii care studiază istoria Universului. Tot acel metal şi, practic, toată suprafaţa care înconjoară obiectul şi craterul ar putea să ne spună multe lucruri în legătură cu felul în care s-a petrecut impactul şi cum arăta Sistemul Solar atunci când acesta a avut loc.

Bazinul este unul dintre cele mai bune «laboratoare» naturale pentru studierea evenimentelor catastrofale de tip impact de asteroid, un proces antic care a transformat toate corpurile planetare telurice pe care le vedem astăzi”, a mai spus James.

Din păcate, craterul şi misterioasa substanţă de desubt nu sunt vizibile pentru ochiul liber de pe Pământ pentru că se află pe partea îndepărtată a Lunii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Pământul se desparte de „mini-luna” sa temporară, care ar putea fi o bucată din Lună. Când se va apropia din nou de planeta noastră

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Partenerii noștri