Live

Alunecări de teren, tratate cu bacterii

Data publicării:
Foto: Alain Herzog

Drumurile şi terenurile care se surpă pot fi reparate cu... bacterii şi uree. Specialiştii elveţieni au dezvoltat un biociment, care este puternic şi nu afectează mediul.

Dacă avem un teren alunecos, cu pietriş sau nisip, avem soluţia să-l întărim cu beton, dar din punct de vedere ecologic este un pas înapoi. De aceea, doi cercetători elveţieni au venit cu o soluţie organică, uşor de folosit şi ieftină, care combină o specie de bacterii (Sporosarcina pasteurii) cu ureea. Amestecate, acestea vor forma cristale de calcit, un mineral foarte întâlnit în natură, care leagă pietrele şi particulele de nisip şi care se răspândesc pe porţiuni mari în doar câteva ore.

Chiar dacă bacteriile folosite de cercetători nu sunt periculoase, există posibilitatea să sufere mutaţii şi atunci lucrurile se schimbă.

Alte studii au arătat că betonul se poate repara singur dacă are în compoziţie o specie de ciuperci (Trichoderma reesei). În momentul în care se formează crăpături şi pe acolo pătrund apă şi oxigen, sporii se înmulţesc şi eliberează carbonat de calciu. Substanţa va umple fisurile nou apărute şi nu le va mai permite să se extindă.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Animalele din regiunile devastate de inundații din Spania, expuse la boli din cauza străzilor pline de noroi și gunoaie

Partenerii noștri