Live

De ce ruginește fierul?

Data actualizării: Data publicării:

Dacă nu este tratat corespunzător, fierul ruginește destul de repede. Care este explicația simplă din spatele acestui fenomen ne spune fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură: „Aerul este format din molecule de oxigen care se plimbă dintr-o parte într-alta. Mai simplu spus, atomi de oxigen. Atomul de oxigen are o afinitate foarte mare de electroni. Adică, el vrea să ia electroni de la alți atomi. Dacă acest atom de oxigen întâlnește în cale un atom de aur, nu va reuși pentru că aurul ține foarte strâns de electronii lui. Pe de altă parte, dacă întâlnește în calea lui un atom de fier, va reuși pentru că atomii de fier cedează mai ușor electronii, iar o parte din acești electroni vor ajunge pe atomul de oxigen, formând un ion de oxigen. Pentru că avem acum mai mulți electroni. Pe de altă parte, atomul rămas a devenit și el un ion de fier pentru că a cedat electronic.

Avem doi ioni de sarcini opuse și, așa cum știm din legile fizicii, cei doi se vor atrage și vom forma ceea ce noi simplu spunem un oxid de fier. În realitate, procesul este mai complex, pentru ca acest transfer de electroni să aibă loc, el trebuie să fie intermediat de apă. De aceea, ruginirea fierului are loc doar în apă.

Molecula care se formează este și ea mai mare și mai complexă decât aici.

Vor fi doi atomi de fier, trei atomi de oxigen, moleculă de apă, precum și ioni de hidrogen. Împreună, acest complex formează o substanță, acea substanță roșiatică pe care o vedem și se numește rugină”.

Citiți aici despre alte fenomene din viața de zi cu zi explicate pe înțelesul tuturor de fizicianul Cristian Presură.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Par din filmele SF”: au apărut imaginile cu cele 15 ”OZN-uri”! Recordul, spulberat: peste un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Misterul celui mai mare meteorit căzut pe Pământ. A fost descoperit în 2016, dar a dispărut între timp și e de negăsit

Un metal bizar, care nu se găsește pe Pământ, a fost descoperit într-o comoară din Epoca bronzului

Intrăm într-o „nouă eră” a mineritului: Cel mai mare proiect minier din lume va începe după o întârziere de 27 de ani

Oamenii de știință vor să „întunece” Soarele ca să scăpăm de caniculă. La ce metode s-au gândit și cât sunt de realizabile

Partenerii noștri