De ce ruginește fierul?
Dacă nu este tratat corespunzător, fierul ruginește destul de repede. Care este explicația simplă din spatele acestui fenomen ne spune fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.
Trei sferturi dintre români nu cred în știință
Diplomații americani, victime ale unor atacuri cu microunde?
Naveta SpaceX, drum cu emoții spre Stația Spațială
Cristian Presură, despre tehnologia care colectează energie prin panouri solare în spațiu
Mitul „ninsorii false” din Texas, demontat de Cristian Presură
Primele imagini video de pe Marte, comentate de Cristian Presură
Fizicianul Cristian Presură explică de ce pandemia a resetat Ceasul Apocalipsei
Vaccinarea lui Bill Gates și teoriile conspirației
Fizicianul Cristian Presură răspunde, cu ajutorul medicilor, la principalele nelămuriri legate de vaccin
Cristian Presură: „Aerul este format din molecule de oxigen care se plimbă dintr-o parte într-alta. Mai simplu spus, atomi de oxigen. Atomul de oxigen are o afinitate foarte mare de electroni. Adică, el vrea să ia electroni de la alți atomi. Dacă acest atom de oxigen întâlnește în cale un atom de aur, nu va reuși pentru că aurul ține foarte strâns de electronii lui. Pe de altă parte, dacă întâlnește în calea lui un atom de fier, va reuși pentru că atomii de fier cedează mai ușor electronii, iar o parte din acești electroni vor ajunge pe atomul de oxigen, formând un ion de oxigen. Pentru că avem acum mai mulți electroni. Pe de altă parte, atomul rămas a devenit și el un ion de fier pentru că a cedat electronic.
Avem doi ioni de sarcini opuse și, așa cum știm din legile fizicii, cei doi se vor atrage și vom forma ceea ce noi simplu spunem un oxid de fier. În realitate, procesul este mai complex, pentru ca acest transfer de electroni să aibă loc, el trebuie să fie intermediat de apă. De aceea, ruginirea fierului are loc doar în apă.
Molecula care se formează este și ea mai mare și mai complexă decât aici.
Vor fi doi atomi de fier, trei atomi de oxigen, moleculă de apă, precum și ioni de hidrogen. Împreună, acest complex formează o substanță, acea substanță roșiatică pe care o vedem și se numește rugină”.
Citiți aici despre alte fenomene din viața de zi cu zi explicate pe înțelesul tuturor de fizicianul Cristian Presură.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News