Live

De ce nu putem atinge viteza luminii. Cristian Presură: Un caiet ar avea masa cât a universului. Cine poate să împingă universul?

Data actualizării: Data publicării:
Navă spațială. Foto: GettyImages

Veşti dezamăgitoare pentru fanii filmelor SF care sperau că o să poată circula cu nave spaţiale capabile să depăşească viteza luminii. Fizicianul Cristian Presură explică la Digi24 de ce o astfel de ipoteză este foarte puțin probabilă în realitate.

În universul fictiv din Star Trek, nava spaţială Enterprise poate, cu ajutorul propulsiei exponențiale, să producă o deformare a spațiului care modifică legile fizicii pentru a permite realizarea unei viteze superluminice.

Însă specialiştii spun că este aproape imposibil, dacă nu chiar imposibil, să vedem proiectată vreodată o navă care să circule cu peste 1 miliard de kilometri pe oră, adică viteza luminii.

La ora actuală, cea mai mare reuşită în acest domeniu aparţine celor de la NASA care au dezvoltat nava spaţială Parker Solar Probe care poate atinge o viteză de 690,000 km / h, adică 0.064% din viteza luminii.

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 că un caiet, dacă ar fi împins aproape de viteza luminii, ar ajunge să aibă o masă inerțială la fel de mare ca a întregului univers.

„Viteza luminii, din păcate, conform teoriei relativității, nu poate fi depășită de ființele umane. Există doar niște particule care merg cu viteza luminii și anume particulele care au masă de repaus nulă, printe care fotonul, chiar particula luminii. Dar tot ce are masă, tot ce are greutate nu poate fi accelerat la o viteză egală cu viteza luminii”, a spus el.

Fizicianul a explicat ce se întâmplă cu un obiect în funcție de viteza cu care se deplasează folosind un caiet ca exemplu.

„Dacă împingem un caiet, punem energie și mai împingem, o să aibă viteză și mai mare. Și atunci de ce nu putem să-l accelerăm la ce viteză vrem noi? În teoria relativității se întâmplă un lucru ciudat, pe care noi nu îl observăm în timp ce împingem acest caiet. Teoria relativității ne spune că odată ce acest caiet se apropie de viteza luminii, el va deveni mai greu, în termeni fizici spunem că are o masă inerțială mai mare. Devine mai greu de împins”, a spus Presură.

„Cu cât acest caiet se apropie de viteza luminii, cu atât masa lui inerțială este mai mare și cu atât ne va fi mai greu să-l împingem. Ați văzut că e mai greu să împingem un frigider decât un scaun, pentru că frigiderul are o masă inerțială mai mare.

La un moment dat, acest caiet, la o viteză apropiată de viteza luminii, masa lui inerțială va fi cât a unui frigider. Încă putem să-l împingem. Ne apropiem mai mult de viteza luminii, iar masa lui inerțială va fi cât cea a unei planete. Deja va fi foarte dificil să-l împingem mai departe. Iar când masa acestui caiet va fi aproximativ cât masa universului – pentru că acest lucru se va întâmpla când viteza va fi aproape cât a luminii – cine mai poate să împingă universul? Trebuie să cedăm și să spunem: gata, nu putem să depășim viteza luminii”, a explicat fizicianul.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai periculos transport din lume cu camionul va ajuta la descifrarea secretelor universului. „Încercăm să înțelegem de ce existăm”

„Lipseşte ceva din ceea ce cunoaştem despre univers”. Ce arată datele obținute de telescopul James Webb

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb. Crește mai rapid decât se credea posibil

O puternică furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce daune poate produce

Partenerii noștri