Live

Video De ce este considerată lansarea Starship un succes, deși cea mai mare rachetă din lume a explodat. Explicațiile lui Cristian Presură

Data actualizării: Data publicării:
Racheta Starship a explodat la câteva minute de la lansare. Foto: Profimedia

Succes parțial al SpaceX care a lansat astăzi Starship, cea mai mare rachetă din istorie. Racheta de 119 metri înălțime și o greutate de 5.000 de tone a explodat la câteva minute de la lansare. Experții spun totuși că lansarea inițială a fost o reușită, deoarece Starship s-a desprins de pe pământ și a ajuns pe orbită. Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 care sunt dificultățile pentru lansarea unei astfel de rachete.

„Într-un fel ne așteptam, pentru că testele acestea nu se fac dintr-o dată. Rachetele nu merg pur și simplu, proiectezi o rachetă și totul merge ca pe roate. Trebuie să testezi rachetele și unde nu merge trebuie să revii la design și așa mai departe. Așa se îmbunătățesc lucrurile. Chiar e normal”, a explicat Presură.

„Cel mai important este ca racheta să se ridice de la pământ. Este cea mai puternică rachetă care a fost lansată vreodată de la pământ și cel mai important, în faza aceasta, e să se ridice”, a adăugat fizicianul.

„În essență sunt două părți. SuperHeavy este prima treaptă care trebuie să o ridice pe Starship, care este partea de sus, la o altitudine foarte mare și după aceea să se decupleze și să-i dea impulsul inițial de care are nevoie, iar Starship urma să-și pornească motoarele și să meargă mai departe”, a spus el.

„E foarte important ca prima treaptă, Super Heavy, să funcționeze foarte bine. Și asta în mod special pentru că are vreo 32 de motoare. Lucrul ăsta nu a fost preferat în istorie. Sovieticii au încercat cu racheta N1 și pentru că nu aveau un motor așa de puternic cum aveau americanii, au folosit multe motoare mici. Motoarele nu au funcționat împreună și au explodat”, a aminit Presură.

„Elon Musk în esență vrea să facă același lucru, să facă o rachetă puternică cu mai multe motoare. Dar ele trebuie să lucreze foarte bine împreună. Și ăsta este de fapt testul crucial care trebuie făcut”, a mai spus fizicianul.

SpaceX a reușit să lanseze Starship, cea mai mare rachetă din lume, însă ambele trepte ale rachetei au explodat la trei minute după lansare și au căzut pe Pământ.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete - propulsorul şi nava - nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi stat la baza eşecului. SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

Vehicul spaţial a fost proiectat să fie complet reutilizabil și să poată transporta peste 100 de tone de produse.

Starship a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.

Este o lansare urmărită cu mare atenție de NASA, în contextul în care acest vehicul a fost ales de agenția spațială americană pentru aselenizările din cadrul programului Artemis.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump a asistat, alături de Elon Musk, la a șasea lansare de test a rachetei Starship

Momentul în care o fostă educatoare de grădiniță doboară o rachetă de croazieră rusească utilizând un sistem antiaerian sovietic

Ucraina mărește producția de rachete Neptun și le modifică pentru lovituri cu rază lungă de acțiune

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Partenerii noștri