Live

Cum se folosesc Rusia și China de imagini false cu femei pentru propagandă și dezinformare pe rețelele sociale

Data publicării:
Imagine generată cu AI. Sursa foto: Profimedia Images

Fie că este vorba despre agenții de propagandă din China sau Rusia, de escroci online sau chatboți AI, conturile care se folosesc de imagini false cu femei au un impact semnificativ mai mare decât cele care induc ideea că sunt deținute de bărbați, demonstrând că, în timp ce tehnologia devine din ce în ce mai sofisticată, creierul uman rămâne surprinzător de ușor de „piratat”, în parte și din cauza stereotipurilor de gen care au a migrat din lumea reală în cea virtuală.

Când cercetătorul Wen-Ping Liu, specialist în dezinformare, a analizat eforturile Chinei de a influența alegerile recente din Taiwan folosind conturi false pe rețelele sociale, ceva neobișnuit a ieșit în evidență la cele mai de succes profiluri.

Toate erau deținute de femei, sau cel puțin așa păreau să fie. Profilurile false care pretindeau a fi femei au primit mai multă implicare, mai multă atenție și mai multă influență decât conturile bărbaților, notează Independent.

„A pretinde că ești femeie este cea mai ușoară modalitate de a obține credibilitate”, a spus Liu, un anchetator la Ministerul Justiției din Taiwan.

Oamenii au atribuit de multă vreme caracteristici umane, cum ar fi genul, obiectelor neînsuflețite, așa că are sens ca trăsăturile asemănătoare omului să facă mai atractive profilurile false de rețele sociale sau chatboții. Cu toate acestea, întrebările despre modul în care aceste tehnologii pot reflecta și întări stereotipurile de gen atrag atenția pe măsură ce mai mulți asistenți vocali și chatboți AI intră pe piață, estompând și mai mult granițele dintre om și mașină.

„Vrei să injectezi ceva emoție și căldură? O modalitate foarte ușoară de a face asta este să alegi fața și vocea unei femei”, a spus Sylvie Borau, profesor de marketing și cercetător online în Toulouse, Franța, ale cărei studii au descoperit că utilizatorii de internet preferă boții „femei” și îi văd ca versiuni mai umane decât pe cei cu interfață masculină.

Oamenii tind să perceapă femeile ca fiind mai calde, mai puțin amenințătoare și mai agreabile decât bărbații, a declarat Borau pentru The Associated Press. Pe de altă parte, bărbații sunt adesea percepuți ca fiind mai competenți, dar sunt văzuți și ca amenințători sau ostili. Din această cauză, mulți oameni pot fi, conștient sau inconștient, mai dispuși să interacționeze cu un cont fals care se prezintă drept femeie.

Când CEO-ul OpenAI, Sam Altman, căuta o nouă voce pentru ChatGPT, el a abordat-o pe Scarlett Johansson, care a spus apoi că Altman i-a transmis că utilizatorii vor găsi vocea ei – din filmul „Her” – ca una care induce „confort”. Johansson a refuzat cererea lui Altman și a amenințat că va da în judecată OpenAI atunci când compania a optat pentru ceea ce ea a numit o voce „îngrozitor de asemănătoare” cu a ei. OpenAI a oprit apoi noua voce.

Imaginile de profil feminine, în special cele care arată femei cu piele impecabilă, buze frumoase și ochi languroși, în ținute sexy, pot fi o altă atracție online pentru mulți bărbați.

Utilizatorii tratează, de asemenea, boții în mod diferit, în funcție de cum este perceput sexul acestora: cercetările lui Borau au descoperit că chatboții „femei” sunt mai hărțuiți și amenințați sexual decât boții „bărbați”.

Profilurile de rețele sociale pentru femei primesc în medie de trei ori mai multe vizualizări decât cele ale bărbaților, potrivit unei analize a peste 40.000 de profiluri realizată pentru AP de Cyabra, o firmă de tehnologie israeliană specializată în detectarea boților. Profilurile feminine care pretind a fi mai tinere obțin cele mai multe vizualizări, a constatat Cyabra.

„Crearea unui cont fals și prezentarea lui ca femeie va ajuta contul să câștige mai multă atenție în comparație cu prezentarea lui ca bărbat”, potrivit raportului Cyabra.

Campaniile de influență online organizate de națiuni precum China și Rusia folosesc de mult timp imagini false cu femei pentru a răspândi propagandă și dezinformare. Aceste campanii, de cele mai multe ori, exploatează părerile oamenilor despre femei. Unele apar ca niște bunici înțelepte și bune care par gospodinele perfecte și dau sfaturi înțelepte, în timp ce altele imită femei tinere, atractive, dornice să vorbească despre politică cu bărbații în vârstă.

Luna trecută, cercetătorii de la firma NewsGuard au descoperit că sute de conturi false - unele cu imagini de profil generate de inteligență artificială - au fost folosite pentru a-l critica pe președintele Joe Biden. S-a întâmplat după ce unii susținători ai lui Trump au început să posteze o fotografie personală cu anunțul „nu îl votez pe Joe Biden”.

În timp ce multe dintre postări erau autentice, peste 700 dintre acestea proveneau din conturi false. Majoritatea profilurilor pretindeau că sunt femei tinere care trăiesc în state precum Illinois sau Florida, iar, de exemplu, unul dintre ele era numit PatriotGal480. Dar multe dintre conturi foloseau un limbaj aproape identic și aveau fotografii de profil care au fost generate de AI sau erau furate de la alți utilizatori. Și, deși nu s-a descoperit cu siguranță cine opera conturile false, multe dintre acestea au legături cu diferite națiuni, inclusiv Rusia și China.

X a eliminat conturile după ce NewsGuard a contactat platforma.

Un raport al ONU a sugerat că există un motiv și mai evident pentru care atât de multe conturi false și chatbot sunt femei: au fost create de bărbați. Raportul, intitulat „Sunt roboții sexiști?” a analizat disparitățile de gen în industria tech și a concluzionat că o mai mare diversitate în programare și dezvoltarea AI ar putea reduce stereotipurile sexiste.

„Este un cerc vicios”, a spus Borau. „Umanizarea AI ar putea dezumaniza femeile.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Xi Jinping cere Statelor Unite să nu depăşească „linia roşie” în ceea ce priveşte Taiwanul

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

„Barurile academice”, ultima redută pentru libertatea de exprimare a tinerilor chinezi în luptă cu cenzura statului

Atac cu cuțitul în China: un student a ucis opt oameni și a rănit alți 17

Partenerii noștri