Live

Video Cum poate un stup robotizat menține albinele în siguranță. Eficiența este mai mare ca cea a unui apicultor

Data publicării:
Un stup robotizat,cu rezultate foarte bune pentru păstrarea coloniilor de albine a fost conceput de un start-up israelian. Foto: beewise.ag

Tehnologia ar putea salva planeta și vedem asta în fiecare domeniu. Mai nou, și albinele primesc un stup robotizat, cu rezultate foarte bune pentru păstrarea coloniilor.

Zumzetul albinelor a cuprins tot acest braț robotizat, care a funcționat cu o eficiență pe care niciun apicultor uman nu ar putea să o obțină.

Unul după altul, mașina a scanat teancuri de faguri care împreună puteau adăposti până la două milioane de albine - inspectându-le pentru depistarea bolilor, monitorizând pesticidele și raportând în timp real orice pericol care amenința colonia.

Hallel Schreier, manager: “Ceea ce vedem aici este Bee Home, care găzduiește 24 de colonii care sunt egale cu 24 din cutiile de lemn pe care în mod obișnuit le vedem pe câmp. Și are un mecanism robotizat care tratează stupii”.

Următoarea generație de stupi a fost dezvoltată de startup-ul israelian Beuly, care spune că acest tip de îngrijire non-stop este necesar pentru a minimiza riscul colapsului coloniilor.

Saar Safra, fondator: „Stupul robotizat sau mecanismul robotizat se numește «Bee Home» și nu am schimbat nimic față de apicultura clasică, tot ceea ce facem este să îngrijim albinele așa cum ar face-o și un apicultor pe teren, cu excepția faptului că folosim mâini robotizate și viziune computerizată și camere de luat vederi. Asta e tot. Orice ar face un apicultor pe teren, poate imita și sistemul robotizat - inspectarea stupilor, aplicarea tratamentului și medicamentelor, recoltarea mierii, împărțirea stupilor, combinarea stupilor - orice ar face un apicultor, mecanismul robotic poate imita și realiza mai eficient, fără să obosească, fără să plece în vacanță și fără să se plângă”.

Însă, întreaga lume se confruntă cu o scădere drastică a numărului de albine, în mare parte din cauza agriculturii intensive, a utilizării pesticidelor, a dăunătorilor și a schimbărilor climatice.

Companiile au intervenit cu diferite tehnologii pentru a încerca să încetinească prăbușirea în masă a coloniilor, cum ar fi plasarea de senzori pe stupii tradiționali din lemn sau metode noi pentru a compensa diminuarea numărului de albine, cum ar fi polenizarea artificială.

Hallel Schreier, manager: “După cum probabil știți, albinele sunt extrem de importante. Acestea sunt o parte vitală a lanțului nostru alimentar. Albinele polenizează 75% din fructele, legumele și nucile pe care le consumăm, așa că, asigurându-ne că albinele sunt sănătoase, ne asigurăm de fapt că lanțul nostru alimentar este securizat”.

Beuly a obținut finațare de la investitori privați în valoare de 40 de milioane de dolari până acum, iar peste 100 de astfel de sisteme sunt utilizate în prezent în Israel și Statele Unite.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

China a realizat 158 ​​km de autostradă folosind doar mașini autonome, roboți și drone

Designul robotaxiului Tesla, criticat în industrie. „Când te gândeşti la un taxi, e ceva care poate transporta mai mult de 2 persoane”

Tesla va folosi roboți umanoizi în fabricile sale, din 2025. Ce promite Elon Musk

Partenerii noștri