Live

Video Cum arată naveta spațială pe care chinezii o vor folosi pentru aprovizionarea stației lor de pe orbita Terrei

Data publicării:
Foto: X / China 'N Asia Spaceflight

China a dezvăluit proiectul unei noi navete spațiale reutilizabile pentru transportul de marfă către și de la stația spațială Tiangong pe care China o are pe orbita Pământului.

Naveta spațială Haolong este dezvoltată de Chengdu Aircraft Design and Research Institute din cadrul companiei de stat Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Este unul dintre cele două proiecte câștigătoare rezultate în urma unei cereri de propuneri din partea agenției chineze pentru zboruri spațiale umane, CMSA, pentru dezvoltarea de nave spațiale de marfă cu costuri reduse, scrie Space.com.

În prezent, China utilizează naveta sa spațială robotizată Tianzhou pentru a trimite încărcături către stația spațială Tiangong. Dar, luând exemplu de la NASA pentru a încuraja opțiunile comerciale de realimentare a Stației Spațiale Internaționale, CMSA dorea idei noi, cu costuri reduse, care să poată, de asemenea, să returneze experimente și alte încărcături pe Pământ, spre deosebire de Tianzhou, care arde la reintrarea în atmosferă.

Haolong va fi lansată din vârful unei rachete și va ateriza orizontal pe Pământ, pe o pistă. Naveta spațială măsoară 10 metri lungime și 8 metri lățime și cântărește mai puțin de jumătate din capsula Tianzhou, care are o masă de până la 14 tone. Nava spațială înaripată se află acum în faza de verificare tehnică a zborului, ceea ce înseamnă că designul și sistemele sale sunt în curs de revizuire înainte de a fi construite.

Inginerii navetei salută deja designul. „Naveta spațială de marfă Haolong este o aeronavă înaripată cu un design aerodinamic care prezintă o anvergură mare a aripilor și un raport ridicat de ridicare/tragere”, a declarat Fang Yuanpeng, designerul șef al Haolong, pentru China Central Television (CCTV). „Cu un fuselaj cu nasul rotund și aripi delta mari, aceasta combină caracteristicile atât ale navelor spațiale, cât și ale aeronavelor, permițându-i să fie lansată pe orbită de o rachetă și să aterizeze pe pista unui aeroport ca un avion”, a adăugat el.

Haolong se va conecta cu Tiangong, permițând astronauților să intre și să iasă pentru a colecta sau a stivui încărcătura. După finalizarea misiunii de transport de marfă, Haolong se va separa de stația spațială, va ieși autonom de pe orbită și va reintra în atmosferă și va ateriza orizontal pe pista aeroportului desemnat.

„După inspecție, întreținere și reparații, va fi capabil să efectueze din nou misiuni de transport de marfă”, a declarat Fang.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri