Live

Ce poate să facă GPT-4, noul model de inteligență artificială lansat de OpenAI și care sunt diferențele față de ChatGPT

Data publicării:
OpenAI a lansat GPT-4, cea mai recentă versiune a sistemului AI revoluționar. Foto: Profimedia Images

OpenAI a lansat GPT-4, cel mai recent model de inteligență artificială despre care spune că oferă „performanță la nivel uman” în mai multe domenii academice și profesionale. În prima zi după ce a fost dezvăluit, GPT-4 a uimit mulți utilizatori, scrie CNN, care prezintă principalele cinci deosebiri între GPT-4 și ChatGPT.

Marți, OpenAI a anunțat lansarea versiunii de nouă generație a tehnologiei de inteligență artificială care stă la baza instrumentului său chatbot, ChatGPT.

Noul model, care poate fi accesat prin versiunea plătită de 20 de dolari a ChatGPT, este multimodal, ceea ce înseamnă că poate accepta intrări atât în formă de text, cât și de imagine. Poate analiza și răspunde la informțiile primite prin mesaje text.

OpenAI a declarat că a integrat noul său software în diverse aplicații, inclusiv în aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo, care îl utilizează pentru a construi chatboți de conversație în diferite limbi. GPT-4 e folosit și de compania de educație Khan Academy, care a proiectat un tutorial online. Și Morgan Stanley Wealth Management testează un chatbot intern folosind GPT-4 pentru a obține și sintetiza informații pentru angajații săi.

GPT-4 este o versiune actualizată a modelului lingvistic companiei OpenAI, care este instruit pe cantități mari de date online pentru a genera răspunsuri complexe la solicitările utilizatorilor. 

GPT-4 știe să citească imagini

În esență, cea mai mare schimbare a GPT-4 este capacitatea sa de a lucra cu fotografiile pe care utilizatorii le încarcă.

Unul dintre cele mai uimitoare cazuri de utilizare de până acum a venit de la o demonstrație video OpenAI care a arătat cum un desen poate fi transformat într-un site web funcțional în câteva minute. Utilizatorul a încărcat imaginea în GPT-4 și apoi a copiat codul rezultat într-o previzualizare care arăta un site web funcțional.

În anunțul său, OpenAI a arătat, de asemenea, cum GPT-4 a fost rugat să spună o glumă bazându-se pe o serie de imagini. Deși ar putea suna simplu, generarea unei glume este mai complicată pentru instrumentele de inteligență artificială, din cauza contextului necesar.

Într-un alt test, The New York Times a încărcat o imagine cu interiorul unui frigider și l-a determinat să propună o masă bazată pe ingredientele din frigider.

Funcția de fotografii nu este încă live, dar este de așteptat ca OpenAI să o lanseze în săptămânile următoare.

GPT-4 poate revoluționa industria jocurilor

Unii utilizatori GPT-4 cu puține cunoștiințe sau deloc despre codare l-au folosit și pentru a recrea jocuri emblematice, cum ar fi Pong, Tetris sau Snake, după ce au urmat instrucțiunile pas cu pas furnizate de instrument despre cum să facă acest lucru. Alții și-au creat propriile jocuri originale. GPT-4 poate scrie cod în toate limbajele de programare, conform OpenAI.

„Capacitățile puternice ale GPT-4 vor fi folosite pentru orice, de la storyboarding, crearea de personaje până la crearea de conținut pentru jocuri”, a declarat Arun Chandrasekaran, analist la Gartner Research. „Acest lucru ar putea da naștere la mai mulți furnizori de jocuri independenți în viitor. Dar, dincolo de jocul în sine, GPT-4 și modele similare pot fi folosite pentru a crea conținut de marketing în jurul previzualizărilor jocului, pentru a genera articole de știri și chiar pentru a modera forumurile de discuții pentru jocuri.”

De asemenea, GPT-4 ar putea schimba modul în care oamenii dezvoltă aplicații. Un utilizator de pe Twitter a spus că a creat o aplicație simplă de desen în câteva minute, în timp ce altul susține că a dezvoltat o aplicație care recomandă cinci filme noi în fiecare zi, împreună cu furnizarea de trailere și detalii despre unde să le vizionați.

GPT-4 rezolvă teste profesionale și academice mai bine

Deși OpenAI a spus că actualizarea este „mai puțin capabilă” decât oamenii în multe scenarii din lumea reală, prezintă „performanță la nivel uman” la diferite teste profesionale și academice.

Compania a spus că GPT-4 a promovat recent un examen simulat de barou al facultății de drept, cu un scor în jurul primilor 10% dintre cei care iau testul. Prin contrast, versiunea anterioară, GPT-3.5, a avut un punctaj situat la nivelor ultimilor 10% dintre cei care iau testul. 

Oferirea de răspunsuri mai precise

În comparație cu versiunea anterioară, GPT-4 este capabil să producă răspunsuri scrise mai lungi, mai detaliate și mai fiabile, potrivit companiei.

Cea mai recentă versiune poate oferi acum răspunsuri de până la 25.000 de cuvinte, față de aproximativ 4.000 anterior și poate oferi instrucțiuni detaliate chiar și pentru cele mai unice scenarii, de la cum să curățați acvariul unor pești piranha până la extragerea ADN-ului unei căpșuni. 

Eficientizarea muncii în diverse domenii

Joshua Browder, CEO al chatbot-ului de servicii juridice DoNotPay, a declarat că compania sa lucrează deja la utilizarea GPT-4 pentru a genera „procese cu un singur click” ceea ce arată potențialului vast al GPT-4 de a schimba modul în care lucrează oamenii în diverse domenii.

„Imaginați-vă că primiți un apel, faceți click pe un buton, apelul este transcris și este generat un proces de 1.000 de cuvinte. GPT-3.5 nu a fost suficient de bun, dar GPT-4 se descurcă extrem de bine”, a scris Browder pe Twitter.

Între timp, Jake Kozloski, CEO al site-ului de întâlniri Keeper, a declarat că compania sa folosește GPT-4 pentru a se adapta mai bine la nevoile utilizatorilor săi.

GPT-4 poate să ofere și răspunsuri greșite sau să inventeze informații

Deși compania a adus îmbunătățiri importante modelului său AI, GPT-4 are limitări similare cu versiunile anterioare. OpenAI a spus că tehnologia nu învață din experiența sa. De asemenea, poate face „erori simple de raționament” sau poate fi „exagerat de credul în a accepta declarații false evidente de la un utilizator”.

Deocamdată, OpenAI a spus că utilizatorii GPT-4 ar trebui să fie precauți și să folosească cu „mare atenție” informațiile, în special „în contexte cu mize mari”.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ChatGPT devine motor de căutare asemănător Google. Și alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

Denunțătorul unor practici considerate ilegale ale companiei OpenAI a fost găsit mort într-un apartament din San Francisco

BBC depune plângere la Apple în legătură cu ştiri false generate de AI şi care îi sunt atribuite

Partenerii noștri