Ce este „domul de căldură”, fenomenul care va provoca un nou val de caniculă în Europa
Europa va fi lovită, în perioada următoare, de un nou val de căldură. Meteorologii au declarat că un „dom de căldură” continuă să se extindă peste jumătatea sudică a continentului, potrivit Sky News.
Domul de căldură are loc atunci când o zonă de presiune ridicată rămâne deasupra unei mari părți a unei regiuni timp de câteva zile sau chiar săptămâni.
Asemenea unui capac pe o cratiță, acesta reține aerul cald sub el și poate provoca valuri de căldură cu temperaturi mult peste normal.
Cum se formează un dom de căldură
Aerul cald se extinde pe verticală în atmosferă, apoi presiunea ridicată de sus înseamnă că nu are pe unde să iasă și împinge aerul cald în jos. Aerul cald se scufundă, se comprimă și se încălzește, ceea ce atrage mai multă căldură dedesubt.
Apoi, solul se încălzește și pierde umiditate, ceea ce îl face să se încălzească și mai mult, ceea ce înseamnă că este un loc propice pentru izbucnirea incendiilor.
De asemenea, domul de presiune înaltă împinge norii în jurul său, menținând căldura și mai mult.
În mod normal, vânturile pot deplasa presiunea înaltă, dar, pe măsură ce domul se întinde în atmosferă, sistemul de presiune înaltă se mișcă foarte încet, devenind aproape staționar.
Domurile de căldură sunt destul de frecvente în zonele temperate, dar devin tot mai intense și mai regulate în zonele care nu cunosc de obicei o asemenea căldură extremă.
Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) au descoperit că principalul factor declanșator este o schimbare puternică a temperaturilor oceanice în timpul iernii precedente.
Editor : Bianca Chirilă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News