Live

Video Cât de adânc este oceanul planetar: Exploratorii au coborât până la 11.000 de metri

Data actualizării: Data publicării:
Groapa Marianelor este cel mai adânc loc de pe suprafața planetei noastre. FOTO: Profimedia Images

Groapa Marianelor este deja cunoscută drept cel mai adânc loc de pe suprafața planetei noastre. De-a lungul timpului, exploratorii au reușit să ajungă până la 11.000 de metri adâncime, potrivit Insider.

La 250 de metri, a avut loc cea mai adâncă scufundare liberă din istorie, realizată de scafandrul de origine austriacă Herbert Nitsch. Presiunea este de 26 de ori mai mare decât la suprafață, ceea ce ar zdrobi majoritatea plămânilor umani. Dar balenele albastre reușesc să se scufunde până la o adâncime maximă de 500 de metri, unde vânează calmari gigantici. În timpul scufundării, Nitsch a dezvoltat un sindrom de decompresie, care a dus la multiple accidente vasculare cerebrale.

La 730 de metri ajungem în zona periculoasă pentru submarinele nucleare de atac moderne. La o adâncime mai mare, submarinul ar face implozie.

La 800 de metri ar ajunge vârful celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa

La 830 de metri mai jos se află vârful celei mai înalte clădiri din lume - Burj Khalifa. Puțin mai departe, la aproape 1.000 de metri, suntem la o adâncime suficient de mare pentru ca lumina soarelui să nu poate pătrunde.

Multe animale de aici nu pot vedea, iar la această adâncime, temperaturile ating doar câteva grade, dar apa din jurul gurilor hidrotermale se poate încălzi până la 420 de grade Celsius.

La aproximativ 3.000 de metri se află cea mai mare adâncime la care a fost înregistrat înotul unui mamifer, balena cu cioc Cuvier. Dar nici măcar aceasta nu a putut explora RMS Titanic, care se află la o adâncime uluitoare de aproape 4.000 de metri.

Presiunea este acum de 378 de ori mai mare decât la suprafață. Cu toate acestea, încă se pot găsi viețuitoare precum caracatița dumbo, aflată la cea mai mare adâncime cunoscută până acum.

Zona Hadal, cea mai adâncă regiune a oceanului planetar

La 6.000 de metri se află zona Hadal, cea mai adâncă regiune a oceanului planetar, care cuprinde și Groapa Marianelor. Dacă ați răsturna Muntele Everest în Groapa Marianelor, vârful său ar ajunge până la aproape 9.000 de metri. 

În 1960, oceanograful Jacques Piccard și locotenentul Don Walsh au ajuns pe fundul Gropii Marianelor, la o adâncime record de aproape 11.000 de metri.

Timp de zeci de ani, ei au deținut recordul până când a apărut exploratorul Victor Vescovo, în 2019. Vescovo a făcut trei scufundări la Challenger Deep în acel an și a stabilit noul record la cea de-a treia scufundare, ajungând la o adâncime de 11.000 de metri.

Oamenii de știință au trimis mai multe submersibile fără echipaj uman pentru a explora Challenger Deep, inclusiv Kaiko, care a colectat peste 350 de specii de pe fundul mării între 1995 și 2003. Însă oamenii de știință estimează că mai există mii de specii marine pe care nu le-am descoperit încă.

Se estimează că oamenii au explorat între 5% și 10% din oceanele Pământului. 

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O companie britanică vrea să transforme omul într-o „ființă acvatică”: Cum vom putea trăi și lucra în adâncul oceanelor

Planeta Marte ar putea avea rezerve subterane de apă atât de mari încât ar umple un ocean uriaș

Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal de alarmă

Patru pescari au murit în Sri Lanka după ce au băut un lichid misterios din sticle găsite în ocean

Partenerii noștri