Live

Când se va naște primul copil în spațiu? Scenarii pentru începutul unei civilizații umane în afara Pământului

Anca Grădinariu Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Pe măsură ce competiția între națiuni și companii pentru cucerirea spațiului crește, întrebarea „când se va naște primul copil în cosmos?” nu mai stârnește speculații bizare, ci previziuni tot mai precise.

Când primul copil se va naște în afara Pământului, va fi o piatră de hotar la fel de importantă ca primii pași ai umanității. O astfel de naștere ar marca începutul unei civilizații multiplanetare pentru specia umană, scrie profesorul de astronomie Chris Impey într-un articol din The Conversation. În prima jumătate de secol de explorare spațială, doar guvernele au lansat sateliți și oameni pe orbita Pământului. Nu mai e cazul. Astăzi, sute de companii spațiale private construiesc o nouă industrie cu venituri anuale de 300 miliarde dolari. Astăzi, toată activitatea în spațiu este legată de Pământ. Dar în aproximativ 30 de ani, oamenii vor începe să trăiască departe de Terra și, la scurt timp după, primul copil se va naște într-o galaxie, undeva.

Cucerirea spațiului a început ca un duel pentru supremație între Statele Unite și Uniunea Sovietică, într-un concurs geopolitic cu puternice accente militare. Nou venită în această arenă este China. După un început ezitant, programul spațial chinez se dezvoltă, alimentat de un buget care a crescut recent mai rapid decât economia lor. China construiește o stație spațială, trimite sonde pe Lună și pe Marte și planifică o bază lunară. În acest ritm, va deveni în curând puterea spațială dominantă.

Guvernele vor continua să lanseze rachete, dar viitorul e al zborului spațial privat. Obiectivul lui Elon Musk pentru SpaceX este de a transporta 100 de oameni la un moment dat pe Lună, Marte și chiar mai departe, deși e încă reticent să dea date concrete.

Compania lui Jeff Bezos, Blue Origin, își propune, de asemenea, să colonizeze sistemul solar. Astfel de planuri grandioase au scepticii lor, dar vorbim despre cele mai bogate două persoane din lume.

Pentru o navă spațială, călătoria pe Marte este de aproximativ 1,000 de ori mai îndepărtată decât o excursie pe Lună, astfel încât Luna va fi prima casă departe de Pământ a umanității. China, în parteneriat cu Rusia, construiește o facilitate pe termen lung la Polul Sud dedicată zborului pe Lună, ce va fi gata între 2036 și 2045. NASA intenționează să construiască într-un deceniu pe satelitul nostru natural o așezare permanentă numită Artemis Base Camp. Ca parte a misiunii Artemis, NASA intenționează, de asemenea, să lanseze o stație spațială lunară în 2024, numită Gateway, în parteneriat cu SpaceX care, în acest fel, va reaproviziona mai ușor viitoarea colonie.

După Lună, urmează Marte. Elon Musk a declarat că intenționează să aibă o colonie pe planeta roșie până în 2050. Pentru ca o civilizație să se desprindă cu adevărat de Pământ, populația trebuie să crească, ceea ce înseamnă copii. Primii locuitori vor petrece doar câțiva ani în spațiu și e puțin probabil să întemeieze o familie. Dar odată ce oamenii își vor stabili reședința permanentă în afara Pământului, vor exista multe necunoscute. În primul rând, au fost făcute puține cercetări privind biologia sarcinii și a sănătății reproductive într-un mediu spațial sau cu gravitație redusă. Este posibil să existe pericole neașteptate pentru făt sau mamă. În al doilea rând, bebelușii sunt fragili, iar creșterea lor nu este ușoară. Infrastructura acestor baze ar trebui să fie sofisticată pentru a face posibilă o anumită versiune a vieții de familie, proces care va dura decenii.

Având în vedere aceste incertitudini, se pare că primul copil se va naște mult mai aproape de casă. Un startup olandez numit SpaceLife Origin vrea să trimită o femeie gravidă în ultimul trimestru în spațiu, doar ca să nască. Însă obstacolele juridice, medicale și etice sunt formidabile.

O altă companie, Assembly Corporation, intenționează să deschidă un hotel de lux pe orbită în 2027 numit Stația Voyager. Planurile actuale arată că ar putea găzdui 280 de oaspeți și 112 de membri ai echipajului, iar designul său permite gravitația artificială. Dar costurile vor fi, probabil, gigantice.

Părerea profesorului Chris Impey este ca undeva in jurul anului 2040 se va naste un individ unic. El ar putea avea cetățenia părinților lui sau s-ar putea naște într-o unitate operată de o corporație și să fie apatrid. Această viitoare persoană va fi primul cetățean adevărat al galaxiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Doi astronauți chinezi au bătut recordul SUA la plimbări spațiale. Câte ore a durat ieșirea lor în spațiu

„Lipseşte ceva din ceea ce cunoaştem despre univers”. Ce arată datele obținute de telescopul James Webb

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere: cum s-au format galaxiile gigantice din univers

Partenerii noștri