Live

Câinii își pot da seama dacă un om e stresat în funcție de respirația lui (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Unii câini pot fi capabili să adulmece compușii organici volatili. FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință au antrenat câini pentru a recunoaște tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) în funcție de respirația oamenilor, potrivit Sky News.

Potrivit unui studiu, publicat în revista Frontiers in Allergy, există dovezi care arată că unii câini pot fi capabili să adulmece compușii organici volatili (COV) - care alcătuiesc „profilul olfactiv” al unui om. Anumiți COV sunt asociați cu stresul.

PTSD este o afecțiune de sănătate mintală cauzată de evenimente stresante, înfricoșătoare sau dureroase, cei afectați retrăind adesea aceste momente prin coșmaruri și flashback-uri.

În timpul studiului, 26 de persoane - dintre care mai mult de jumătate au îndeplinit cerințele de diagnostic pentru PTSD - au fost rugate să respire într-o mască de față în timp ce își aminteau evenimente traumatice din trecut.

Din 25 de câini dresați, doi dintre ei au reușit să facă diferența între probele de măști de față „stresate” și cele „nestresate” cu o precizie de până la 90%, potrivit cercetătorilor.

Studiile anterioare au arătat că animalele pot detecta boli, precum cancerul, dar și semne precoce ale unor situații medicale potențial periculoase, cum ar fi o criză iminentă sau hipoglicemie bruscă, în care nivelul zahărului din sânge devine anormal de scăzut.

Există, de asemenea, unii câini deja instruiți pentru a ajuta oamenii în timpul episoadelor de suferință, dar răspund doar la indicii comportamentale sau fizice.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Decizia e la UEFA! Ce se întâmplă după ce Dan Șucu a devenit finanțator în Italia și a cumpărat-o pe Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Studiu: Obiectivele Germaniei privind vehiculele electrice nu sunt realiste

Partenerii noștri