Live

Bule misterioase de plasmă în formă de X și C au fost detectate în atmosfera Pământului. Cum ne-ar putea da peste cap viața de zi cu zi

Data actualizării: Data publicării:
Satelitul SES-14 face parte din misiunea GOLD cu care NASA studiază efectele activității solare asupra atmosferei Pământului și asupra comunicațiilor radio. Foto: Profimedia Images

În fiecare zi, semnale radio transmise de sateliții de comunicații și navigație traversează printr-un strat al atmosferei Pământului numit ionosferă. Plutind între 80 și 640 de kilometri deasupra noastră, această zonă ascunde mai multe mistere încă nerezolvate – inclusiv o enigmă care ia forma unor litere din alfabet și care ar putea da peste cap toate semnalele radio care ne ajută să ne continuăm viața așa cum ne-am obișnuit, scrie CNN.

Astronomii au știut deja de ceva timp despre structurile în formă de X care pot apărea în plasma ionosferei Pământului – o mare de particule încărcate electric, după unele furtuni solare.

Erupțiile vulcanice și vremea extremă de pe Pământ poate uneori să dea naștere unor fenomene asemănătoare.

Erupția uriașă a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai din ianuarie 2022 a aruncat particule în atmosfera Pământului care pot ajunge până în spațiu. Furtunile cu fulgere și uraganele pot crea valuri de presiune care ajung în ionosferă.

În astfel de perioade active, pe timp de noapte, când radiația Soarelui nu este la fel de puternică, apar și aceste bule de densitate joasă în ionosferă.

Sateliții nu au putut mereu să surprindă imaginea completă a ceea ce se petrece în ionosferă, dar misiunea GOLD de la NASA a monitorizat din spațiu stratul atmosferic de deasupra Emisferei Vestice, dezvăluind diverși factori care pot provoca perturbări în ionosferă.

Astronomii analizează acum datele colectate de misiunea GOLD ca să găsească structuri similare în formă de X și altele nemaiîntâlnite până acum, în formă de C, care par să fi apărut în perioade „liniștite” de inactivitate fără tulburări atmosferice, potrivit unor noi studii.

Un pericol pentru oameni și sistemele electronice de pe Pământ

Noile descoperiri dau peste cap tot ceea ce se știa până acum despre formarea acestor structuri neobișnuite și posibilul lor impact.

„Suspectez că s-a întâmplat mereu”, a spus cercetătorul Jeffrey Klenzing, care studiază ionosfera la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland. „Și adevărata problemă este că practic nu am avut destule date să vedem cu adevărat ce se întâmplă.”

O înțelegere mai bună a fenomenului în formă de litere i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvăluie dinamica dintre ionosferă și vreme – și cum raportul dintre cele două ar putea reprezenta un pericol pentru oameni și sistemele electronice de pe Pământ.

Ionosfera nu este mereu un strat perfect uniform de gaze, ci este într-o continuă schimbare. Se electrizează atunci când este lovit de radiația solară, care eliberează electronii din atomi și molecule pentru a crea plasma care ne permite să transmitem semnale radio pe distanțe lungi.

Dar când vine noaptea, ionosfera se subțiază și particulele care erau încărcate electric devin neutre, potrivit NASA. Atunci se formează bule în ionosferă.

Aceste bule și creste, care se formează la nord și la sud de ecuator, iau diverse forme în ionosferă și pot afecta comunicațiile și semnalele GPS.

GOLD a detectat cele mai clare semne ale structurilor în formă de X și C în 2019, 2020 și 2021, chiar și în locuri total neașteptate.

„Apariția X-urilor este ciudată pentru că presupune faptul că există factori determinanți mult mai localizați”, a explicat Klenzing.

„Acest lucru este de așteptat în timpul unor evenimente extreme, dar faptul că sunt vizibile în timpul unor 'perioade liniștite' arată că activitatea atmosferei inferioare afectează semnificativ structura ionosferică.”

Unele bule de plasmă s-ar putea forma din cauza tornadelor și vârtejurilor

În mod normal, bulele de plasmă sunt lungi și drepte pentru că se formează de-a lungul liniilor câmpului magnetic al Pământului.

Dar unele dintre bule au forme rotunjite, care arată ca litera C sau C în oglindă, iar cercetătorii cred că forma lor ar putea fi determinată de curenții de aer de pe Pământ.

C-urile se formează dacă vântul crește în viteză odată cu altitudinea, iar C-urile inversate se formează dacă forța vântului scade.

„Este un pic ca un copac care crește într-o zonă bătută de vânt”, a explicat Klenzing. „Dacă vânturile bat de obicei înspre est, copacul începe să se încline și să crească în acea direcție.”

Misiunea GOLD a detectat și bule în formă de C și C inversat care sunt foarte apropiate unele de altele, aflate la doar 640 de kilometri distanță.

În aceste cazuri neobișnuite, s-ar putea ca de vină să fie acțiunea unor tornade, vârtejuri sau vânturi de forfecare, care creează turbulențe în atmosferă.

„Faptul că avem forme foarte diferite de bule atât de aproape unele de altele ne spune că dinamica atmosferei este mai complexă decât ne-am așteptat”, a spus Klenzing.

„Dacă un vârtej sau un vânt foarte puternic s-ar produce în plasmă, asta ar distorsiona complet plasma deasupra acelei regiuni. Semnalele s-ar pierde complet cu o turbulență puternică precum aceasta.”

Ionosfera ascunde multe mistere nedezlegate

„Dezlegarea misterului acestor bule de plasmă nu este doar o curiozitate științifică, ci are și o importanță practică pentru limitarea efectelor adverse asupra sistemelor de comunicații și navigație”, a spus și Deepak Karan, cercetător de la Universitatea din Colorado.

Karan a spus că mai există multe necunoscute ce rămân de rezolvat legate de acest strat al atmosferei, ca de exemplu, cum influențează schimbările din atmosfera inferioară și activitatea solară mișcarea particulelor încărcate electric din ionosferă.

Cercetătorii speră că prin studierea acestor fenomene vor putea prezice din timp când se produc schimbări în ionosferă care ar putea duce la „pierderea semnalului GPS și la întreruperea comunicațiilor prin satelit”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini din spaţiu cu uraganul Milton. Un astronaut NASA a filmat furtuna care urmează să lovească Florida

Rusia menține active liniile de comunicații directe cu SUA și NATO pentru împiedicarea escaladării unor conflicte nucleare

VIDEO Cea mai mare erupţie solară din ultimii ani. Imagini impresionante surprinse de NASA

Sonda spațială Voyager 2 oprește o parte din activitatea științifică pentru a economisi energie

Partenerii noștri