Live

Limitarea vitezei. Propunere controversată, criticată de producătorii auto şi de şoferi

Data publicării:

Automatizarea maşinilor vine cu mari dileme. Una mare este limitarea în ceea ce priveşte controlul asupra propriei maşini pentru respectarea regulilor de circulaţie. Cum viteza este principala cauză pentru accidentele mortale de pe drumuri, oficialii europeni vor să impună producătorilor auto să introducă în noile modele de maşini un sistem inteligent care să limiteze viteza, chiar dacă şoferii nu vor acest lucru. Este o propunere controversată, criticată atât de producătorii auto, cât şi de şoferi.

Sistemul inteligent care ar urma să fie montat pe toate maşinile care circulă în Europa, va utiliza camere video care să recunoască semnele de circulaţie sau date legate de GPS. Astfel va putea limita automat viteza maşinii și să o adapteze limitei legale în vigoare, potrivit propunerii oficialilor europeni, citaţi de Euractiv. Sistemul nu va pune însă frână bruscă, dar va limita puterea motorului, împiedicând vehiculul să accelereze peste limită.

Maşinile complet autonome pot fi la câţiva ani distanţă, însă noua lege a Uniunii Europene, dezbătută de parlamentari, ar urma să impună anumite caracteristici semi autonome în maşinile noi. Industria auto este însă îngrijorată de reacţia şoferilor europeni.

În 1970, tehnologia cutiilor de viteză automate a început să se răspândească la scară largă în Statele Unite, dar europenii au privit cu reticenţă renunţarea la controlul absolut asupra maşinii. 40 de ani mai târziu, în Statele Unite, 96% dintre maşini au cutie de viteză automată, în timp ce în Uniunea Europeană sunt doar 20% de astfel de vehicule.

Acum când vehiculele în sine devin automate, o mare întrebare este dacă şoferii europeni vor accepta acest lucru. Dacă nu au dorit să renunțe la controlul schimbării vitezelor, este foarte puţin probabil să accepte să renunţe la controlul asupra frânării sau accelerării.

Întocmai această problemă de acceptare a determinat o dezbatere aprinsă la Bruxelles în ceea ce priveşte siguranţa rutieră şi conducerea automatizată. Unii spun însă că tehnologia nu este pregătită pentru desfășurarea în masă şi mai ales pentru a deveni obligatorie. Reprezentanţii industriei auto sunt de părere că sistemul ar trebui să fie opţional, astfel încât să nu îi încurce mai mult pe şoferi decât să îi ajute.

Totuşi, sistemul propus de Comisia Europeană care îi va împiedica pe şoferi să accelereze mai mult decât permite legea este deja montat pe un număr mic de maşini. Noul Ford Focus, de exemplu, vine echipat cu această tehnologie, care ar urma să devină obligatorie potrivit oficialilor europeni, pentru că ar reduce accidentele cu până la 30%.

Producătorii de automobile spun însă că propunerea Comisiei nu le acordă suficient timp pentru implementarea sistemului. În prezent, proiectul se află în dezbatere în faţa Parlamentului European şi a statelor membre, şi ar urma să intre în vigoare în 2022.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Escroci costumați în urși au distrus mai multe mașini de lux ca să încaseze banii din asigurări. Un biolog i-a dat de gol

Momentul în care un individ aruncă un cocktail Molotov printre mașini, în Arad. Anchetatorii iau în calcul o răzbunare

VIDEO Mașini arse într-o parcare din Arad. Incendiul ar fi fost provocat

Proprietarii de mașini electrice sunt amenințați de un derivat al phishing-ului. Ce e "quishing-ul" și cât este de periculos

Partenerii noștri