Live

Galerie Foto „Aurora sângerie”, surprinsă de un pilot de la 10.000 de metri înălțime: „Incredibil! Nu am mai văzut așa ceva în 43 de ani de aviație”

Data publicării:
Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins „aurora sângerie” din weekend, de la 10.000 de metri altitudine. FOTO: Cezar Osiceanu/ Facebook: Jurnal de vreme

Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins „aurora sângerie” din weekend, de la 10.000 de metri altitudine, deasupra orașului Budapesta din Ungaria, potrivit monitorulcj.ro.

Pilotul Cezar Osiceanu a spus că este vorba despre „Blood Aurora”, un fenomen extrem de  rar, mai ales în această zonă geografică, adăugând că „nu a mai văzut așa ceva în 43 de ani de aviație”.

„Blood Aurora i se spune! Este un fenomen extrem de rar, mai ales în această zonă geografică. Am văzut-o duminică seara, venind de la Paris. Noi eram la nivel 390 (flight level 390, 39.000 de picioare, aproximativ 10.000 de metri - n.r.). Orașul de sub noi este Budapesta!”, a explicat pilotul Cezar Osiceanu.

Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare

Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare. Fenomenul este produs de moleculele de oxigen situate la altitudini de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Autora boreală s-a văzut și pe tot teritoriul României, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării - Timiș, Bihor - până în est, în Ialomița sau Brăila.

Potrivit astronomilor, fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre. Aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie. Duminică seară, particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. 

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Viktor Orban se bucură de victoria lui Trump, însă economia Ungariei ar putea primi o lovitură puternică

Slovacia riscă un scandal uriaș cu Ungaria. Cum ar putea să se strice alianța dintre Robert Fico și Victor Orban

Liderul opoziţiei din Ungaria acuză că este spionat de guvernul lui Viktor Orban. „Apartamentul meu este interceptat de luni de zile”

Partenerii noștri