Live

Video Armata de roboți și drone pe care o folosește China în lupta cu coronavirusul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

China a investit masiv în ultimele decenii în sectorul tehnologic, iar acum, în fața unei crize majore de sănătate publică, Beijingul apelează la companiile din IT&C pentru a se alătura luptei împotriva noului coronavirus, scriu jurnaliștii de la CNN.

Giganții tehnologici din țară au răspuns prompt la nevoia de cooperare și au pus la dispoziția autorităților vehicule autonome care aprovizionează spitalele, drone cu camere termice care ajuta la detectarea virusului, precum și roboți care limitează interacțiunile dintre oameni, astfel încât să fie împiedicată răspândirea cronavirusului.

Autoritățile din China au cerut sectorului IT să se implice în lupta cu coronavirusul

Nu este clar cât de multă tehnologie poate ajuta la controlul virusului, care a infectat până acum cel puțin 79.000 de oameni în întreaga lume și a ucis mai mult de 2.600, în mare parte în China continentală. Beijingul a arătat însă clar că lupta împotriva virusului este o prioritate națională care necesită acțiuni colective.

„Lupta împotriva epidemiei nu poate fi realizată fără sprijinul științei și tehnologiei”, a spus președintele chinez Xi Jinping la începutul acestei luni.

El a adăugat că China ar trebui să dezvolte cercetările clinice pentru vaccinuri și medicamente antivirale, precum și să extindă opțiunile de cumpărături online pentru zeci de milioane de oameni care stau în interior pentru a preveni răspândirea bolii.

Ministerul Chinez al Științei și Tehnologiei a solicitat joi ajutorul sectorului tehnologic, sugerând ca roboții și dispozitivele care pot ajuta la reducerea contactului uman ar trebui să fie utilizate în lupta cu coronavirusul.

Drone, roboți care livrează mâncare sau mașini fără șofer care duc provizii la spitalele din Wuhan

În această lună, Tencent ( TCEHY ) și-a deschis facilitățile de super-calcul - care includ mașini care pot efectua calcule mult mai rapid decât un computer obișnuit - pentru a ajuta cercetătorii.

Și Didi, cel mai mare furnizor din China de călători, a făcut echipă cu organizații medicale și de ajutor pentru a permite lucrătorilor care trebuie să îndeplinească sarcini legate de analiza datelor, simularea online sau suport logistic să utilizeze gratuit serverele Didi.

Alții utilizează roboți pentru a elimina contactul om cu om. Gigantul de livrare a alimentelor, Meituan Dianping, de exemplu, a introdus săptămâna trecută roboți în unele dintre restaurantele partenerilor săi din Beijing. Meituan vrea să extindă programul și în alte orașe, dacă are succes.

Între timp, gigantul chinez de comerț electronic JD.com ( JD ), a pus recent în funcțiune roboți pentru a aproviziona spitalele din centrul orașului chinez Wuhan, de unde își are originea virusul.

Robotii, care arată și seamănă mai mult cu vehiculele de dimensiuni mari, au livrat pachete la un spital care tratează în primul rând pacienții cu coronavirus. Traseul este relativ scurt - aproximativ 600 de metri până la spital - dar scoaterea oamenilor din ecuație a ajutat la protejarea clienților și a angajaților, a declarat Qi Kong, șeful JD Logistics.

Și un startup, Shanghai TMIRob, trimite zeci de roboți în spitale pe tot teritoriul Wuhan, potrivit presei chineze. Acolo, acestea stropesc dezinfectant în secții de izolare, unități de terapie intensivă și săli de operație.

Dronele au fost, de asemenea, folosite în timpul focarului. Tehnologia permite autorităților să scaneze prin mulțimi mari și să localizeze dacă cineva are nevoie de îngrijiri medicale.

Utilizarea dronei și a altor tehnologii a dat însă naștere criticilor cu privire la supravegherea excesivă a populației pe care o face regimul de la Beijing și despre care ONG-urile au avertizat că pot fi folosite pentru a încălca libertățile.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Două aeroporturi de lângă Moscova, închise din cauza atacurilor ucrainene. O clădire rezidențială, lovită de o dronă

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Partenerii noștri