Live

Apple pierde lupta cu UE. Compania trebuie să returneze Irlandei 13 miliarde de euro

Data actualizării: Data publicării:
CEJ a menținut în cele din urmă decizia emisă de Comisia Europeană în urmă cu opt ani, după un lung proces judiciar. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis ca Apple să ramburseze 13 miliarde de euro în taxe neplătite Irlandei. Hotărârea vine să confirme ceea ce Comisia UE spunea în 2016, că Irlanda că acordă companiei avantaje fiscale ilegale. Timp de opt ani, guvernul irlandez a argumentat în mod constant împotriva necesității ca taxa să fie rambursată.

Curtea de Justiție dă o hotărâre definitivă în această chestiune și confirmă decizia Comisiei Europene din 2016: Irlanda a acordat Apple ajutor ilegal pe care Irlanda trebuie să îl recupereze”, a transmis instanța, informează BBC.

Vestea vine la o zi după ce gigantul tehnologic și-a lansat noua gamă de iPhone 16.

Acest caz nu a fost niciodată despre cât de mult impozit plătim, ci către ce guvern trebuie să-l plătim. Întotdeauna plătim toate taxele pe care le datorăm oriunde ne desfășurăm activitatea și nu a existat niciodată o afacere specială. Apple este mândru că este un motor de creștere și inovație în Europa și în întreaga lume și că este în mod constant unul dintre cei mai mari contribuabili din lume”, a spus un reprezentant al companiei.

Decizia se traduce prin faptul că CEJ a menținut în cele din urmă decizia emisă de Comisia Europeană în urmă cu opt ani, după un lung proces judiciar.

Decizia a acoperit perioada 1991-2014 și s-a referit la modul în care au fost tratate în scopuri fiscale profiturile generate de două filiale Apple cu sediul în Irlanda.

Aceste aranjamente fiscale au fost considerate a fi ilegale, deoarece alte companii nu au putut obține aceleași avantaje.

Comisia Europeană încearcă să schimbe retroactiv regulile și să ignore că, așa cum prevede legislația fiscală internațională, veniturile noastre erau deja supuse impozitelor în SUA. Suntem dezamăgiți de decizia de astăzi, deoarece tribunalul a analizat anterior faptele și a anulat categoric acest caz”, a subliniat Apple.

Hotărârea inițială a venit într-un moment în care Comisia încerca să reprime giganții multinaționali despre care credea că foloseau aranjamente financiare creative pentru a-și reduce facturile fiscale.

Hotărârea a fost anulată de instanța inferioară a CEJ în 2020, în urma unui recurs al Irlandei, dar verdictul a fost anulat acum de instanța superioară, care a spus că conține erori juridice.

Aceasta înseamnă că Irlanda va trebui să recupereze taxele pierdute de la Apple, o chestiune pentru care autoritățile din Dublin au petrecut ani de dispute legale încercând să o evite. Înalta instanță europeană a decis, de asemenea, că Google trebuie să plătească o amendă de 2,4 miliarde de euro pentru dominația pe piață abuzivă a serviciului său de comparare a cumpărăturilor.

Gigantul tehnologic a făcut recurs împotriva amenzii, care a fost percepută inițial de Comisia Europeană în 2017.

A fost la acea vreme cea mai mare sancțiune pe care Comisia o aplicase vreodată, deși Google a primit de atunci o amendă și mai mare, de 4,3 miliarde de euro în 2018, pentru că a folosit software Android pentru a-și promova în mod nedrept propriile aplicații. La fel ca în cazul Apple, această decizie pune capăt unei dispute de lungă durată pentru Google.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Finlanda cere ca NATO și UE să apere cablurile submarine. „Rusia are capacitatea și dorința de a face acte sabotaj în Europa”

Presupusul şef al unei familii mafiote candidează la parlamentare în Irlanda. Gruparea sa ar avea la activ 18 asasinate

Partenerii noștri