Live

Video A fost inventată husa pentru telefon din piele artificială, care reacţionează la ciupit, mângâiat şi loviri uşoare

Data publicării:

Pielea artificială ce reacţionează la stimuli precum gâdilatul, ciupitul şi mângâiatul şi care poate fi folosită ca interfaţă pentru dispozitive digitale a fost prezentată la un simpozion organizat în SUA de o echipă de de cercetători internaţionali, informează MEDIAFAX, care citează The Independent.

Pielea artificială a fost prezentată la cea de-a 32-a ediţie a ACM User Interface Sofware and Technology Symposium (UIST), ce are loc în Statele Unite ale Americii, de inventatorii acesteia, cercetători de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, şi de la Télécom ParisTech şi Universitatea Sorbona, Franţa.

Prototipul numit Skin-On Interface a fost proiectat pentru a semăna cu pielea umană şi a răspunde la diferite forme de contact, precum gâdilatul, ciupitul şi mângâiatul.

"O strânsoare puternică generează apariţia pe ecran a unui emoji furios, în timp ce gâdilarea pielii determină afişarea unui emoji râzând, iar lovirea uşoară, un emoji surprins", a declarat Marc Teyssier, doctorand la Telecom ParisTech şi iniţiatorul proiectului.

Cercetătorii susţin că tehnologia dezvoltată de ei deschide noi perspective privind "dispozitivele antropomorfe".

"Poate părea neconvenţional, pentru că suntem obişnuiţi să folosim carcase rigide, dar simţim că sunt avantaje semnificative în utilizarea unor tehnologii mai maleabile. Senzaţia de familiaritate oferită de această piele oferă posibilitatea utilizatorilor de a dispune de o interfaţă mai naturală", a declarat Anne Roudaut, profesor asociat la Universitatea din Bristol.

 

 

Pielea artificială este prevăzută cu două straturi din silicon, numite "dermă" şi "hipodermă", între care se află un strat compus dintr-o reţea de fire foarte subţiri, ce acţionează asemenea unor senzori. Straturile de silicon au fost turnate într-o matriţă şi au fost pigmentate pentru a conferi o textură şi o culoare asemănătoare pielii umane.

Cercetătorii au afirmat că produsul lor poate "simţi atingerea utilizatorului", având abilitatea de a "detecta interacţiuni precum gâdilarea, mângâierea, răsucirea şi ciupirea". Totodată, dezvoltatorii tehnologiei consideră că aceasta îmbunătăţeşte experienţa utilizatorilor de dispozitive mobile.

"Atunci când discutăm faţă în faţă cu cineva, folosim atingerea pentru a exprima emoţii şi, în general, pentru a îmbogăţi discursul. Acum, comunicarea mediată este realizată prin dispozitive, am pierdut modalitatea de comunicare directă. Prin acest proiect, am încercat să îmbinăm ambele mijloace de comunicare. Prototipul pe care l-am dezvoltat propune un potenţial viitor, cu dispozitive antropomorfe", a adăugat Marc Teyssier.

Iniţial, conceptul de piele artificială a fost adoptat în domeniul roboticii, cercetătorii încercând să dezvolte maşinării ce seamănă şi acţionează asemenea oamenilor.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a scris presa din Kosovo, după ce au apărut imaginile cu vestiarul României la finalul meciului de la Prishtina

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

Tânăr reţinut după ce a intrat în casa mamei sale cu un cuţit şi i-a luat telefonul mobil. El a încălcat ordinul de protecție

Toți americanii vor primi același mesaj pe telefon astăzi, într-un interval de 30 de minute

Trei bărbați au fost prinși în trafic după ce au încercat să șantajeze o adolescentă ca să-i înapoieze telefonul mobil

Partenerii noștri