România vrea să cumpere rachete antitanc Javelin. Racheta și-a dovedit eficiența împotriva tancurilor rusești pe frontul din Ucraina
Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea a 263 de rachete antitanc Javelin către România, în cadrul unui contract estimat la 80 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut marți de Agenția de Cooperare în domeniile Apărării și Securității (The Defense Security Cooperation Agency - DSCA) din SUA care a notificat în acest sens Congresul american.
„Guvernul României a solicitat achiziționarea a 263 de rachete Javelin FGM-148F și „26 de unități de comandă și lansare”, se arată în comunicatul DSCA.
Achiziția mai include rachete de exercițiu - pentru trageri simulate, „rachete tactice aer-sol”, asistență tehnică și „alte echipamente și servicii asociate”.
Rachetele Javelin sunt produse de un consorțiu alcătuit din companiile americane de armament Raytheon și Lockheed Martin.
„Această posibilă vânzare va veni în sprijinul obiectivelor naționale de politică externă și securitate națională ale SUA prin contribuția adusă întăririi securității unui aliat al NATO care reprezintă o importantă forță pentru stabilitatea politică și economică din Europa”, se arată în comunicat.
De asemenea, „vânzarea va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor prezente și viitoare prin punerea la punct a unei capacități defensive pe termen lung, în concordanță cu propriile cerințe de apărare”
„România nu va avea nicio dificultate în integrarea acestui echipament în cadrul forțelor sale armate”
Rachetele Javelin au fost folosite cu succes de către forțele ucrainene în războiul contra Rusiei și au fost extrem de lăudate pentru performanțele de pe câmpul de luptă. Eficiența lor a fost apreciată mai ales în primele zile ale invaziei ruse, ceea ce a dus inclusiv la crearea unei meme pe rețelele sociale - „Sfânta Javelin”.
Conform sursele publice deschise, racheta antitanc de ultimă generaţie Javelin ar fi capabilă să penetreze 800 mm de blindaj de oţel omogen laminat. În plus, racheta este fire-and-forget („trage şi uită”) şi are opţiunea top-attack, putând fi lansată pe o traiectorie verticală pentru a putea lovi ulterior un tanc de deasupra, unde blindajul este mult mai subţire.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News