Live

România donează un sistem Patriot Ucrainei. Iohannis a promulgat legea

Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Actul normativ promulgat de către șeful statului aprobă donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

De asemenea, potrivit actului normativ, este abilitat „Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)», prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special”.

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, marți, acest proiect de lege. 

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit României, marţi seara, pentru sistemul Patriot pe care Parlamentul de la Bucureşti l-a aprobat să fie transferat Ucrainei.

„Acesta este un lucru care va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”, a spus Zelenski.

Pe 10 iulie, Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă ca România să fie recompensată „rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei. El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO astfel încât țara noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Economia Ucrainei a crescut în 2024, în ciuda războiului cu Rusia

Mai mulți indieni povestesc cum au fost păcăliți să lupte pentru Rusia. „A fost rapid: câteva semnături, fotografii și eram pe front”

Partenerii noștri