Video Reguli de circulație încălcate la fiecare minut în Capitală. Polițiștii în civil, o soluție pentru trafic
Șoferi care nu semnalizează, care taie fața sau care încurcă traficul, sunt scene tot mai dese în traficul din Capitală sau din marile orașe. Puși în fața unui comportament tot mai iresponsabil al conductorilor auto, polițiștii iau în calcul să trimită pe stradă echipaje în civil. O plimbare prin București arată cât de des sunt încălcate regulile de circulație.
Șoferii ar putea fi sancționați de poliție pe baza filmărilor din trafic
Intersecții blocate cu tupeu în Capitală
Coloane de mașini pe DN1, traficul a fost deviat
Poliție în civil. Arafat îi răspunde Avocatului Poporului
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Specialiștii în siguranță rutieră spun că, în general, conflictele din trafic pleacă de la gesturi mărunte, care au darul de a enerva, iar unii dintre șoferi reacționează violent.
"Șoferul acela inițial executa virajul la stânga, s-a răzgândit în ultimul moment și avem o lipsă de semnalizare la schimbarea benzii de circulație. Ne întâlnim foarte des cu astfel de situații, a schimbat banda de două ori fără să semnalizeze", observă pilotul Sorin Ene, în urma experimentului.
Polițiștii spun că lipsa semnalului la schimbarea benzii atrage și o amendă de 290 de lei, doar că lipsa echipajelor din trafic au lăsat o poartă liberă celor care nu respectă regulile.
"În țările mai dezvoltate foarte multe echipaje de poliție sunt civile pentru că doar așa poți educa participanții la trafic care încalcă regulile. Când vedem un echipaj de poliție ne transformăm în mielușei", mai spune Sorin Ene.
În teorie, un echipaj de poliție în civil care să constate neregulile în trafic ar putea aduce schimbări.
"Din punct de vedere al eficienței vorbim de un nivel foarte ridicat, pentru că atunci când polițiștii rutieri ar fi în civil în mașini obișnuite, ar putea să constate încălcări, care nu sunt puține. După ce ar fi cunoscută o astfel de practică, evident că și șoferii ar fi de două ori mai vigilenți", explică Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.
Deși propunerea pare eficientă, deocamdată nu poate fi pusă în practică din cauza numărului mic de polițiști.
În octombrie, anul trecut, oficialii anunțau că pentru verificarea persoanelor care nu poartă mască, vor fi folosiți 20% din polițiști în civil. La câteva luni distanță oficialii spuneau că astfel de verificări au fost extrem de eficiente.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News