Live

Video&Foto Protest al persoanelor nevăzătoare. Ciolacu asigură că nu le vor scădea pensiile și promite rezolvarea problemei în noiembrie

Data actualizării: Data publicării:
Inquam Photos / Octav Ganea

Câteva mii de persoane nevăzătoare au protestat, joi la Guvern, fiind revoltate că noua lege a pensiilor le taie, pe hârtie, până la 80% din venituri. Asta înseamnă că, ani de zile, pensiile lor vor fi înghețate. O echipă Digi24 a vorbit cu unul dintre oamenii vulnerabili căruia Casa de Pensii i-a spus că nu merită 2.200 de lei, ci doar 867 de lei pe lună. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, după ce s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanții asociațiilor de nevăzători, că va fi menținut nivelul pensiilor de care beneficiază în prezent și legea va fi completată cu venituri cu noi forme de sprijin pentru o viață decentă. El a mai spus că o propunere legislativă va fi inițiată de Guvern, iar Parlamentul va adopta noile reglementări în luna noiembrie.

 

ACTUALIZARE 14.23 Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții asociațiilor persoanelor cu dizabilități au agreat soluțiile și calendarul de modificare a legislației, astfel încât veniturile persoanelor cu handicap vizual grav, precum și ale persoanelor cu handicap grav și accentuat să fie menținute la un nivel care să asigure un trai decent.

„Respect munca, dreptul la o viață decentă și este absolut firesc să venim cu soluțiile legislative care să răspundă așteptărilor dumneavoastră. Am implicat instituțiile guvernamentale responsabile pentru ca prin dialog să modificăm legislația într-un calendar cât mai strâns, în avantajul semenilor noștri cu dizabilități”, a transmis premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea care a avut loc, joi la Palatul Victoria, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Potrivit calendarului discutat, până la sfârșitul acestei săptămâni, grupul de lucru format la nivelul Guvernului va transmite reprezentanților organizațiilor cu dizabilități un set de propuneri de modificare a Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Aceste propuneri vor avea în vedere menținerea nivelului veniturilor de care beneficiază în prezent și completarea acestor venituri cu noi forme de sprijin pentru o viață decentă.

În decurs de o săptămână, este așteptat un punct de vedere cu privire la setul de propuneri, hotărârea finală urmând să fie agreată de comun acord de toate organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, mai spune Executivul.

Sursa citată mai precizează că, după această etapă, grupul de lucru instituit în acest sens la nivelul Guvernului va iniția un proiect de act normativ cu putere de lege.

Asupra acestui proiect vor avea loc consultări la nivelul coaliției de guvernare iar, ulterior, va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului, astfel încât în luna noiembrie noile reglementări să fie adoptate, conchide sursa menționată.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu la consultări au mai participat vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice.

ACTUALIZARE 11.40 Sebastian Boldea, jurnalist Digi24: „Persoanele cu deficiențe de vedere sunt practic cele mai afectate de noua reformă a pensiilor, asta pentru că în urma recalculării pensiilor lor au scăzut cu 70-80%. Chiar dacă ei vor rămâne în continuare cu acel cuantum mai mare al pensiei nu vor vedea practic nicio majorare timp de mai mulți ani de zile, asta pentru că pensiile lor vor rămâne înghețate. Totodată, persoanele care încă lucrează vor ieși la pensie cu un cuantum mult mai mic comparativ cu cei care au ieșit, spre exemplu, luna trecută motiv pentru care aceste persoane acuză faptul că în prezent ei se simt fără o centură de siguranță, că în cazul în care nu vor mai putea să lucreze, nu vor avea bani cu care să ducă o viață normală, chiar dacă ei pot să iasă la pensie cu doar o treime din stagiul complet de cotizare, adică după aproximativ 12 ani în câmpul muncii. Până acum, ei au tot purtat discuții cu un grup de lucru format la nivelul Ministerului Muncii, însă nu au ajuns la niciun consens, motiv pentru care astăzi în Piața Victoriei au venit peste 1.000 de persoane cu deficiențe de vedere din toate colțurile țării.”

Un bărbat: „N-am venit decât să cerem drepturile noastre. Noi suntem nevăzători, nu suntem cerșetori. Suntem niște oameni care au muncit o viață întreagă și avem și noi drepturile noastre care ne-au fost încălcate. Ne vrem drepturile înapoi.”

Întrebată ce s-a întâmplat cu pensia ei, după decizia de recalculare, o altă femeie a răspuns: „Mi-au tăiat pensia și mi-au făcut-o 1.200 lei, din 3.011 lei.”

O altă femeie: „O diminuare extraordinară a cuantumului pensiei. A scăzut între 60 și 80%.”

Un bărbat: „Am avansat o variantă marți și încă nu am primit un răspuns. Așteptăm să se soluționeze și să ajungem la o rezolvare cât mai curând.”

Știrea inițială

Ramona Stoica are 43 de ani si este nevăzătoare de la naștere. Este pensionară, dar lucrează în continuare, pentru că banii nu îi ajung. Lucrează ca asistent medical, specializare în balneo-fizioterapie. Prin muncă a reușit să își facă primul credit și a cumpărat o casă pentru ea și Ianis.

Ramona Stoica: „Am adus pe lume un copil la 33 de ani pe care nu l-am văzut niciodata. Țin minte ca atunci cand a început să vorbească imi spunea «mami pipăie-mă ca să mă vezi cât sunt de frumos». Am schimbat mai multe locuri de muncă pentru că nu era comod, nu știu acceptarea celor din jur, acomodarea, șefii care se răzgândeau care nu aveau nevoie de un om cu deficiențe de vedere.”

Nici drumul spre muncă nu este ușor.

Ramona Stoica: „La 6.30 plec spre serviciu cu o persoană pe care o plătesc să mă însoțească să ajung la locul de muncă și apoi către domiciliu, de exemplu, astăzi am ajuns cu o companie de taximetrie acasă, deci toate lucrurile se plătesc.”

Tehnologia i-a devenit acum prieten.

Ramona Stoica: „Alexa, acendi sala!”.

Când a primit decizia de recalculare, Ramona a aflat că după munca ei timp de 15 ani merită doar o treime din pensie. 867 de lei.

Ramona Stoica: „Mi-a scăzut cred că 70% nu știu cam 1.500 de lei din pensie mi-au fost scăzuți în urma recalculării. Din păcate, ceea ce mă afectează pe mine că vorbele sunt vorbe că va rămâne pensia în plata, că voi primi atât cât am în plată acum. Nu mă încălzesc cu nimic 867 de lei cât am acum pe decizie. Poate din ianuarie cineva vine și spune «știi nu mai sunt bani și vei primi cât scrie pe decizie».”

Cel mai mult, Ramona se teme de anii care vor veni. Nu știe dacă se vor descurca, ea și copilul ei, cu o pensie înghețată la 2.200 de lei.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest uriaș la Istanbul: Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru Palestina, condamnând atacurile israeliene din Gaza

Cum explică Jandarmeria Capitalei folosirea unui spray lacrimogen împotriva polițiștilor la protestul din Piața Victoriei

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile de recuzare în procesul lui Georgescu. Pronunțarea în dosar, așteptată marți

Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului

Partenerii noștri