Live

Cristina Irimie, o profesoară de matematică din România, se află printre victimele atacului armat de la un liceu din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Colaj cu Cristina Irimie, realizat din poze de pe GoFundMe și pagina oficială a liceului Apalachee

Cristina Irimie, o profesoară de matematică în vârstă de 53 de ani, se regăsește printre victimele atacului armat de la liceul din Georgia, SUA. Mai mulți români care locuiesc în America indică faptul că profesoara este de origine română și au transmis mai multe mesaje de condoleanțe. Informația nu a fost confirmată, încă, și de Ministerul de Externe.

ACTUALIZARE 5:05 Preotul George Acsente de la Biserica Ortodoxă Română „Sfinții Constantin și Elena” din Lilburn, Georgia, a transmis la rândul lui mesaje de condoleanțe familiei Irimie.

„Cu inima franta de durere, transmitem condoleanțe familiei Irimie in urma șocantei vești a morții tragice a sorei noastre Cristina Irimie! Cristina a fost o enoriașa formidabila si o persoana săritoare sa ajute. Dumnezeu sa o odihneasca cu cei drepți si sa dea putere familiei sa treacă peste aceasta imensa pierdere”, a transmis preotul George Acsente, pe Facebook. 

ACTUALIZARE 16:15 Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, până în acest moment, autoritățile americane nu au transmis nicio notificare către oficiul consular și că nu au fost primite solicitări de asistență consulară legată de atacul armat de la liceul din Georgia, SUA.

„La acest moment, verificările sunt în curs”, a adăugat MAE în comunicatul de presă citat. 

Știrea inițială

„Am predat alături de doamna Irimie. Întotdeauna a fost directă și chiar i-a păsat de meseria ei (...) Rugăciuni și dragoste transmit pentru toată lumea”, este un comentariu lăsat pe Facebook de către o româncă stabilită în SUA.

Cu inimile îndurerate anunțăm plecarea dintre noi a iubitei noastre profesoare, soție, fiică, prietenă Cristina Irimie”, se arată și pe o pagină GoFundMe, prin care se solicită fonduri pentru a ajuta familia Cristinei Irimie cu cheltuielile de înmormântare sau „orice sprijin de care familia și comunitatea ar putea avea nevoie pentru a trece peste această tragedie”.

Pagina GoFundMe a fost lansată de Corneliu Caprar, stabilit în Suwanee, Georgia, care spune despre Cristina Irimie că a fost „o membră remarcabilă a comunității românești din Atlanta”. Până acum s-au strâns 1.000 de dolari. 

„Viata ei a fost scurtată de tragicul eveniment care a avut loc la liceul din Winder, Georgia. Viața ei a fost dedicată modelarii minții și inimile studenților și a comunității”, se mai arată în pagina menționată.

Ruxandra Tocitu, o altă româncă stabilită în SUA, a transmis la rândul ei printr-o postare pe Facebook condoleanțe familiilor victimelor atacului armat de la liceul din Winder, Georgia.

„O profesoară româncă de matematică a fost prima care a murit. Să se odihnească în pace”, este un comentariu lăsat de o altă româncă la una dintre postările Ruxandrei Tocitu.

Numele Cristinei Irimie a apărut în comunicatul transmis de autoritățile din Georgia, prin care anunțau 4 victime în urma atacului armat ce a avut loc la liceul Apalachee din Winder. Pe site-ul liceului nu există informații suplimentare despre femeie, în afară de faptul că e profesoară de matematică.

Victimele atacului din SUA

Potrivit presei americane, patru persoane au fost ucise în urma atacului armat de la liceul Apalachee din Winder, Georgia.  Pe lângă Cristina Irimia, este vorba și de  Christian Angulo și Mason Schermerhon, amândoi elevi în vârstă de 14 ani, și Richard Aspinwall, profesor.

După cum arată USA Today, Aspinwall era și el profesor de matematică și antrenor în cadrul echipei de fotbal american al liceului. „A fost un tată și un bărbat minunat. Și-a iubit cele două fetițe și și-a iubit soția. S-a întâmplat să iubească fotbalul și a fost respectat în acest domeniu”, l-a descris antrenorul principal al echipei, Mike Hancock.

Mason Schermerhon era un tânăr care suferea de autism, descris de prieteni și familie drept un copil sufletist care prefera să citească, să spună glume, să joace jocuri video și să viziteze Disney World, după cum arată presa de peste ocean.

Christian Angulo este descris drept un tânăr „liniștit, dulce” și căruia îi păsa de persoanele apropiate, după cum arată sora lui pe pagina GoFundMe, prin care familia își dorește să obțină fonduri pentru înmormântarea lui. 

Atacatorul era în atenția autorităților

Colt Gray, în vârstă de 14 ani, a fost cel care a deschis focul la liceul din Georgia, omorând patru oameni și rănind alți nouă. El era în atenția autorităților din SUA, după ce, în anul 2023, au primit ponturi anonime despre amenințări pe care băiatul le-ar fi postat în mediul online.

Şeriful Jud Smith a descris atacul ca „rău pur” şi a afirmat că ofiţerii au ajuns acolo la câteva minute de la primirea apelurilor la 911, la ora locală 10.20 (14.20 GMT). Doi ofiţeri alocaţi şcolii „l-au interceptat imediat pe suspect”, a spus şeriful, adăugând că băiatul „s-a predat imediat”. „A tras de cel puţin 10 ori”.

Elevii au descris scene de haos după ce au venit alerte privind un atacator în campus. Lyela Sayarath, care era în clasa atacatorului, a declarat pentru CNN că acesta a plecat din încăpere la începutul unei ore de algebră. A revenit şi a bătut la uşă, care se încuiase automat, dar un alt elev a refuzat să îl lase să intre după ce a observat că avea o armă, după cum a mai relatat fata. Lyela a declarat pentru CNN că atacatorul s-a dus atunci în clasa alăturată, unde a început să tragă.

Editor : M.G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Atac armat la o școală din Croația. O fetiță de 7 ani a fost ucisă, alte șase persoane au fost rănite

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri