Live

O pastilă pentru slăbit, care se ia o dată pe zi, intră în teste clinice. Pacienții ar scăpa de injecții

Data actualizării: Data publicării:
Obezitate. Imagine ilustrativă. Foto: Shutterstock

Piața medicamentelor pentru slăbit, menită să pună stavilă ”epidemiei” planetare de obezitate, care comportă costuri imense pentru sistemele de sănătate la nivel global, ar putea căpăta un nou avânt, odată cu introducerea unei pastile cu administrare zilnică. Ar fi o opțiune mai confortabilă pentru pacienți decât variantele injectabile existente în acest moment pe piață. O pastilă pentru slăbit, versiune modificată a unui medicament oral testat anterior, va intra în studii clinice, relatează Reuters.

Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui medicament oral pentru slăbit, după ce primele studii, în care a fost testată o versiune a tratamentului, au fost oprite din cauza reacțiilor adverse. Medicamentul danuglipron, un agonist al receptorului GLP-1, va fi testat în versiunea cu o singură administrare pe zi, potrivit Reuters.  

Prima variantă testată era cu administrare de două ori pe zi

Anul trecut, într-un studiu de fază intermediară în care a fost testat danuglipron, în versiunea cu două administrări pe zi, majoritatea pacienților au renunțat la medicament din cauza ratelor ridicate de efecte secundare, cum ar fi greața și vărsăturile.

Tot anul trecut, grupul farmaceutic a renunțat la un alt medicament pentru slăbit, lotiglipron, din cauza unor îngrijorări legate de siguranță. Într-un studiu clinic, medicamentul a crescut nivelul enzimelor hepatice la unii pacienți.

Studiile efectuate ulterior susțin varianta cu o singură doză

Pfizer a continuat să lucreze la medicamentul danuglipron după studiul de anul trecut și a selectat o formulă cu administrare o singură dată pe zi, care urmează să fie testată într-un nou studiu clinic.

Astfel, rezultatele studiilor efectuate ulterior, în care au fost incluși 1.400 de voluntari sănătoși, susțin varianta cu o singură doză a medicamentului.

O opțiune mai confortabilă pentru pacienți

Medicamentul este considerat din generația a doua de agoniști ai receptorului GLP-1, cu administrare orală, ceea ce reprezintă o opțiune mai confortabilă pentru pacienți, spre deosebire de medicamente deja autorizate, care se administrează prin injecție.

Totuși, Pfizer nu a oferit o estimare clară privind lansarea unui nou studiu clinic. Pfizer planifică să evalueze multiple doze ale medicamentului reformulat în a doua jumătate a acestui an înainte de a-l avansa în studii clinice.

Grupul farmaceutic american a înregistrat o scădere drastică a încasărilor după pandemia de COVID-19, când vânzările au fost susținute mai ales de vaccinul dezvoltat în parteneriat cu firma germană BioNTech. Tocmai de aceea, Pfizer mizează pe dezvoltarea unor noi medicamente cu potențial ridicat de vânzare, precum cele pentru slăbit.

Piața medicamentelor pentru slăbit, dominată în prezent de două companii – Novo Nordisk (Wegovy) și Eli Lilly (Zepbound) – este estimată să ajungă la peste 150 de miliarde de dolari pe an la începutul deceniului următor.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Câți ani de viață ne poate oferi o singură oră de mers pe jos (studiu). „Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru aici”

De ce nu e bine să bei cafea imediat cum te trezești dimineața. Ce spun medicii despre consumul de cafea pe stomacul gol

Tonul la conservă, contaminat cu mercur. „Un adevărat scandal de sănătate publică”. Pericolele la care sunt expuși consumatorii

Partenerii noștri