Live

O nouă variantă a coronavirusului provoacă îngrijorare. OMS monitorizează varianta „Mu”, apărută prima dată în Columbia

Data publicării:
A fost depistată o nouă variantă a coronavirusului. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită „Mu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, a anunţat agenţia ONU pentru sănătate în noaptea de marţi spre miercuri, citată de AFP.

Varianta - B.1.621, conform numele său ştiinţific - a fost clasificată până în prezent drept „variantă de monitorizat”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluţia pandemiei.

OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de „evadare imunitară” (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.

Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutaţii drept variante de monitorizat şi variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global.

OMS a decis să denumească variantele de monitorizat sau pe cele îngrijorătoare cu ajutorul literelor din alfabetul grecesc, pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite ţări şi pentru a facilita publicului larg pronunţarea numelor.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa.

„Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant”, a explicat OMS, relatează Agerpres.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Casa Albă anunță cum se simte Joe Biden după infectarea cu coronavirus: „Are o stare de slăbiciune generală”

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri