Live

Video „Mi-e frică, nu sunt pregătită”. Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est, cinci județe ar putea fi înghițite de ape

Data actualizării: Data publicării:
Megafurtuna vine în același timp cu viitura de pe Dunăre și ar putea provoca un dezastru major. Foto: Captură video Digi24

Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est în acest weekend, iar autoritățile sunt în alertă maximă pentru că se așteaptă la noi inundații de proporții, inclusiv în zonele afectate deja de viituri. Megafurtuna vine în același timp cu viitura de pe Dunăre și ar putea provoca un dezastru major. Debitul fluviului este așteptat să se tripleze mâine, iar cinci județe din sudul țării ar putea fi înghițite de ape.

În multe zone, digurile de protecție sunt ciuruite și oricum nu știe nimeni oficial cât sunt de eficiente pentru că România nu are niciun expert în evaluarea acestor construcții împotriva inundațiilor. La Giurgiu, digul nu a fost consolidat în ultimii 30 de ani și autoritățile verifică în ultimul ceas cât de gravă este degradarea acestuia.

La Prundu, județul Giurgiu, oamenii se gândesc la ce e mai rău. Sunt gata să-și părăsească locuințele dacă o să fie nevoie.

„Ne temem într-un fel. Să avem un mic bagaj acolo și să nu ne opunem în cazul în care trebuie să plecăm, să ieșim”, spune un locuitor.

„Mi-e și frică, nu sunt pregătită”, spune o femeie.

Digul de apărare, aflat la 10 km de sat, nu a mai fost consolidat de zeci de ani. Vegetație și copaci crescuți în dig, găuri făcute de animale, toate pun acum probleme.

„Pericolul cel mai mare este ca digurile sunt neîntreținute și au crescut arbori cu rădăcini foarte groase. Când putrezesc rădăcinile acolo este predispozitie de inflitratie a apei. Nu s-a pietruit digul de 30 de ani”, a declarat pentru Digi24 primarul localității Prundu, Cătălin Corbea. 

Localitatea Prundu a mai fost în pericol în anul 2006, atunci când debitul Dunării ajunsese la 15.000 de metri cubi pe secundă.

Acum, debitul nu ar trebui să depășească 10 mii de metri cubi. Noul ciclon care se va abate peste România dă însă peste cap previziunile făcute pentru viitura așteptată pe Dunăre, iar oficialii au transmis oamenilor din zonă să rămână în alertă și să fie atenți la mesajele pe care le primesc de la autoritățile locale.

Primele zone care vor fi afectate de ciclon

Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zone montane. De duminică, ploile se extind în toată ţara, iar pentru unele zone a fost emis cod portocaliu. Precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat.

Potrivit ANM, în intervalul 28 septembrie, ora 18.00 – 29 septembrie, ora 08.00, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte va fi cod galben de precipitaţii.

„Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, anunţă ANM.

sursa foto: ANM

Cum va fi vremea duminică

În cursul zilei de duminică, în intervalul ora 08:00 – ora 20:00, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice.

„Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h”, a transmis ANM.

De asemenea, meteorologii anunţă că vremea se va răci accentuat în toată ţara.

Este cod portocaliu, în ziua de duminică, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei.

Sursa foto: ANM

„Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp”, a mai transmis ANM.

Ninsori la munte

În intervalul 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10, este cod galben, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania. Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

De asemenea, la munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

În perioada 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10, este cod portocaliu în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei.

Foto: ANM

„Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40...60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h”, mai arată ANM.

Citește și: Cum se va schimba vremea după ciclonul puternic din weekend. Estimările meteorologilor pentru luna octombrie

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fechet, despre ciclonul din weekend: Suntem precauți mai ales cu ce se întâmplă în Vaslui și Galați. Solul e suprasaturat de apă

Fechet, despre pericolul inundațiilor: 200 de baraje de importanță deosebită sunt autorizate. Alte 1.800 sunt de importanță mai mică

VIDEO. Momentul în care un reporter salvează o femeie blocată cu mașina în apele care au inundat Atlanta

Cum se pregătesc autoritățile pentru ciclon. Fechet: Dunărea poate să suporte debite mai mari decât 9.500 metri cubi pe secundă

Partenerii noștri