Legendele internetului. Psihologia din spatele conspiraţiilor
Ce stă în spatele conspirațiilor și de ce aleg unii oameni să creadă în ele? Este în natura umană să căutăm indicii, să descoperim tot felul de tipare sau să dezlegăm singuri diferite chestiuni complicate. Aceste lucruri nu sunt rele, însă, momentul în care se trece nu se mai face diferența dintre fapte și imaginația susținută de informații inventate și bănuieli, devine problematic. Conspirațiile apar mereu pe baza unor evenimente reale și îi amăgesc cu multă ușurință pe cei care nu și-au dezvoltat spiritul critic.
Elogii pentru un vicepreședinte al Curții de Conturi și chipul aleșilor locali pe ciocolată
Șeful SRI critică „apucăturile” politicienilor
Medic, replică pentru conspiraționiști: Am trecut de la Sapiens la Homo deus
Reportaj | Românii de la țară, sătui de politicieni
Nicușor Dan, despre decizia lui Crin Antonescu: Nu cred că face bine imaginii României
Nicuşor Dan îi contrazice pe Antonescu, Bolojan şi Kelemen: E mai important să ne lămurim în privinţa anulării alegerilor
Bolojan: „Antonescu este în continuare, din punctul de vedere al PNL, candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025”
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Cei care tind să creadă în conspiraţii nu sunt neapărat oameni pe care îi putem considera needucaţi sau persoane cu diferite afecţiuni mentale. Aceasta este doar viziunea populară asupra conspiraţioniştilor. În realitate, cei care aleg teoriile conspiraţiei în detrimentul adevărului se caracterizează de o combinaţie de trăsături de personalitate şi motivaţii. Aceste persoane se bazează foarte mult pe intuiţie şi deseori se consideră superiori majorităţii.
Conspiraţiile sunt o măsură a stresului
Dragoș Cîrneci, psiholog specialist în Neuroștiințe: Unii, de exemplu, aleg foarte mult partide care le dau libertate de a face tot ce vor sau neîngrădit. Alții, dimpotrivă, îi vor pe cei care le promit siguranța, certitudinea. De aia, de regulă, pe fond de criză, cresc unii care le promit siguranța și încheierea conflictelor și cu certitudinea pe orice, pentru că manipulau, manipulează cumva, adică întețesc această nesiguranță. Și pe fondul acesta prinde foarte bine și teoria conspirației, care fapt este nu o lipsă de gândire critică, ci este o măsură a stresului, a capacității de a incapacității, practic de a putea controla mediu.
Cum profită unii politicieni de conspiraţii
Politicienii care răspândesc teorii ale conspiraţiilor prezintă lucrurile astfel încât oamenii să se simtă în siguranţă. Un exemplu este răspândirea ideii că indivizi în care nu poţi avea încredere reprezintă o anume ameninţare. Soluţia de protejare a populaţiei în faţa acestui pericol ar veni desigur de la politicienii conspiraţionişti, care pot să reducă sau chiar să neutralizeze primejdia.
Spiritul critic, unealta perfectă de apărare
Victor Negrescu, europarlamentar Partidul Socialiștilor Europeni: Există oameni politici care nu vor să recunoască când greșesc și care caută să dea o semnificație pentru toate greșelile comise, dar și pentru criticile care le sunt adresate și, practic, au educat publicul țintă, electoratul lor să gândească la fel. Atunci când un politician radical extremist devine rasist, el este rasist. Atunci când un politician radical atacă direct un jurnalist, el atacă un jurnalist. Nu pot exista justificări pentru aceste genuri de comportamente. Și, într-adevăr, soluția pe care o avem este să căutăm să dezvoltăm spiritul critic la nivelul populației, în așa fel încât să analizeze așa cum trebuie aceste informații și să treacă peste această manipulare pe care o folosesc liderii politici de acest fel.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News