Live

Legendele internetului. Ce așteptări au oamenii de la politicieni?

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Parlamentul European: Foto: Profimedia Images

Puterea uriașă a unui dictator se construiește pe o rețea de influență, în centrul căreia se așează un singur om: conducătorul. Într-o democrație, dacă un politician propune soluții care limitează libertățile unui segment de populație, sau are discursuri care incită la ură și discriminare, trebuie sancționat. Iar cei care au acest drept sunt cetățenii care votează. Alegerile electorale sunt acțiuni complicate, pentru că, pe de o parte sunt oamenii care au așteptări, de cealaltă, politicienii care vor funcții și promit să fie responsabili.

Ce așteptări au oamenii de la politicieni? Spectrul este vast, dar pe scurt, cetățenii vor ca politicienii să le facă viața mai bună și au perfectă dreptate să ceară asta. Dar cum se aleg politicienii care să facă asta? Oamenii politici promit, iar votanții preferă mesajul în funcție de felul în care sunt construiți și de influențele grupului din care fac parte.

Dragoș Cîrneci, psiholog specialist în Neuroștiințe: Este efectiv un răspuns al creierului care oglindește sau nu ceea ce cred alții și vor de la noi. Cum se ajunge la asemenea procesare de informație? Este greu de spus. Poate fi o chestie genetică, poate fi o chestie cultivată în cultura din care faci tu parte și se cam știe treaba asta. Adică, într-un fel gândesc raportat la social, cei din Europa de Vest, în special de nord, norvegieni, suedezi și așa mai departe, față de cei din Orientul Mijlociu sau Asia. Dar sunt și chestii culturale, nu sunt doar strict biologice, dar culturalul respectiv impactează biologicul și îl setează să proceseze astfel de informații. Adică, când sunt în discordanță să mă simt rău și să ascund faptul că sunt discordanță, să mă dau cu o gașcă sau nu.

Cetățenii, responsabilitatea politicienilor

Politicile se fac pentru oameni, nu în detrimentul lor, dacă trăim în democrații. Mai concret, politicile guvernamentale trebuie adaptate nevoilor colective a celor care au participat la procesul de alegeri. Din păcate, în ultimii ani, majoritatea politicienilor au demonstrat că îi interesează mai mult funcția și mai puțin responsabilitatea ei, iar asta îndepărtează cetățenii.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Grupul Verzilor: Cred că populația nu prea înțelege, de fapt. Parcă politica este o castă și populația altă castă, pentru că ce se întâmplă de multe ori la televizor sunt așa niște niște show-uri, niște concursuri, ca și cum te-ai uita la o emisiune din asta de talent, de talent muzical sau ceva. Și oamenii de fapt sunt mult mai concentrați pe problemele lor de zi cu zi. Și atunci, Eu mă implic mult cu tinerii, dacă eu nu le vorbesc de ceea ce-i apasă, și-i apasă criza locuințelor, nu au unde să stea, se mută de la părinți mult mai târziu, nu au siguranța jobului, deci dacă nu vorbesc de chestiile astea serioase pentru ei și vorbesc numai de chestii, nu știu cum să zic, floricele drăguțe, hai să luptăm pentru Europa,viitorul să fie bine, să nu fie rău, nu știu, nu captează oamenii zic: aoleu, iar un politician cu gargară tipică.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

2023 a fost cel mai nefast an din ultima jumătate de secol în ce priveşte credibilitatea alegerilor. Indicatorii democrației, în declin

Cu cât au luat politicienii Bacalaureatul. Ciucă nu a vrut să spună nota: Nu intru la concurență cu nimeni pe trecut

Candidații la președinție nu au reușit să se abțină la moartea lui Nicu Covaci. Ce mesaje au postat pe Facebook

Sorana Cîrstea îi atacă pe politicieni: “După toate pozele şi felicitările, toţi dispar şi se mai întorc abia după 4 ani”

Partenerii noștri