Video La ce să fim atenți când alegem carnea de miel. Un pont mai puțin cunoscut dă fiori consumatorilor
Un pont mai puțin cunoscut, acum că mai sunt trei săptămâni până la Paști. Dacă vreți carne de miel, ar fi bine să cumpărați carcasa cu tot cu cap. Așa puteți fi siguri că ce puneți în farfurie este cu adevărat miel și evitați riscul intoxicațiilor.
Cele mai ciudate tradiții în jurul lumii de Paște
Paleologu: Calendarul Paștelui n-are legătură cu ortodoxia
Al doilea Paște pe front
Prognoza meteo de Paște
Cum va fi vremea de Paște
Prognoza meteo. Temperaturi de 23 de grade
Miracolul din ziua de Paște, în Mariupol
Cum s-a desfășurat Slujba de Înviere de la Patriarhie
Lumina Sfântă s-a aprins la Sfântul Mormânt din Ierusalim
Un crescător din Bihor are până la o mie de miei pe care este pregătit să îi sacrifice sau să îi exporte în țările arabe. Spune că vor avea între 10 și 30 de kilograme de Paște, iar prețurile sunt de la 25 de lei kg în viu, până la 45 de lei carcasa.
„Omul dacă vrea să îl ducă acasă viu, îl duce și îl sacrifică acasă, dacă nu îl sacrificăm noi. Poveștile cu riscurile, eu aș zice că mai degrabă sunt în magazine unde scrie carne de miel, dar el de fapt e carne de cârlan de 1 an, 2-3. Adică un berbec, care nu are nici pe departe carnea fragedă a unui miel”, spune Alexandru Ciocaș, crescător de animale.
Direcțiile Sanitar Veterinare vin și ele cu o serie de recomandări ca să evităm toxiinfecțiile alimentare. Una dintre cele care dau fiori consumatorilor este aceea de a cumpăra carcasa de miel însoțită de cap, asta pentru a evita substituirile cu alte specii carnivore.
„Mieii care merg la abator trebuie să fie însoțiți de certificate sanitar-veterinare, de document privind lanțul alimentar și să fie transportate cu mijloace autorizate sanitar-veterinar”, a declarat Viorel Moțoc, director DSV Bihor.
Întrebat dacă ar trebui evitată cumpărarea lor de pe marginea drumului, Moțoc a răspuns: „Eu cred că sunt perioade care au fost în trecut. Miei trebuie achiziționați doar din unități autorizate sanitar veterinar”.
Bucătarii au însă câteva recomandări pentru cei care prepară friptura acasă. „Ca mod de gătire ar trebui ținut în baiț de vin roșu, dafin, usturoi, diverse condimente, iar apoi punem pe foaie de copt la cuptor timp de 4 ore”.
Mielul va ajunge și în marile magazine și în carmangerii începând de săptămâna viitoare.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News