Live

Video Investițiile în tehnologia 5G prind viteză. Peste 720.000 de români sunt conectați la 5G

Data actualizării: Data publicării:
Valentin Popoviciu - vicepreședinte Grupul DIGI. Foto: Captură Digi24

Suntem tot mai aproape ca tehnologia 5G, cea care ne aduce o viteză mai mare de internet și acces instant la toate informațiile din online, să fie răspândită în toată țara. Anul acesta, operatorii din industria telecomunicațiilor vor investi în creşterea infrastructurii rețelei. Însă sunt și piedici: birocrația din unele localități care îngreunează dezvoltarea unei astfel de tehnologii. Autoritatea din domeniu spune că răspândirea trebuie făcută în masă, cu ajutorul autorităților locale.

2023 este anul în care tehnologia 5G va lua avânt în România. Deși existentă în unele orașe încă din 2019, tehnologia care aduce un internet la viteză maximă trebuie răspândită în toată țara. Din acest motiv operatorii din telecomunicații sunt pregătiți să investească în creşterea calității rețelelor dar şi a serviciilor prin exploatarea noilor frecvențe.

Valentin Popoviciu - vicepreședinte Grupul DIGI: În perioada următoare vom accelera implementarea astfel încât creșterea de trafic și la nivel de rețea, care ajunge la 50%, să fie baza prin care să oferim clienților noștri noua tehnologie cât mai rapid.

Întotdeauna evoluția tehnologiei nu a implicat costuri suplimentare pentru client. Clienâii vor beneficia în cadrul aceluiași preț de viteză de acces și de toate posibilitățile pe care le vor avea în urma accesării tehnologiei 5G.

La nivel național, sunt deja instalate 1266 de instalații cu 5G care acopera 15 municipii, 11 orașe și 24 de comune. Infrastructura rețelei este în pregătire, însă mai sunt mici obstacole.

Eduard Lovin - vicepreședinte ANCOM: Mai sunt de făcut lucruri pe zona debirocratizării. Multe autorități locale, în special din rural sau urban mic, care nu conștientizează avantajele unei dezvoltări a infrastructurii în zona comunităților pe care le controlează și că o dezvoltare a infrastructurii aduce un plus de dezvoltare economică.

Ne dorim ca această migrare către tehnologia 5G să fie în masă, cât mai repede, pentru că acest 5G aduce beneficii pe toate planurile, atât utilizatorilor, cât și industriei.

Temele despre noile tehnologii din piața comunicațiilor au fost dezbătute în cadrul unei conferințe organizate cu prilejul aniversării ediției a 27 a a Zilei Comunicațiilor.

Liliana Balici - organizator eveniment: La această ediție ne axăm pe tehnologiile din piață și pe rețelele de 5G și impactul acestora asupra digitalizării economiei. Ne dorim foarte mult ca din acest dialog să reușim să mergem să accentuăm cât de importantă este educația, cercetarea.

În momentul de față, peste 720.000 de români sunt conectați la tehnologia 5G, iar pe viitor numărul acestora va crește. Se preconizează că noua tehnologie 5G va juca un rol esențial în implementarea unor soluții avansate în domenii precum transporturi, energie, securitate dar și gestionarea deșeurilor.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Lansarea Digi Belgia, primită cu entuziasm de clienți și media

DIGI începe activitățile comerciale în Belgia

Digi intră pe piața telecom din Belgia, cu aceeași abordare centrată pe nevoile utilizatorilor, la costuri echitabile și avantajoase

Partenerii noștri