Video&Foto Industria din spatele traficului de migranți. Vietnamezi veniți la muncă în România, abordați pe rețelele sociale sau în aeroporturi
7 oameni au fost reținuți și alți 4 sunt cercetați penal, după ce ar fi pus la cale o rețea internațională de trafic de migranți. Indivizii abordau cetățeni vietnamezi veniți la muncă în România, fie pe rețelele sociale, fie direct în aeroport, de cum ajungeau în țară. Le propuneau o viață mai bună în Occident și, pentru sume cuprinse între 4.000 și 8.000 de euro, se angajau să îi treacă ilegal granița spre Ungaria. Aproximativ 100 de migranți ar fi apelat la serviciile lor în ultimii 4 ani, transmit reprezentații Poliției de Frontieră.
Din rețeaua infracțională pusă la cale în septembrie 2019 ar fi făcut parte atât cetățeni români, cât și vietnamezi. În total, 20 de persoane din București, Buzău, Ilfov, Constanța și Hunedoara au ajuns în atenția DIICOT.
Primarul din Crevedia, Petre Florin, vizat de procurorii DIICOT
Un columbian a fost arestat preventiv pentru că a vrut să arunce în aer clădiri din România. El a fost instigat de un bărbat din Rusia
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Operaţiunea „Ghost Gun”
Antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie este acuzat de proxenetism
Tristan Tate a mers la sediul ANABI ca să-și revendice bolizii de lux
Operațiunea „Bariera”. Sute de autoturisme, controlate de polițiști în vămile din țară
Noi detalii despre uriașa captură de droguri din Portul Constanța
Andrew Tate, criză de nervi în fața tribunalului
"Conform cercetărilor, gruparea infracțională a fost coordonată de mai mulți cetățeni vietnamezi și români, o parte dintre aceștia stabiliți în România, care au creat o filieră infracțională bine organizată, cu ramificații în mai multe state din estul Europei, cu scopul bine definit al traficării migranților de origine vietnameză în state europene precum Germania, Cehia, Franța sau Marea Britanie", transmite Poliția de Frontieră.
Indivizii își racolau clienții printre vietnamezii veniți cu acte legale la muncă în România. Îi abordau pe rețelele sociale sau direct în aeroport, de cum puneau piciorul pe pământ românesc. Pentru a-i trece ilegal granița spre Ungaria, indivizii le percepeau taxă: între 4.000 și 8.000 de euro, în funcție de țara de destinație. Odată ce băteau palma, migranții erau adăpostiți în locuințe din București. Cu prima ocazie, erau încărcați în camioane, unele dintre ele special concepute pentru traficul de migranți.
"Ca urmare a activităților de cercetare penală, s-a constatat faptul că migranții vietnamezi recrutați de către membrii grupării infracționale erau transferați temporar de la locurile de muncă situate pe toată suprafața României în diferite locații de tip safe-house de pe raza municipiului București, unde, pentru optimizarea transporturilor, persoanele suspecte adunau grupuri de 8-10 migranți, pe care ulterior le îmbarcau în mijloace de transport de tip autoutilitare, sau autocamioane, de cele mai multe ori având compartimente special create pentru disimulare, punând în pericol viața și integritatea migranților", se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.
Ancheta, începută încă din 2019, la sesizarea polițiștilor de frontieră, a beneficiat și de sprijinul Europol, fiind efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Germania, Ungaria, Cehia și Vietnam, transmit oamenii legii.
100 de migranți de origine vietnameză ar fi trecut ilegal granița în 13 transporturi depistate de oamenii legii. Parte dintre aceștia au fost prinși la granița româno-maghiară, ascunși în mijloace de transport marfă, în condiții care le-au periclitat viața și integritatea corporală, spun anchetatorii.
Pentru a proba acuzațiile, miercuri oamenii legii au descins la 9 adrese de pe teritoriul României. Au fost ridicate mai multe dispozitive mobile pentru comunicare, un pistol cu gaze pentru care nu exista autorizație, numeroase înscrisuri, 4 mașini în valoare totală de 100.000 de euro, dar și sume importante de bani: 239.000 lei, 52.400 euro și 2.500 USD.
După audieri, 7 indivizi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar alți 4 au fost plasați sub control judiciar. Cu toții sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți. În cazul a 6 dintre cei reținuți, oamenii legii vor cere arest preventiv, respectiv arest la domiciliu pentru al șaptelea suspect.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News