Iarna caldă din Europa este considerată "cel mai extrem eveniment" climatic din istoria măsurătorilor de către meteorologi
Vremea neobişnuit de caldă de la începutul acestui an a adus recorduri pentru 17 stații de măsurare din țară, cu temperaturi care au ajuns și la 21,3 grade Celsius și s-au înscris într-un fenomen care afectează întreaga Europă și care este descris de meteorologi drept "cel mai extrem eveniment" climatic din istoria măsurătorilor pe continent.
Cea mai ridicată temperatură a lunii ianuarie în România a fost înregistrată în data de 7 ianuarie 2001, la staţia de măsurare de la Oraviţa, potrivit ANM. Deşi temperaturile de la începutul acestui an nu au depăşit această maximă, au fost numeroase staţii de măsurare unde recordurile locale s-au apropiat de cel naţional.
Vremea a fost însă foarte caldă pe tot continentul european. Au fost depăşite recordul maximelor pentru luna ianuarie în Polonia, Danemarca, Cehia, Olanda, Belarus, Lituania, Letonia şi Slovenia.
Deşi temperaturile de 20 de grade nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea oamenilor, meteorologii spun totuşi că ne confruntăm cu "un eveniment extrem".
"Putem privi acest (val de căldură n.r.) drept cel mai extrem eveniment din istoria europeană. Gândiţi-vă la valul de căldură din Marea Britanie, din iulie 2022 şi extindeţi magnitudinea lui pentru a acoperi 15 ţări", a declarat Maximiliano Herrera, un climatolog specializat în studierea temperaturilor extreme, pentru The Guardian.
"Am văzut căldură extremă care a afectat o regiune enormă, ceea ce este fără precedent", a declarat şi Alex Burkill, directorul serviciului de meteorologie din Marea Britanie.
Profesorul Bill McGuire, specializat în geofizică şi riscuri climatice, spune că acesta este noul fel în care vor arăta iernile de acum înainte.
"Încălzirea climatică înaintează atât de repede încât nici nu mai suntem surprinşi. Aşa va arăta viitorul, iarna va fi redusă la două luni de vreme blândă, cu foarte puţină zăpadă sau gheaţă".
Deşi astfel de temperaturi nu prezintă un pericol imediat pentru oameni, efectele pe care le poate avea asupra ecosistemelor pot fi catastrofale pe termen mediu şi lung.
În România, cele mai călduroase şase luni de ianuarie din istoria măsurătorilor au fost înregistrate în ultimii 40 de ani.
"Chiar dacă ianuarie este o lună foarte geroasă, temperatura maximă poate avea valori de peste 18 - 20 de grade Celsius. Anii în care s-au înregistrat cele mai multe temperaturi maxime absolute ale acestei luni au fost: 1984, 1988, 1993, 2001, 2002, 2007", se arată într-o analiză a ANM citată de Agerpres.
La Bucureşti, maxima absolută este de 18 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti - Afumaţi, în data de 29 ianuarie 2002. Tot în anul 2002, dar pe 31 ianuarie a fost înregistrată maxima absolută şi la staţia Bucureşti-Băneasa, valoarea fiind 17,1 grade Celsius. La Bucureşti - Filaret, maxima absolută s-a consemnat în 29 ianuarie 2001, respectiv 17,6 grade Celsius.
Acestea sunt temperaturi cu 20 de grade Celsius mai ridicate decât mediile lunii ianuarie.
"În zona intra şi extracarpatică, valorile medii ale temperaturii se înscriu între -4 şi 0 grade Celsius, uşor mai ridicate, -2 şi 0 grade, în partea de sud şi vest a ţării şi ceva mai scăzute, cu valori cuprinse între -4 şi -2 grade Celsius, în Moldova şi centrul ţării. În zona subcarpatică şi carpatică joasă, mediile se înscriu între -6 şi -4 Celsius. În zona carpatică înaltă şi în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, temperatura coboară până la -8 grade Celsius, iar la altitudini mai mari de 1.800 de metri chiar sub -10 grade Celsius", precizează specialiştii ANM.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News