Video Exclusiv General ucrainean, interviu pentru Digi24: „Ne e ușor să construim o armă nucleară”
Generalul în rezervă și fost ministru adjunct al Apărării în Ucraina, Volodimir Havrilov, a afirmat într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 că țării sale i-ar fi ușor să construiască arme nucleare, precizând însă că, în acest moment, nu e o opțiune viabilă. Mesajul acestuia vine în contextul în care Donald Trump își va prelua mandatul la Casa Albă în ianuarie, iar sprijinul militar acordat de SUA Kievului rămâne sub semnul întrebării.
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Volodimir Havrilov susține că ucrainenii nu își doresc negocieri de pace și vor lupta până își vor recupera toate teritoriile, inclusiv Crimeea. El îl critică pe Trump pentru scenariile unui plan de pace vehiculate în spațiul public și îi transmite să facă propuneri când își preia mandatul la Casa Albă, nu în studiouri de televiziune.
„Poți să vorbești cu Putin despre orice, dar dacă vii și îi obligi pe liderii ucraineni să meargă la masa negocierilor, ai putea crea o situație în care liderii politici sunt înlăturați și apare o societate care vrea să lupte. (...)Populația este frustrată din cauza atacurilor rusești. Nu își doresc niciun fel de înțelegere cu rușii și sunt gata să lupte.
Statele Unite vor decide dacă vor sprijini această pregătire pentru luptă sau dacă vor o capitulare și să îi lase pe ucraineni pe cont propriu. Când intri în birou, în Casa Albă sau în orice birou din Europa, abia atunci începi să simți, să miroși, să atingi toate aceste probleme ale mandatului tău, nu într-un studio comod de televiziune, precum Fox News sau Dumnezeu mai știe pe unde”, a spus el.
Declarațiile generalului ucrainean vin în contextul în care Trump a promis în repetate rânduri că va pune capăt războiului din Ucraina dacă va câștiga un nou mandat de președinte al SUA.
La 6 noiembrie, The Wall Street Journal a relatat că echipa lui Donald Trump a prezentat diferite scenarii pentru planul de pace, inclusiv amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani.
Potrivit publicației, acest plan ar include și înghețarea liniei frontului și crearea unei zone demilitarizate de aproape 1.300 km. În plus, acesta prevede cedarea a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean Rusiei.
Atât Kievul, cât și Moscova au declarat că nu va fi posibil să se pună capăt războiului în 24 de ore, așa cum susține Trump. Ucraina a fost categorică în ceea ce privește nerecunoașterea ocupației rusești a teritoriilor sale, dar a admis că unele ar putea trebui eliberate prin mijloace diplomatice.
„Ne e ușor să construim o armă nucleară”
Generalul mai lasă de înțeles că Ucraina ar putea să își construiască arme nucleare și să le folosească, dacă o să fie abandonată de Statele Unite.
„Vorbim despre integritatea teritorială a Ucrainei, incluzând Crimeea și toate teritoriile ocupate. Până când nu se rezolvă această problemă, vom lupta. Acesta este mesajul nostru. Ne este mult mai ușor să construim o armă nucleară, comparând cu țări precum Pakistan sau India. Știm despre ce este vorba. Pe vremuri, am avut capabilități nucleare. Nu cred că este o variantă posibilă chiar acum”, a mai spus el.
Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat anterior pe Trump că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și urmeze propriul program militar nuclear în scop defensiv.
„Ori Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi ca mijloc de protecție, ori va trebui să fim parte a unei alianțe militare. În afară de NATO, nu cunoaștem vreo altă alianță mai eficientă”, a spus Zelenski.
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept „provocare periculoasă” declaraţia lui Zelenski și a amenințat cu o reacție pe măsură.
„Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare”, a avertizat Putin, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini.
El a spus că „nu ştie” dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, notând însă că „acest lucru nu este dificil în lumea modernă. „Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă”, a adăugat preşedintele rus.
După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul memorandumului de la Budapesta încheiat în 1994.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News