Frans Timmermans: România ar fi putut avea soarta Ucrainei
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni la București că România risca să aibă soarta Ucrainei, dacă nu adera la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina
„Vă pot spune că am văzut România cu ochii mei şi era complet diferită la sfârșitul anilor '80 și la începutul celor '90. Dacă îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, v-aş fi spus că trebuie să vă internaţi la ospiciu, era imposibil ca aşa ceva să se întâmple. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. Și a fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu pentru mine: dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina, ar fi făcut și în România”, a declarat Frans Timmermans.
Oficialul european a făcut aceste afirmații luni, în discursul pe care l-a rostit cu ocazia decernării titlului de doctor honoris causa de către SNSPA. Se referă, desigur, la invazia din estul Ucrainei şi la destabilizarea politică care i-a permis lui Vladimir Putin ani la rând, până în 2014, să influenţeze deciziile luate la Kiev.
Rusia a anexat Crimeea, teritoriu ucrainean, în 2014, într-un gest care a sfidat dreptul internațional. Tot de atunci, Rusia e acuzată că a finanțat și a pregătit forțele separatiste din estul Ucrainei. Evenimentele și consecințele lor ulterioare au dus la numeroase victime, dar și la o instabilitate ale cărei consecințe continuă să fie suportate de Ucraina.
Nu e întâmplătoare această comparaţie pe care o face la București prim-vicepreședintele Comisiei Europene. În ultimul an, discursul politicienilor din coaliţia de guvernare a devenit evident antieuropean, cu accente naţionaliste. Iar Frans Timmermans a fost inamicul de serviciu pentru că în toată această perioadă a fost cel mai vehement apărător al statului de drept din partea Comisiei Europene.
Iar Frans Timmermans a venit, luni, la Bucureşti cu un mesaj clar, care să reamintească principiile unei democraţii sănătoase. Recompensat cu titlul de doctor honoris causa de către SNSPA, oficialul european s-a folosit de discursul de mulţumire pentru a da o lecţie Guvernului.
„Democraţia fără domnia legii e tirania majorităţii. Dacă democraţia nu se bazează pe respectul pentru minorităţi, inevitabil va eşua şi va derapa către naţionalism. În ultimii ani am văzut, din păcate, momente în care Comisia Europeană sau Consiliul Europei sau Comisia de la Veneţia criticau schimbări care ar spori controlul politicului asupra justiţiei. Drept răspuns, aceste schimbări erau apărate cu argumentul: am câştigat alegerile şi facem ce vrem. Indiferenţa este unicul lucru care ne poate paraliza în perioade de mari schimbări. Indiferenţa este şi unicul lucru cu care se hrănesc cei care vor să împingă Europa noastră într-o direcţie naţionalistă confruntaţională”, a rostit răspicat Frans Timmermans.
Citiți și: EXCLUSIV. Frans Timmermans: Cu UE dezbinată, Rusia ar fi mai puternică
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News