Live

România vrea să cumpere submarine. Singurul submarin al forțelor navale române nu a mai ieșit în larg de peste 20 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Din 1995, armata română nu a mai investit niciun leu în submarine. În imagine, un submarin Scorpene, modelul dorit de România. Foto: Profimedia Images

Forțele Navale române intenționează să demareze în anul 2023 procedurile pentru cumpărarea de submarine. Alte programe de achiziții includ nave vânătoare de mine, vehicule amfibii de asalt și elicoptere.

„Alături de Programul SIML (Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forțele Navale Române acordă o importanță deosebită inițierii programului «Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice» și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparații capitale și de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale.

Intenția cumpărării de submarine a fost anunțată public încă din 2018 de către ministrul apărării de atunci, Mihai Fifor.

România are în dotare un submarin - „Delfinul” dar acesta nu mai este folosit de peste 20 de ani.

Din 1995. Armata Română nu a mai investit un leu în submersibilul „Delfinul”. Lung de aproape 70 de metri şi lat de şase, Delfinul a intrat în dotarea armatei române în 1985.

Obiectivele Forțelor Navale pentru anul 2023 sunt structurate pe trei direcții: dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare; executarea, în condiții de siguranță, a misiunilor și sarcinilor primite; îmbunătățirea condițiilor de învățământ, instruire și trai ale personalului militar și civil.

„Situația complexă de securitate din regiunea Mării Negre și angajamentele țării noastre față de partenerii din UE și NATO impun adaptarea corespunzătoare a politicii navale naționale”, se mai arată în comunicat.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a prezentat luni, 30 ianuarie, conducerii Ministerului Apărării Naționale bilanțul Forțelor Navale pentru anul 2022 și obiectivele pentru anul 2023.

Despre înzestrare și modernizare, șeful Statului Major al Forțelor Navale a menționat neînceperea derulării Programului major de achiziție corvete multifuncționale ca fiind principala cauză pentru neîndeplinirea țintelor de capabilități asumate de țara noastră față de NATO.

„În anul 2022, efortul structurilor Forțelor Navale Române a fost concentrat pe executarea Serviciului de luptă permanent, supravegherea spațiului maritim și fluvial din zona noastră de responsabilitate, precum și pe operația de luptă contra minelor marine, pe care am declanșat-o după începerea războiului din Ucraina", a spus viceamiralul Mihai Panait la începutul expunerii sale.

În luna septembrie 2022, un dragor maritim al forțelor navale române a fost avariat după ce a detonat o mină care plutea în Marea Neagră, în apele teritoriale române. Dragorul fusese trimis în misiune pentru „a neutraliza” respectiva mină marină.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Noua frontieră în confruntarea dronelor. Cum se pregătesc puterile occidentale pentru un potențial război

De ce a decis Rusia să rămână cu un singur submarin din clasa Kilo în Marea Neagră

Revenirea la serviciul militar obligatoriu nu a fost niciodată luată în calcul de MApN, subliniază ministrul Angel Tîlvăr

Partenerii noștri