Live

Live Text Ziua 74 de război în Ucraina. Zelenski: 60 de civili au murit, după bombardarea unei școli. Noi sancțiuni anunțate împotriva Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Este a 74-a zi de război în Ucraina și se conturează o nouă crimă colectivă abominabilă. Bombardamentele continuă în regiunea Lugansk, unde o școală din apropiere de Lîsîceansk, folosită ca adăpost de 90 de persoane, a fost atacată. Bilanțul, anunțat duminică seara de președintele Zelenski, este tragic: 60 de morți. De asemenea, tot în aceeași zonă cel puţin 6 civili au murit într-un oraş după bombardamentele aeriene ale rușilor. Printre morți se află și doi copii. Luptele grele continuă în estul țării, unde rușii vor să împingă frontul de luptă al ucrainenilor către vest. Șase rachete de croazieră rusești au lovit sâmbătă orașul-port de la Marea Neagră Odesa, iar alte două au căzut asupra unor zone rezidențiale de aici, duminică. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina, 6 mai, ora 22:00. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Zelenski anunță că 60 de persoane au murit în urma bombardării școlii din Bilohorivka

ACTUALIZARE 23:59 Şaizeci de persoane au fost ucise sâmbătă în bombardamentul asupra unei şcoli din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a anunțat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie AFP, preluată de Agerpres.

„Chiar ieri, în satul Bilohorivka, în regiunea Luhansk, o bombă rusească a ucis 60 de civili”, a afirmat Volodimir Zelenski în cursul unei intervenţii prin videoconferinţă la summitul G7.

„Încercau să-şi găsească refugiu în clădirea unei şcoli obişnuite, care a fost vizată însă de o lovitură aeriană rusească”, a adăugat el.

„O bombă lansată dintr-un avion a lovit o şcoală şi 60 de persoane au murit sub dărâmături”, a anunțat, la rândul său, guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, la postul de televiziune în limba rusă Current Time TV.

„Sunt în continuare lovituri foarte puternice asupra Bilohorivka”, a continuat el. „Mi-aş dori foarte mult să cred că mai sunt oameni încă în viaţă acolo”, a spus el, precizând că, de îndată ce bombardamentele se vor încheia, se va merge pe teren.

Duminică dimineaţă, Serhii Haidai a declarat că erau în total 90 de persoane care se refugiaseră în școală la momentul bombardamentului. 27 au fost salvate, a adăugat el, precizând că temperatura a fost foarte ridicată la locul respectiv după explozie.

Civilii evacuați de la Azovstal au ajuns la Zaporojie

ACTUALIZARE 23:40 Peste 170 de civili din Mariupol, printre care peste 40 de evacuaţi de la oţelăria Azovstal din acest port din sud-estul Ucrainei, aflat aproape în întregime sub control rusesc, au sosit duminică seara la Zaporojie, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse, relatează Agerpres.

Evacuaţii, unii cu copii mici, au coborât din autobuzele albe care i-au transportat în parcarea unui centru comercial din acest mare oraş din sud-estul Ucrainei, devenit un centru de primire pentru persoanele care fug din zonele ocupate de armata rusă.

Lucrători umanitari au escortat persoane în vârstă, inclusiv o bătrână într-un scaun cu rotile.

În total, 174 de civili au sosit cu opt autobuze "din iadul de la Mariupol", a precizat pe Twitter Osnat Lubrani, coordonator umanitar al ONU pentru Ucraina.

"Această nouă operaţiune ridică la peste 600 numărul total al persoanelor evacuate din zonă", şi-a exprimat ea satisfacţia într-un comunicat al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Vineri, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că "50 de femei, copii şi bătrâni au fost scoşi din Azovstal".

"Totuşi, munca noastră nu este încheiată", a afirmat Osnat Lubrani, adăugând că "zeci de persoane care au dorit să se alăture convoiului în ultimele zile nu au reuşit să facă acest lucru".

Sâmbătă, Kievul a anunţat că toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din imensul complex metalurgic Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, asediată de ruși în Mariupol.

"Această parte a misiunii umanitare la Mariupol a fost îndeplinită", a ţinut să menţioneze Irina Vereşciuk pe reţelele sociale, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că mai trebuie evacuaţi răniţi şi personal medical.

Odesa, vizată de noi tiruri rusești. Două rachete au căzut în zone rezidențiale

ACTUALIZARE 22.20 Orașul-port Odesa, de la Marea Neagră, al treilea ca mărime al Ucrainei, a fost vizat, duminică, de noi tiruri cu rachetă. Una dintre rachete a fost interceptată și distrusă de apărarea antiaeriană, dar două au căzut în zone rezidențiale. Una dintre ele a distrus un hotel cochet unde rușii susțin că s-ar ascunde mercenari care luptă pentru Ucraina.

Odesa, vizată de noi tituri cu rachetă Foto: Unian
O rachetă rusă a lovit un hotel din Odesa Foto: Unian

Unul dintre vicepremierii ruși a venit la Mariupol

ACTUALIZARE 22:10 Vicepremierul rus Marat Husnullin a venit duminică Mariupol, fiind cel mai înalt oficial guvernamental care vine în orașul ucrainean după săptămâni de intense bombardamente rusești.

Pe canalul său Telegram, Husnullin a declarat: "Am vizitat teritoriile eliberate ale DNR (Republica Populară Donețk) și LNR (Republica Populară Luhansk). Am vizitat Mariupol, Volnovaha, Luhansk și alte orașe și am discutat cu localnicii”, relatează CNN.

„În aceste regiuni, începe restabilirea vieții pașnice și urmează multă muncă. Noi vom ajuta. Sunt necesare în special activități pe scară largă pentru a oferi asistență umanitară”, afirmă vicepremierul rus.

O înregistrare video oferă imagini de la întâlnirea pe care Husnullin a avut-o cu Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Petro Andrușenko, consilier al primarului ucrainean ales din Mariupol, a conformat că Husnullin a fost la Mariupol. „Pe lângă banalele jafuri, astfel de vizite arată din ce în ce mai mult încercările de a anexa direct teritoriile ocupate de Rusia”, a comentat Andrușenko.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei anunțate după reuniunea G-7

ACTUALIZARE 20:35 Președintele american Joe Biden și liderii G7 s-au întâlnit prin videoconferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au discutat despre acțiunile suplimentare pe care SUA și aliații le întreprind pentru a pedepsi Rusia pentru invazia din Ucraina.

Este vorba despre noi sancțiuni, dintre care cea mai importantă este decizia de a elimina total importurile de petrol din Rusia. 

Reuniunea liderilor celor mai puternice economii democratice ale lumii intervine în mod simbolic în ajunul zilei de 9 Mai, când Moscova se pregătește de o celebrare fastuoasă a războiului pe care îl duce în Ucraina, cu ocazia Zilei Victoriei, când marchează cu o paradă militară 77 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Printre noile măsuri decise de G-7 se numără, de altfel, sancționarea principalelor trei canale media ce servesc propagandei Kremlinului.

Din G-7 fac parte  SUA, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia.

Rușii au cucerit orășelul Popasna, din estul Ucrainei: „Totul e una cu pământul”

ACTUALIZARE 19:50 Trupele ruse au capturat orăşelul Popasna, din estul Ucrainei, după săptămâni întregi de lupte, au anunţat surse ucrainene, citate duminică de dpa.

"Din nefericire, trupele noastre s-au retras oarecum din Popasna, pentru că oraşul a fost bombardat mai bine de două luni", a declarat duminică guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, într-un interviu televizat, potrivit agenţiei de presă Unian.

Ucrainenii s-au deplasat către poziţii pregătite din timp chiar în afara oraşului, a adăugat el.

"Totul în Popasna a fost făcut una cu pământul", a spus Gaidai.

De mai multe săptămâni, localitatea Popasna a fost luată cu asalt de separatiştii proruşi şi de trupele Moscovei, cu ajutorul forţelor aeriene şi a artileriei. Unităţi ruse au intrat pentru prima dată în oraş - pe care ucrainenii l-au transformat iniţial într-o adevărată fortăreaţă - în urmă cu acum două luni, la 8 martie.

Înainte de izbucnirea războiului, la 24 februarie, Popasna avea o populaţie de circa 20.000 de persoane.

Lupte grele la Voievodivka

În acelaşi timp, guvernatorul Luhanskului a declarat că au loc lupte grele în jurul localităţii Voievodivka, o suburbie a oraşului Sievierodoneţk.

Toate localităţile din regiunea Luhansk sunt în prezent puternic disputate, dar planurile ruşilor de "a captura în întregime regiunea Luhansk până la 9 mai" nu sunt realiste, a spus el.

În prezent, forţele proruse controlează aproximativ 90% din teritoriu.

Premierul canadian Justin Trudeau, vizită surpriză în Irpin, Ucraina

ACTUALIZARE 18:00 Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o vizită surpriză în Irpin, Ucraina. „A venit să vadă cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanții ruși au provocat-o orașului nostru”, spune primarul Oleksandr Markușin, potrivit Reuters.

Primarul suburbiei Irpin din Kiev a anunțat pe Telegram că Trudeau a făcut o vizită neanunțată în orașul său, care a fost temporar ținut de trupele rusești.

„Tocmai am avut onoarea să mă întâlnesc cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanții ruși au provocat-o orașului nostru”, a declarat Oleksandr Markushyn, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Justin Trudeau ar urma să se întâlnească duminică în Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

Bono a improvizat un concert într-o stație de metrou din Kiev

ACTUALIZARE 17:55 Legendarul cântăreț Bono, solistul trupei U2, și chitaristul David Howell Evans (cunoscut ca The Edge) au improvizat duminică un concert în stația de metrou Hreșciatik din Kiev, potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale. Apariția surpriză a avut loc în timp ce în capitala ucraineană răsunau sirenele de raid aerian.

Lui Bono și The Edge li s-a alăturat Taras Topolia de la Antytila Foto: Profimedia Images

Ei au cântat piese clasice din repertoriul cunoscutei formații irlandeze, precum „Sunday Bloody Sunday”, „Desire” și „With or Without You”, alături de o celebră formație rock ucraineană, Antytila, ai cărei membri au renunțat la scenă și au îmbrăcat haina militară alăturându-se armatei ucrainene.

Bono și The Edge au mers duminică și la Bucha, unde au văzut cu ochii lor groapa comună de lângă biserica din localitate, în timp ce preotul le-a povestit despre ororile descoperite acolo după retragerea trupelor ruse.

Președintele Germaniei îl acuză pe Vladimir Putin că a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa”

ACTUALIZARE 17:30 Preşedintele german Frank Walter Steinmeier l-a acuzat duminică pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa” pentru a sădi „coşmarul unui război brutal şi ilegitim” de pe o poziţie de „putere atomică”, relatează EFE.

„Astăzi, în această zi de 8 mai, visul unei case comune europene şi în pace s-a spulberat; în locul său, s-a impus coşmarul”, a apreciat Steinmeier, la un eveniment al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB) cu prilejul aniversării a 77-a de ani de la Capitularea Germaniei naziste.

Războiul de agresiune declanşat de Putin „distruge ordinea paşnică europeană obţinută şi menţinută de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial”, a adăugat Steinmeier, potrivit sursei citate de Agerpres.

Intervenţia şefului statului german a dat startul evenimentelor dedicate aniversării înfrângerii nazismului de către aliaţi, marcate de războiul din Ucraina şi în cadrul cărora cancelarul german Olaf Scholz se va adresa în cursul serii concetăţenilor germani într-un mesaj televizat.

Jill Biden, în vizită neanunțată în Ucraina

ACTUALIZARE 17:00 Jill Biden a fost în vizită în Ucraina unde s-a întâlnit cu prima-doamnă a acestei țări, Olena Zelenska. Cele două s-au văzut într-un oraș din vestul țării, aflat în apropiere de Slovacia.

''Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească'', le-a spus Jill Biden jurnaliştilor, dând asigurări că ''poporul american este alături de poporul ucrainean''.

Jill Biden a venit din Slovacia, vizita sa în Ucraina fiind păstrată secretă până în ultimul moment.

Prima Doamnă a Statelor Unite i-a oferit un buchet de flori soţiei preşedintelui ucrainean. Potrivit unui oficial american, cele două prime-doamne au făcut schimb de mesaje în ultimele săptămâni.

Este prima dată când Olena Zelenska apare în public de la începutul conflictului, pe 24 februarie. 

''În primul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru un act foarte curajos'', i-a spus lui Jill Biden soţia preşedintelui ucrainean. ''Pentru că înţelegem că este necesar ca Prima Doamnă a Statelor Unite să vină aici în timpul unui război în care au loc operaţiuni militare în fiecare zi, în care sirenele de raid aerian sună în fiecare zi, chiar şi astăzi'', a adăugat Olena Zelenska. ''Toţi simţim sprijinul dumneavoastră şi conducerea preşedintelui american, dar ţinem să subliniem că Ziua Mamei este o zi foarte simbolică pentru noi, deoarece simţim şi dragostea şi sprijinul dumneavoastră într-o zi atât de importantă'', a subliniat Olena Zelenska.

O întâlnire cu uşile închise a celor două prime-doamne a durat aproximativ o oră, după care ele au mers să-i vadă pe copii refugiaţi, care lucrau la decupaje de hârtie, alături de mamele lor. La fel ca în ziua precedentă, când s-a aflat în România, prima-doamnă a Statelor Unite le-a dat asigurări refugiaţilor pe care i-a întâlnit de sprijinul ţării sale şi a remarcat că majoritatea îşi doresc să se întoarcă acasă cât mai curând posibil.

Prima-doamnă a SUA a revenit apoi la graniţa slovacă.  Luni, în ultima zi a turneului său în Europa, Jill Biden urmează să se întâlnească cu înalţi oficiali slovaci.

Ultimii apărători ucraineni din Azovstal continuă să reziste, în ciuda condiţiilor grele din combinat. Unii supravieţuitori au slăbit 20 de kilograme, trupurile celor ucişi au început să intre în descompunere 

ACTUALIZARE 16:10 Luptători ucraineni aflaţi la combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol, care sunt ultima formă de rezistenţă împotriva forţelor ruse din oraş, au promis duminică să-şi menţină poziţia atât timp cât sunt în viaţă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Vom continua să luptăm atât timp cât vom fi în viaţă pentru a-i respinge pe ocupanţii ruşi”, a afirmat, într-o conferinţă online, căpitanul Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina.

„Nu avem mult timp, suntem sub bombardament intens”, a spus Palamar, care a implorat comunitatea internaţională să ajute la evacuarea soldaţilor răniţi din uzina din Mariupol.

Ultimii luptători ucraineni din Azovstal continuă să reziste, în ciuda faptului că au tot mai puţine muniţii şi hrană şi că sunt nevoiţi să supravieţuiască în condiţii extreme: unii dintre supravieţuitori au slăbit până la 20 de kilograme din cauza lipsei hranei. În acelaşi timp, trupurile celor ucişi au început să intre în descompunere.

Oficial ucrainean: Sunt șanse mici ca cei 60 de oameni de sub dărâmăturile școlii bombardate să fie în viață

ACTUALIZARE 15:45 Un înalt oficial al regiunii Lugansk a spus că șansele de a găsi vreun supraviețuitor sub dărâmăturile școlii distruse sâmbătă de bombardamentele rușilor sunt „foarte mici”.

În clădire erau 90 de persoane, dintre care 27 au supraviețuit. Două au fost găsite moarte.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk, a adăugat că luptele grele din timpul nopții au întrerupt operațiunea de salvare.

El a spus că luptele au continuat duminică pe câteva fronturi în Lugansk – inclusiv în Bilohorivka, Voievodivka și Rubijne. Oficialul ucrainean a mai spus că situația din jurul orașului Hirske era foarte dificilă.

Lângă Popasna, artileria rusă a lovit o casă unde 11 oameni se ascundeau la subsol, a spus Gaidai. Salvatorii înlăturau dărâmăturile.

Gaidai a mai precizat că trupele ucrainene s-au retras „foarte puțin” din Popasna. „De când orașul a fost distrus, trupele noastre s-au retras către poziții mai fortificate”.

Guvernatorul regiunii Lugansk a spus că trupele ucrainene s-au retras din orașul Popasna, confirmând relatările anterioare, inclusiv ale liderului cecen Kadîrov că forțele ruse au preluat controlul.

Armata Ucrainei: rușii au făcut mici progrese însă sunt sub presiune în jurul Harkovului

Forțele ruse au avut mici progrese pe un front din apropierea orașului Izium, potrivit armatei ucrainene, însă sunt și în defensivă lângă Harkov în contextul în care contraatacul forțelor ucrainene continuă.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a transmis duminică că rușii au capturat periferia de la nord a satului Shandryholove încercând să ajungă de la sud de zona Izium înspre regiunea Donețk.

Pe celelalte linii ale frontului au fost raportate puține schimbări, spune sursa citată, rușii folosind artileria împotriva ucrainenilor.

În regiunea Harkov, Statul Major a spus că rușii se concentrau pe „prevenirea avansului trupelor noastre către granița Ucrainei la nord și nord-est de Harkov.

În acest scop ei bombardau satele recapturate recent de forțele ucrainene – precum Prudianka și Slatine – și încercau să-și întărească pozițiile de apărare.

În sud-vest, sursa precizează că „situația rămâne tensionată” și că „formațiunile armate” din Transnistria precum și trupele ruse de acolo sunt pregătite de război.

Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele Ucrainei din regiunea Harkov probabil vor avansa până la granița cu Rusia în următoarea perioadă

Institutul pentru Studiul Războiului a prezis că forțele ucrainene din regiunea Harkovului probabil vor avansa până la granița cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni.

Potrivit unui raport recent al think-tank-ului american, contraofensiva ucraineană la nord-est de Harkov face progrese semnificative.

De asemenea, Institutul mai spune că forțele ruse au rămas în mare parte pe aceleași poziții pe care le aveau anterior în estul țării.

Putin le-a urat „tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept”

ACTUALIZARE 14:19 Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, „la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, sporind comparaţiile între cel de-al doilea Război Mondial şi conflictul din Ucraina, într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai - cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste - liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmit AFP şi EFE.

„Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a susţinut Putin. „Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări”, a adăugat şeful statului rus, exprimându-şi dorinţa ca „noile generaţii să fie demne de amintirea taţilor şi bunicilor lor”. „Este nevoie să conservăm şi să transmitem (...) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie”, a spus Putin, citat de Kremlin.

Armata ucraineană avertizează asupra intrării trupelor ruse din Transnistria

ACTUALIZARE 14:02 Statul Major ucrainean a avertizat duminică asupra a ceea ce a calificat drept „pregătiri pentru intrarea iminentă în luptă” a grupurilor armate şi a trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, informează EFE.

„Situaţia din Basarabia rămâne încordată. Formaţiunile forţelor armate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi unităţi ale grupurilor operaţionale ale armatei ruse sunt gata pregătite de luptă”, se arată în comunicatul Statului Major ucrainean.

NATO: Ne aşteptăm la şi mai multe „distrugeri masive” ale Rusiei în Ucraina

ACTUALIZARE 12:49 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică „nu a observat nicio schimbare” în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru „şi mai multe distrugeri masive” comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru intensificarea livrărilor de arme către Kiev, informează EFE.

„Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale”, a apreciat Stoltenberg într-un interviu publicat duminică de cotidianul belgian Le Soir, preluat de Agerpres.

Rusia spune că a distrus o navă ucraineană lângă Odesa și că a doborât două bombardiere ucrainene deasupra Insulei Șerpilor

ACTUALIZARE 12:25 Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că a distrus în cursul nopţii cu o rachetă o navă de război ucraineană în apropierea portului Odesa, din sudul Ucrainei, transmite Reuters.

Ministerul rus a declarat că rachetele sale au lovit o corvetă „Project 1241”, de tip sovietic, clasa Tarantul - conform clasificării NATO, transmite Agerpres.

Sistemul de apărare antiaeriană rus a doborât în timpul nopţii două bombardiere Su-24 şi un elicopter aparţinând ucrainenilor deasupra Insulei Şerpilor, în Marea Neagră, a mai transmis ministerul rus într-o declaraţie.

Potrivit sursei citate, patru avioane de luptă, patru elicoptere şi o navă de asalt aparţinând forţelor ucrainene au fost distruse în ultimele 24 de ore.

Reuters menţionează că nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii şi că partea ucraineană nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Mesajul lui Zelenski de Ziua Victoriei: Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie

Se împlinesc astăzi 77 de ani de la capitularea Germaniei naziste, iar momentul a fost marcat de președintele Ucrainei. Răul s-a întors în Europa, este mesajul transmis de Volodimir Zelenski, a țărui țară este acum teatrul unui nou conflict pe scară largă, cel mai mare de la finalul conflagrației mondiale.

Liderii G7 se reunesc pentru a discuta invazia din Ucraina. Va participa și Volodimir Zelenski

Liderii grupului naţiunilor celor mai industrializate, G7, se reunesc duminică în videoconferinţă, în timpul căreia este de aşteptat ca îngrijorările privind invazia Rusiei în Ucraina să reprezinte punctul central al întâlnirii, transmite dpa.

Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să intervină în cadrul evenimentului online pentru a-i informa pe liderii Regatului Unit, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi SUA despre situaţia din teren.

Raid al aviaţiei ucrainene asupra Insulei Şerpilor. Avioanele au bombardat mai multe ţinte

Două avioane Suhoi Su-27 ale aviaţiei ucrainene au efectuat un raid asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră. Avioanele au atacat la joasă înălţime şi au bombardat mai multe ţinte aflate pe insulă. Imaginile raidului, filmate de o dronă Bayraktar, au fost publicate duminică pe reţelele sociale.

Din înregistrarea video se observă cum avioanele ucrainene atacă la la înălţime mic, aruncă bombele şi apoi lansează capcane termice (rachete/flares folosite pentru păcălirea sistemele antiaeriene).

Mesajul puşcaşilor marini din Azovstal: Suntem ca într-un reality show

Comandantul Brigăzii 36 de Puşcaşi Marini ai Forţelor armate ucrainene, Serhii Volinski, unul dintre cei circa o mie de militari ucraineni refugiaţi în interiorul oţelăriei Azovstal, din Mariupol, a lansat un nou apel la ajutor la câteva ore după evacuarea ultimilor civili din combinat, informează dpa.

„Pare că am nimerit într-un reality show din Iad în care noi, soldaţii, luptăm pentru vieţile noastre şi întreaga lume urmăreşte acest episod interesant. Durere, suferinţă, foame, nefericire, lacrimi, temeri, moarte. Este totul real”, a spus Volinksi, care a postat şi o fotografie cu el, în care apare nebărbierit, cu ochii înceţoşaţi şi cu o aparentă rană la nas.

Zelenski: Armata rusă a distrus sau avariat aproape 200 de situri de patrimoniu cultural

ACTUALIZARE 10:50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproape 200 de situri de patrimoniu cultural au fost lovite în ţara sa de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni şi jumătate, transmite duminică dpa.

„Până la 7 mai, armata rusă a distrus sau avariat deja aproape 200 de situri de patrimoniu cultural”, a apreciat Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara la Kiev.

Printre acestea se numără muzeul dedicat poetului şi filosofului Grigorii Skovoroda din regiunea Harkov, care a fost lovit de o rachetă cu o noapte în urmă, a spus Zelenski, conform Agerpres.

„Din nefericire, răul tinde să se întoarcă acolo unde oamenii nu respectă drepturile altor oameni, dispreţuiesc legea şi distrug cultura. (...) Este exact ceea ce s-a întâmplat cu statul rus. De aceea noi toţi trebuie să ne apărăm acum. Să ne apărăm oamenii, oraşele şi chiar muzeele, care devin ţinte ale atacurilor ruse cu rachetă", a explicat şeful statului ucrainean.

Zelenski a amintit că duminică şi luni întreaga omenire va marca victoria asupra naziştilor în cel de-al doilea Război Mondial. Însă acţiunile Rusiei ar trebui „să amintească fiecărui stat şi fiecărei naţiuni că este imposibil să învingi răul odată pentru totdeauna", a conchis el.

Germania trimite Kievului 63 de milioane de euro. „Acolo unde bombele au încetat să cadă, Germania va ajuta reconstrucţia”

Ministerul german al dezvoltării a anunţat încă 63 de milioane de euro pentru Ucraina, transmite duminică dpa.

„Este important pentru mine că Germania ajută Ucraina nu numai din punct de vedere militar, dar face şi viaţa mai suportabilă pentru poporul Ucrainei", a declarat ministrul dezvoltării Svenja Schulze pentru ziarul Bild am Sonntag.

„Din acest motiv am mărit programul de ajutor imediat pentru Ucraina de la 122 de milioane la 185 de milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru refacerea alimentării cu apă potabilă şi reconstruirea apartamentelor, şcolilor şi grădiniţelor distruse”.

„Alte ministere dau şi mai mult şi o vom face şi noi. Acolo unde bombele au încetat să cadă, Germania va ajuta reconstrucţia cu miliarde. Ministerul meu se pregăteşte deja pentru asta”, a adăugat oficialul german.

Liderul cecenilor spune că a capturat un oraș din est. Ucrainenii spun că luptele grele continuă pentru control

Ramzan Kadîrov, șeful republicii Cecene din Rusia, a spus astăzi că soldații săi au preluat controlul majorității orașului estic Popasna, în vreme ce oficialii ucraineni spun că o bătălie pentru acest oraș este în desfășurare, transmite The Guardian.

La mijlocul lunii aprilie, forțele ruse au lansat o nouă ofensivă pentru a împinge majoritatea flancului estic al Ucrainei, unele dintre cele mai intense atacuri și bombardamente având loc recent în jurul Popasna din regiunea Lugansk.

„Luptătorii forțelor speciale cecene...au preluat controlul în marea parte a Popasna”, a scris pe Telegram Kadîrov, care a spus deseori despre el însuși că este „infanteristul” președintelui Vladimir Putin.

„Străzile principale și districtele centrale ale orașului au fost complet degajate”.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Ucrainei, însă spre sfârșitul zilei de sâmbătă, Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că luptele grele pentru acest oraș continuă.

„Propagandiștii ruși au raportat cu bucurie că deja l-au luat, însă lucrurile nu stau chiar așa. Aceasta este a 117-a afirmație privind «capturarea Popasna» doar în această săptămână”.

O școală unde se adăposteau 90 de persoane a fost bombardată. Alte 6 persoane au murit într-un oraș din estul Ucrainei

O bombă a lovit sâmbătă o şcoală dintr-un sat situat în apropierea oraşului Lîsîceansk din estul Ucrainei, potrivit informaţiilor oferite de oficialii locali, transmite dpa.

Este vorba de ultimul buncăr rămas al comunităţii, unde aproximativ 90 de persoane s-au refugiat din cauza luptelor care s-au dat sâmbătă.

Există temeri că 60 de oameni ar fi murit ca urmare a bombardamentului aerian. Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk, a spus că 30 de oameni care se adăposteau în școală au fost salvați, dintre care 7 sunt răniți, transmite CNN.

Cadavrele a două persoane au fost găsite în moloz, a spus Gaidai într-o postare pe Telegram duminică, adăugând că este „probabil ca toți cei 60 rămași sub dărâmăturile clădirii să fie morți".

O aeronavă rusească a lansat o bombă pe școala din satul Bilohorivka, care se află la aproximativ 11 km de linia frontului, potrivit lui Gaidai. Bombardamentul a avut loc sâmbătă în jurul orei 16:37, provocând incendii care au fost stinse după aproape patru ore, a spus acesta.

Totodată, cel puţin şase civili au murit în oraşul Prîvillea din estul Ucrainei după bombardamentele forţelor ruse, potrivit unui mesaj distribuit de oficialii locali pe Telegram.

Printre morţi se numără cel puţin doi copii, potrivit mesajului. Alte 12 persoane au fost rănite.

Șase rachete de croazieră rusești au lovit Odesa

Sâmbătă, șase rachete de croazieră rusești lansate dintr-o aeronavă au lovit Odesa, unde a fost declarată stare de asediu până marți dimineață. Videoclipuri postate pe rețelele sociale arată fum negru gros care se ridică deasupra orașului-port de la Marea Neagră în timp ce urlă sirenele.

Consiliul orașului spune că patru rachete au lovit o companie de mobilă, undele de șoc și resturile provocând mari pagube la blocurile de apartamente. Celelalte două rachete au lovit aeroportul Odesa, unde pista de aterizare fusese deja distrusă într-un atac anterior al rușilor, transmite The Guardian.

Citește și Moscova anunță câți ucraineni a deportat până acum: peste un milion de persoane

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri