Live

Zelenski spune că Ucraina mai are nevoie de timp pentru a lansa contraofensiva. „Am pierde mulți oameni. Este inacceptabil”

Data actualizării: Data publicării:
Informațiile despre locul și momentul în care vor ataca ucrainenii rămân secrete, dar contraofensiva ar putea fi un moment decisiv al războiului. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara lui are nevoie de ceva mai mult timp pentru a lansa mult anticipata contraofensivă împotriva forțelor ruse, în timp ce așteaptă livrarea ajutoarelor militare promise de Occident, informează BBC.

Viitorul mare atac al armatei ucrainene ar putea fi un moment decisiv al războiului în urma căruia o mare parte a liniei frontului, care a rămas mai mult sau mai puțin neschimbată de câteva luni de zile, ar putea fi retrasată.

Va fi un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentul primite din statele occidentale pot fi folosite cu succes pe câmpul de luptă.

Vorbind din sediul său de la Kiev, Zelenski a spus că brigăzile de luptă, unele dintre ele antrenate în țări NATO, sunt „pregătite”, dar că armata mai are nevoie de „câteva lucruri”, printre care se numără și blindatele occidentale în curs de livrare.

„Cu ceea ce avem deja putem să continuăm și, cred, să o facem cu succes”, a spus Zelenski într-un interviu pentru membrii grupului Eurovision News, printre care se numără și BBC. „Dar cred că am pierde mulți oameni. Cred că asta este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Avem nevoie de ceva mai mult timp”.

Informațiile despre locul și momentul în care vor ataca ucrainenii rămân secrete. Trupele ruse, între timp, și-au fortificat apărarea de-a lungul liniei frontului de aproape 1.500 de kilometri care se întinde din regiunile estice Lugansk și Donețk și până în regiunile Zaporojie și Herson din sudul țării.

Viitoarea contraofensivă va fi un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele și echipamentul primite din statele occidentale pot fi folosite cu succes pe câmpul de luptă. Foto: Profimedia Images

Kievul vrea să evite sub orice formă ca războiul să devină un „conflict înghețat” - o situație pe care și-o dorește Rusia. Un rezultat dezamăgitor în următoarea perioadă ar putea duce la o reducere a sprijinului militar pentru Ucraina din statele occidentale, care ar putea cere ca Moscova și Kievul să ajungă la un compromis.

„Toată lumea va avea o idee”, a spus președintele ucrainean. „Dar ei nu pot forța Ucraina să renunțe la teritorii. De ce ar trebui vreo țară din lume să îi dea teritoriul său lui Putin?”

Zelenski a înaintat o propunere de pace în 10 etape în care cerea întoarcerea întregului teritoriu invadat sub controlul Ucrainei, despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza războiului și înființarea unui tribunal special care să judece crimele de război comise de trupele ruse - planul a fost refuzat de Moscova.

Președintele ucrainean a vorbit și despre Eurovision, concursul muzical care se desfășoară săptămâna aceasta la Liverpool, Marea Britanie - locație aleasă pentru a înlocui Ucraina, țară ce ar fi trebuit să fie gazda competiției anul acesta.

Zelenski a spus că ar fi preferat ca Eurovision să aibă loc într-o țară învecinată cu Ucraina, „acolo unde oamenii noștri ar putea să călătorească și să fie foarte aproape”. „Cel mai important lucru este că evenimentul are loc”, a spus Zelenski. „Lăsați oamenii să își arate talentul”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri