Live

Zelenski: Rusia vrea să „distrugă” toată regiunea Donbasului

Data actualizării: Data publicării:
Moscova caută să obțină victoria mult râvnită în Mariupol și să pună mâna pe întreaga regiune din sud-estul Ucrainei, pentru a crea un coridor între Donbas și Crimeea anexată. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că vrea să „distrugă” toată regiunea Donbasului din estul țării, în timp ce trupele ucrainene care au mai rămas în portul strategic Mariupol sunt pregătite să opună o ultimă rezistență pentru apărarea orașului, informează The Guardian.

În timp ce rachetele rusești cădeau luni dimineața deasupra Liovului și bombardamentele din Harkov continuau, Moscova căuta să obțină victoria mult râvnită în Mariupol și să pună mâna pe întreaga regiune din sud-estul Ucrainei, pentru a crea un coridor între Donbas și Crimeea anexată.

Ucraina a promis să lupte și să apere orașul până la ultimul om, sfidând ultimatumul rusesc de duminică prin care armata rusă le cerea soldaților ucraineni care au mai rămas în Mariupol, în zona uzinei Azovstal, să lase armele și să se predea pentru a putea scăpa cu viață.

Autoritățile ucrainene au îndemnat populația civilă din Donbas să fugă în vestul țării pentru a scăpa de ofensiva rusească de capturare a regiunilor Donețk și Lugansk.

„Trupele ruse se pregătesc de o operațiune ofensivă în estul țării noastre în viitorul apropiat”, a spus Zelenski într-o declarație de seară în care a repetat că Ucraina are nevoie de arme ca să facă față asaltului rusesc. „Vor să termine și să distrugă Donbasul.”

Mariupolul a devenit un simbol al rezistenței neînfricate a ucrainenilor de când trupele rusești au invadat fosta republică sovietică pe 24 februarie. Foto: Profimedia Images

Orașul Mariupol - simbolul rezistenței neînfricate a ucrainenilor

Mariupolul a devenit un simbol al rezistenței neînfricate a ucrainenilor de când trupele rusești au invadat fosta republică sovietică pe 24 februarie.

Mai multe orașe mari ucrainene au fost sau încă sunt sub asediu, potrivit prim-ministrului ucrainean Denis Șmihal, dar niciunul din ele în afară de Herson nu s-a predat rușilor, în timp ce peste 900 de localități mai mici au fost recucerite de ucraineni după ce rușii s-au retras din nordul țării.

Forțele rusești au continuat să bombardeze regiunea Lugansk și două persoane au murit în localitatea Zolote, potrivit guvernatorului ucrainean. Două persoane au murit și în atacurile asupra așezărilor Marinka și Novopol, la vest de Donețk. Kievul și Liovul au fost și ele bombardate luni.

Programul Alimentar Mondial al ONU a spus că peste 100.000 de civili din Mariupol se află în pragul foametei și au rămas fără apă și căldură.

Ministrul transformării digitale al Ucrainei, Mihailo Fedorov, a spus că orașul este „în pragul unei catastrofe umanitare”, menționând că există dovezi clare că rușii au comis atrocități în Mariupol. „Vom înmâna totul [Tribunalului] de la Haga. Nu va exista impunitate.”

Citește și: Cum și-au dat seama apărătorii din Mariupol că rușii nu i-ar fi lăsat în viață chiar dacă s-ar fi predat. Consilier: Era o capcană

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri