Live Text Rușii nu mai pot folosi calea ferată care leagă Crimeea de sudul Ucrainei. Kievul spune că va elibera Hersonul până la finalul anului
Suntem în ziua cu numărul 168 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. După atacul de marți al unei baze aeriene ruse aflată în spatele liniei frontului din Crimeea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei. Separat, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson și-au reafirmat, marți, angajamentul de a sprijini Ucraina „cât timp va fi necesar”. SUA au anunțat că acordă încă un ajutor pentru Kiev, în valoare de 89 milioane de dolari, pentru deminarea Ucrainei, iar Rusia a ajutat Iranul să-și trimită un satelit pe orbită, în ceea ce experții se tem că reprezintă un gest prin care Moscova vrea să obțină informații de pe front. De asemenea, Kremlinul a amenințat Turcia și a spus că va „demilitariza” viitoarea uzină din Ucraina pentru fabricarea de drone Bayraktar.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
#Russian and #Ukrainian sources reported a series of large explosions deep within Russian-occupied #Kherson Oblast and #Crimea, but Ukrainian officials have not claimed responsibility for them as of the time of this publication.
— ISW (@TheStudyofWar) August 10, 2022
Read the latest: https://t.co/QkZAQrlr2x pic.twitter.com/0kgRjLESui
ONU: Primele exporturi de grâu ucrainean sunt aşteptate săptămâna viitoare
ACTUALIZARE 23.35 Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în iulie la Istanbul, a declarat miercuri un înalt oficial al ONU, informează AFP, potrivit Agerpres.
Primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene transportau porumb sau alte produse alimentare, a declarat Frederick Kenney, coordonatorul interimar al Centrului Comun de Coordonare (CCC) cu sediul la Istanbul, responsabil cu supravegherea implementării acordului internaţional semnat pe 22 iulie.
Kenney a declarat că silozurile Ucrainei erau pline cu porumb atunci când Rusia a lansat invazia ţării pe 24 februarie."Avem trei porturi care au fost practic îngheţate în timp", a adăugat el."Navele erau încărcate cu porumb. Era imperativ să scoatem aceste vapoare pentru (ca porturile) să poată găzdui nave noi", a spus Frederick Kenney.
Semnat de Rusia şi Ucraina sub forma a două texte separate, validat de Turcia şi ONU, acordul de la Istanbul permite reluarea exportului de cereale ucrainene pentru a stopa criza alimentară mondială.
Kenney a spus că primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene au transportat 370.000 de tone de porumb şi alte produse alimentare. Plecarea lor a eliberat spaţiu pentru a găzdui noi nave care vor putea transporta grâul recoltat anul acesta.
"O primă navă a pornit spre Ucraina prin strâmtoarea Bosfor", a spus el, adăugând că ar putea părăsi Ucraina, încărcată cu grâu, săptămâna viitoare.
Situația de la centrala nucleară Zaporojie, discutată de urgență la ONU
ACTUALIZARE 22.17 Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi o reuniune de urgenţă pentru a dezbate situaţia centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, pe care Kievul şi Moscova se acuză reciproc că au bombardat-o, au anunţat surse diplomatice, transmite miercuri seară AFP, potrivit Agerpres.
O sursă apropiată preşedinţiei Consiliului de Securitate, asigurată în august de China, a precizat că reuniunea va avea loc pe 11 august la ora locală 15:00 (19:00 GMT).
O altă sursă de la sediul ONU din New York a menţionat că reprezentanţii celor 15 ţări din Consiliul de Securitate se vor reuni joi după-amiază la cererea Rusiei, care dispune de drept de veto, la fel ca ceilalţi patru membri permanenţi (SUA, Regatul Unit, Franţa, China).
Reportaj BBC: Foști deținuți fac dezvăluiri cutremurătoare despre tortură și violuri în închisorile rusești
ACTUALIZARE 21.36 Foști deținuți din Rusia au vorbit cu BBC despre violurile și torturile sistematice care au loc în închisorile rusești. Imagini cu astfel de abuzuri au fost făcute publice anul trecut de o persoană din interior, iar acum victimele au povestit BBC de ce se întâmplă acest lucru și cum luptă pentru dreptate.
Spitalul-penitenciar Saratov, din sud-vestul Rusiei, a intrat în atenția publicului anul trecut, când videoclipuri cu abuzuri îngrozitoare ale prizonierilor au fost oferite unei organizații pentru drepturile omului și au fost făcute publice de presa internațională.
Alexei Makarov a aflat de reputația penitenciarului înainte de a fi transferat acolo în 2018, după ce a primit pedeapsă de șase ani pentru agresiune. Deținuții care ajung la Saratov din alte închisori din regiune s-au plâns că le-au fost fabricate motive medicale pentru a fi trimiși acolo și a putea fi torturați în spatele ușilor închise. Penitenciarele rusești nu au aproape nicio supraveghere independentă, iar spitalele-penitenciare - cu regulile lor de carantină - cu atât mai puțin.
Citește continuarea AICI
Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată după ce a obţinut amânarea plății datoriilor externe
ACTUALIZARE 20.44 Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care guvernul de la Kiev evită intrarea în incapacitate de plată.
În condiţiile în care în urma agresiunii ruse creditorii internaţionali ai Ucrainei nu întrevăd un acord de pace la orizontul următoarelor şase luni, aceştia au convenit să amâne plăţi în conturile de capital şi de dobânzi pentru 13 obligaţiuni suverane ale statului ucrainean ce ajung la maturitate între anii 2022 şi 2033, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Guvernul de la Kiev afirmă că va reuşi astfel să economisească circa 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, în timp ce îşi gestionează atent resursele financiare pentru a face faţă efortului de război.
Cel puțin 7 morți în urma unui bombardament asupra unui oraș din Donețk
ACTUALIZARE 20.30 Cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma unui bombardament puternic al forțelor ruse asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, a anunțat miercuri biroul procurorului regional, într-o postare pe Facebook, relatează CNN.
Potrivit procuraturii, alte șase persoane au fost rănite de minele terestre sau au suferit răni provocate de șrapnel.
Ofensiva Moscovei în estul Ucrainei se desfășoară într-un ritm lent, iar forțele ruse au avut dificultăți, în ultima perioadă, în a câștiga teren în zonele din regiunea Donețk care înconjoară orașul Bahmut.
De asemenea, Ucraina acuză Rusia că lovește ținte civile folosind rachete sol-aer Uragan.
„Obuzele invadatorilor au lovit magazine, locuințe și blocuri”, a precizat biroul procurorului regional. „În prezent, se strâng date complete privind victimele și numărul de case distruse, iar incendiile continuă în oraș”, a mai transmis procuratura.
Kievul spune ca va elibera Hersonul până la finalul anului
ACTUALIZARE 18.00 Armata de la Kiev va elibera regiunea Herson până la finalul anului, a declarat miercuri un înalt comandat ucrainean.
„Din păcate, nu vă pot da un interval de timp sau o dată exactă. Dar vreau să le transmit oamenilor din Herson... nu va fi atât de mult pe cât se așteaptă toată lumea. Va fi rapid. În viitorul apropiat, vor vedea și auzi totul", a spus generalul maior Dmytro Marcenko. într-un interviu acordat RBC-Ucraina, potrivit CNN.
Întrebat dacă obiectivul este eliberarea Hersonului până la sfârșitul anului, Marcenko a spus „100%”, precizând că acesta este scopul pentru a pune capăt ocupației ruse în Herson și „sfârșitul fazei active a războiului”.
"Și apoi vor mai avea loc câteva operațiuni militare locale. Dar până la sfârșitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război", a adăugat el.
Marchenko a vorbit, de asemenea, despre atacurile ucrainene menite să lovească podurile peste râul Nipro care au fost folosite de forțele ruse pentru a-și aproviziona unitățile din Herson.
Podul de la hidrocentrala Kakhovka „a fost deja lovit, dar este foarte greu de distrus, pentru că acolo sunt obiective critice. Cred că în curând, acest pod va fi atât de avariat încât rușii nu își vor mai putea transfera rezervele peste el. De îndată ce rezervele vor fi tăiate: Bine ați venit în Ucraina. Îi vom învinge și îi vom alunga”, a adăugat generalul.
Marcenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că Ucraina intenționează să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
„Crimeea este Ucraina. Este pământul nostru, acolo se află oamenii noștri, care sunt încă forțați să stea sub ocupație. Nimeni nu a dat Rusiei dreptul de a veni, de a lua o bucată de pământ și de a spune că ‘asta este a mea’. Vom recuceri Crimeea, la fel cum vom recuceri Herson, Lugansk și Donețk”, a declarat el.
De asemenea, Marcenko a considerat „o măsură necesară” să vizeze singurul pod rutier care duce în Crimeea dinspre Rusia, ca parte a planului militarilor ucraineni, „pentru a-i priva de posibilitatea de a furniza resurse și de a-și întări trupele de pe teritoriul rusesc”.
„Dacă vom avea cantitatea de arme care ne-a fost promisă, de care avem nevoie, atunci cred că în primăvara anului viitor vom sărbători victoria”, a subliniat el.
Oficial ucrainean: Rușii nu mai pot folosi linia de cale ferată care leagă Crimeea de sudul Ucrainei
ACTUALIZARE 17.50 Forțele ruse nu mai pot utiliza linia de cale ferată care leagă Crimeea de regiunea Herson din sudul Ucrainei, pe care rușii au ocupat-o încă din primele zile ale invaziei, potrivit lui Serhii Khlan, un consilier al șefului administrației militare civile din Herson, scrie CNN.
„Aceasta este ruta care trecea prin Kalanchak, Brylivka până la gara Oleshky și peste podul de cale ferată, până la Herson”, a spus el, adăugând că o altă rută era din Crimeea până la Melitopol.
„Acolo ocupanții își trimiteau trenurile și le descărcau puțin mai departe, dincolo de Novooleksiyivka, în districtul Henichesk. Un alt convoi cu echipamente și muniții a fost distrus acolo ieri”, a adăugat Serhii Khlan.
Marți, mai multe explozii au avut loc în zona Henichesk. Forțele ucrainene – avioane de luptă, rachete și rachete cu rază lungă de acțiune – se concentrează de mai bine de o lună pe lovirea liniilor de aprovizionare rusești, a centrelor de comandă și a proviziilor de muniție din Herson.
Forțele terestre ruse depind de obicei de legăturile feroviare pentru a transporta blindate și muniții.
Între timp, în orașul vecin Melitopol, ocupat de Rusia, primarul a declarat că rezistența și atacurile continuă – chiar în timp ce trupele ruse primes întăriri.
Primarul Ivan Fedorov, care nu se mai află în oraș, a declarat la televiziunea ucraineană că marți „a fost a treia noapte infernală pentru ocupanții de pe teritoriul ocupat al Melitopolului”.
El a precizat că două explozii au fost auzite marți seara în apropierea satului Kyrylivka, o așezare de coastă la Marea Azov.
„Fum gros a fost observat apoi timp de câteva ore”, a declarat Fedorov. „În ultimele săptămâni, ocupanții au dus o cantitate mare de echipamente pe țărmul estuarului de la Radyvonivka, precum și pe țărmul Mării Azov, lângă Kyrylivka”, a mai spus edilul.
Fedorov a afirmat, de asemenea, că „gherilele” au deteriorat marți seară biroul partidului Rusia Unită, aflat la guvernare în Federația Rusă, care a fost stabilit la Melitopol.
De asemenea, el a reluat acuzațiile potrivit cărora forțele ruse împiedică oamenii să părăsească Melitopolul.
„Oamenii părăsesc în masă teritoriile ocupate. Evacuarea este foarte dificilă. Ocupanții nu le-au dat voie mașinilor să treacă timp de două zile. Numărul deceselor în coada de ieșire a ajuns la 10. În prezent, mai mult de 1.000 de mașini așteaptă să iasă” din oraș, a susținut el.
Fedorov a spus că rușii îi forțează pe oameni să își trimită copiii la școli susținute de Rusia.
„Ocupanții folosesc mai multe metode pentru a-i forța pe părinți să își trimită copiii la școli pentru a studia conform programei rusești. Ocupanții au raportat că, începând cu 1 septembrie, nu vor lăsa copiii să iasă în afara teritoriului ocupat. Acei părinți care își vor aduce copiii la școală vor primi 10.000 de ruble ca ajutor financiar din partea ocupanților”, a declarat primarul.
CNN notează că a putut să confirme acuzațiile edilului.
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost arestată pentru „discreditarea” armatei ruse şi „difuzarea de informaţii false”
ACTUALIZARE 16:40 Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită celebră după ce a întrerupt jurnalul TV al unui post de stat rus cu un afiş împotriva ofensivei în Ucraina, a fost arestată miercuri şi este investigată pentru „discreditarea” armatei ruse şi „difuzarea de informaţii false” despre aceasta, a anunţat avocatul său.
Anchetatorii urmează să decidă dacă Marina Ovsiannikova, mamă a doi copii minori, va fi plasată în arest preventiv sau va rămâne în libertate în aşteptarea procesului.
Ea a fost deja condamnată la plata unor amenzi pentru că a „discreditat” armata rusă, mai ales prin mesaje critice faţă de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei postate pe reţelele de socializare, amenzi care nu au descurajat-o să recidiveze. Prin urmare, jurnalista riscă acum un proces penal, cu consecinţe potenţial mult mai severe, informează Agerpres.
Ovsiannikova a devenit celebră în luna martie, când a apărut cu o pancartă pe platoul postului rusesc pro-Kremlin unde ea lucra, Pervîi Kanal, arătând acolo un mesaj împotriva ofensivei ruse în Ucraina şi împotriva „propagandei” presei ruseşti proguvernamentale.
Citește continuarea AICI
Mitul amantei lui Putin, desființat de un opozant al lui Putin. Povestea Alinei Kabaeva este o „operaţiune de acoperire” a Kremlinului
ACTUALIZARE 16:10 Fosta campioană olimpică la gimnastică ritmică, Alina Kabaeva, nu este nici amanta şi nici soţia secretă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, astfel cei doi nu sunt un cuplu şi nu au niciun copil împreună, potrivit fostului membru al opoziției din Rusia și singurul deputat din Duma de Stat care a votat împotriva anexării Crimeii, Ilia Ponomariov, într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist ucrainean Dmitri Gordon, relatează miercuri agenţia de presă Unian.
Kabaeva are copii, dar ei nu sunt ai lui Putin, insistă Ponomariov, refuzând să divulge cine este tatăl copiilor fostei gimnaste despre care s-a spus mult timp că ar fi amanta preşedintelui rus.
Ilia Ponomariov a fost singurul membru al Dumei de Stat din Rusia care a votat împotriva anexării Crimeii de către Moscova în 2014. El trăieşte de mulţi ani la Kiev, acolo unde a fondat un post de radio cu scopul de a-l înlătura pe Putin de la putere. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Ponomariov s-a înrolat în forţele ucrainene de apărare teritorială.
Citește continuarea AICI
G7 cere Rusiei să predea Ucrainei centrala nucleară de la Zaporojie
ACTUALIZARE 14:50 Națiunile G7 au condamnat ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie și au cerut Moscovei „să predea imediat controlul deplin” Ucrainei.
Personalul ucrainean care operează centrala „trebuie să-și poată îndeplini sarcinile fără amenințări sau presiuni. Controlul continuu al Rusiei asupra centralei pune în pericol regiunea”, au declarat miniștrii de externe din G7 într-un comunicat de presă.
„Federația Rusă trebuie să-și retragă imediat trupele din interiorul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei și să respecte teritoriul și suveranitatea Ucrainei”, se mai arată în comunicatul citat de BBC News.
Kuleba salută demisiile angajaților Amnesty International
ACTUALIZARE 14:23 Mai mulți angajați ai organizației Amnesty International au demisionat după controversatul raport despre războiul din Ucraina, iar ministrul afacerilor externe de la Kiev Dmitro Kuleba a salutat miercuri „curajul” acestora într-o postare pe contul său de twitter.
„O deciziei dificilă, dar singura corectă din punct de vedere moral. Să folosești brandul AI pentru a deforma realitatea și să faci jocurile propagandei Rusiei este inacceptabil”, a scris pe twitter șeful diplomației ucrainene.
I commend the courage of all @amnesty employees who have decided to leave following the misleading Ukraine report. A difficult decision to take, but the only morally correct one. Using AI’s brand to distort reality and to play into the hands of Russian propaganda is unacceptable.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) August 10, 2022
SUA: Rușii au început antrenamentele cu drone militare iraniene pe care vor să le folosească în războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 14:05 SUA cred că oficialii ruși au început să fie instruiți pentru folosirea dronelor iraniene în ultimele săptămâni, acesta fiind încă un semn că Rusia vrea să cumpere sistemele din Iran pe care intenționează să le folosească în războiul din Ucraina, scrie CNN.
„În ultimele săptămâni, oficiali ruși au participat la antrenamente în Iran care fac parte din înțelegerea pentru transferul de drone din Iran în Rusia”, a spus un oficial american pentru CNN. Oficialul a spus că informațiile legate de aceste antrenamente au fost de curând desecretizate.
Întrebat luna trecută de reporteri despre posibilul transfer de drone iraniene, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a spus că nu are „niciun comentariu pe această temă”.
Citește continuarea AICI
Danemarca trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldați ucraineni
ACTUALIZARE 13:17 Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldați ucraineni și, de asemenea, își propune să antreneze ofițeri ucraineni în Danemarca, a declarat ministrul danez al apărării într-un interviu pentru ziarul Jyllands-Posten, publicat miercuri și citat de The Guardian.
Reuters relatează că interviul precede o conferință de la Copenhaga care urmează să aibă loc joi, unde miniștrii apărării din Marea britanie, Danemarca și Ucraina vor discuta despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina , inclusiv pregătirea militară, deminarea și aprovizionarea cu arme.
„Într-un timp scurt, Danemarca va trimite 130 de instructori militari în cadrul unui program de instruire britanic”, a declarat ministrul apărării Morten Bodskov.
Consilierul lui Zelenski neagă responsabilitatea Kievului pentru atacul de marți din Crimeea
ACTUALIZARE 13:10 13 persoane au fost rănite și una a murit în urma exploziilor de la Novofedorivka, a transmis Ministerul Regional al Sănătății din Crimeea, citat de agenția de presă RIA Novosti.
RIA mai relatează că „0 persoană a fost internată în spitalul regional Saki, alți 10 pacienți cu răni ușoare, inclusiv doi minori, au primit îngrijiri medicale în ambulatoriu. Încă două victime au mers la spitalul nr. 6 din Simferopol, fiind ulterior externate”.
Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhail Podolyak, a negat responsabilitatea Kievului pentru un atac, scrie The Guardian. „Desigur că nu avem nimic de-a face cu asta. Acestea sunt, probabil, mecanisme compensatorii în cadrul managementului lipsit de eficiență al forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a spus Podolyak într-o intervenție pentru canalul de televiziune online Dozhd.
Podoliak a spus că exploziile ar fi putut avea diverse cauze, de la o detonare accidentală a muniţiei, după cum susţine Ministerul rus al Apărării, până la rezultatul unei gestionări ineficiente.
Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus în totalitate ipoteza unei acţiuni a „partizanilor” care doresc eliberarea Crimeii. „Desigur, oamenii care trăiesc în ocupaţie înţeleg că vremurile ocupaţiei se apropie de sfârşit şi trebuie să-şi arate poziţia. Recuperarea Crimeii este ceva care trebuie să se întâmple”, a mai spus Podolyak.
Luna trecută, fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, declara că orice atac extern asupra Crimeei va provoca un răspuns de tip „Judecata de Apoi”.
Steven Seagal, prieten cu Putin, s-a dus în Donbas să filmeze un documentar de propagandă
ACTUALIZARE 12:25 Steven Seagal, actorul american cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a făcut o vizită separatiștilor din estul Ucrainei, acolo unde s-a întâlnit și cu Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din Republica Populară Doneţk.
Conform publicației independente Meduza, Steven Seagal filmează un film documentar despre „războiul din Donbas”.
Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, a împărtășit pe telegram imagini din recenta vizită a lui Seagal în estul ocupat al Ucrainei, unde actorul a observat epava unui centru de detenție din Olenivka. Soloviov a profitat de ocazie să afirme fără dovezi că Steven Seagal a inspectat „fragmentele de rachete americane, care au confirmat implicarea Kievului în masacrul propriilor soldați”.
Locul unde a făcut vizita Steven Seagal este cunoscut mai ales pentru atacul din 28 iulie asupra unei închisori, care s-a soldat moartea a zeci de prizonieri de război ucraineni.
Citește continuarea AICI
CNN: Moscova le promite deținuților bani și libertate dacă merg să lupte în Ucraina. Îi trimite apoi ca momeală în prima linie
ACTUALIZARE 11:50 Moscova face promisiuni de libertate și bani condamnaților din celulele aglomerate ale închisorilor rusești. Urmează telefoane frenetice între rude și deținuți, care cântăresc oferta. Apoi deținuții dispar, lăsându-i pe cei dragi să citească rapoartele despre sosirea răniților în spitale, relatează CNN.
Această scenă se desfășoară adesea în comunitățile de deținuți din Rusia. Cu o armată regulată epuizată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sângeroasă în Ucraina, există tot mai multe dovezi că Kremlinul recrutează prizonierii Rusiei pentru a lupta pe front.
CNN a vorbit cu deținuți implicați în cea mai nouă schemă de recrutare din Rusia și cu rudele și prietenii lor. Activiștii cred sute de deținuți, de la ucigași la traficanți de droguri, au fost recrutați din zeci de închisori din Rusia. Unii au fost chiar scoși din închisoarea unde este deținut un cetățean american, Paul Whelan. Fratele său, David, a spus în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit închisoarea IK17 din Mordovia pentru a merge să lupte în Ucraina.
Zeci de mesaje trimise între deținuți și rudele lor, studiate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul de deces este mare. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, o afirmație pe care Kremlinul a negat-o însă.
Citește continuarea AICI
Ministerul britanic al Apărării: Rusia înființează o nouă formațiune militară a forțelor terestre pentru războiul în Ucraina
ACTUALIZARE 11:26 În analiza de miercuri dimineață a frontului, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia înființează o nouă formațiune militară a forțelor terestre pentru războiul în Ucraina.
Potrivit Londei, comandanții ruși continuă foarte probabil să se confrunte cu prioritățile operaționale multiple ce țin de consolidarea ofensivei în Donbas și de consolidara apărării împotriva contraatacurilor ucrainene anticipate din sud.
Britanicii spun că pentru a sprijini „operațiunea militară specială din Ucraina”, Rusia a înființat aproape sigur o nouă formație majoră de forțe terestre, Corpul 3 de Armată (3 AC), care are cartierul general în Mulino, regiunea Nijni Novgorod.
Citește continuarea AICI
Nou bilanț al persoanelor ucișe în atacul de peste noapte al rușilor în regiunea Dnipropetrovsk
ACTUALIZARE 10:55 Cel puțin 13 persoane au murit în bombardamentele din cursul nopții de la Dnipropetrovsk, a declarat miercuri guvernatorul Valentyn Reznychenko citat de Reuters.
Peste 20 de clădiri au fost avariate în orașul Marhaneț, situat dincolo de malul Niprului unde se află centrala nucleară Zaporojie. Reznychenko a estimat inițial numărul victimelor la 21, cu 11 morți în districtul Nikopol și 10 în Marhaneț. Ulterior, el a spus că alte două persoane au murit din cauza rănilor suferite, scrie The Guardian.
Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele de la Zaporojie
ACTUALIZARE 10:40 Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.
Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.
Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.
Centrala nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă.
Rusia şi Ucraina s-au învinuit reciproc pentru atacuri. Nu este posibilă verificarea independentă a afirmaţiilor.
Letonia vrea să se alăture Ucrainei în procesul împotriva Rusiei deschis la CEDO de guvernul de la Kiev
ACTUALIZARE 10:08 Letonia a cerut în mod oficial luni Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să se alăture procedurii ucrainene împotriva Rusiei, notează AFP.
CEDO a anunţat la sfârşitul lui iunie că a înregistrat o cerere interstatală oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie.
Cererea Kievului se referă la „acuzaţiile guvernului ucrainean privind încălcări masive şi flagrante ale drepturilor omului comise de Federaţia Rusă în operaţiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022”, a indicat Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei.
Dacă instanţa acceptă cererea autorităţilor de la Riga, Letoniei i se va acorda statutul de terţă parte.
„Este prima dată când Letonia îşi exercită drepturile în temeiul articolului 36, paragraful 2, din Convenţia drepturilor omului pentru a interveni ca terţă parte într-un caz internaţional în curs de desfăşurare”, a transmis marţi Ministerul leton de Externe într-un comunicat citat de Agerpres.
Citește continuarea AICI
Autoritățile ruse au percheziționat apartamentul jurnalistei Marina Ovsiannikova
ACTUALIZARE 09:55 Autoritățile ruse au percheziționat apartamentul jurnalistei Marina Ovsiannikova, fost angajat al postului TV Channel One. Avocatul femeii a spus că i s-a deschis un nou dosar penal pentru răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Rusiei, transmite Nexta.
The appartement of Marina #Ovsyannikova, a former employee of Channel One, has been searched.
— NEXTA (@nexta_tv) August 10, 2022
The woman's lawyer said that a criminal case was opened against her for spreading fakes about the actions of the #Russian Armed Forces. pic.twitter.com/IgECpK0c7G
Ovsiannikova a fost deja judecată, în primă instanță, pentru discreditarea armatei ruse, după ce a intrat în direct la o emisiune a postului de televiziune prostetând față de războiul din Ucraina.
Operatorul ucrainean Energoatom: Rușii vor racorda centrala nucleară de la Zaporojie la Crimeea
ACTUALIZARE 09:50 Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP.
„Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea”, a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.
„Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos”, a adăugat Kotin.
„Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil”, a mai avertizat Petro Kotin.
Situată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are şase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuinţe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.
Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl, notează Agerpres.
„Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş”, a avertizat luni dimineaţă secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Sper că aceste atacuri se vor încheia. În acelaşi timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală”, a adăugat acesta.
Rușii au bombardat din nou și orașul Nikolaev
ACTUALIZARE 09:43 Guvernatorul Nikolaevului, Vitaliy Kim, spune, într-un mesaj postat pe Telegram, că, în urma bombardamentelor din noaptea de marți spre miercuri în orașul Nikolaev au fost rănite trei persoane, între care o fată de 13 ani, scrie The Guardian.
Potrivit oficialului ucrainean, în urma bombardamentelor au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale. Guvernatorul regional a mai susținut că marți, în urma atacurilor rusești au izbucnit mai multe incendii pe câmpuri.
Peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din regiunea Donețk de la începutul invaziei
ACTUALIZARE 09:40 Peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din regiunea Donețk începând cu 24 februarie.
Potrivit lui Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui, aproximativ 350.000 de persoane, inclusiv 50.000 de copii, au rămas încă în părțile controlate de Ucraina din regiunea Donețk.
În ultimele șase zile, peste 3.000 de civili, inclusiv 600 de copii, au fost evacuați în cadrul evacuării obligatorii anunțate de guvern, potrivit Kyiv Independent.
SUA acordă un ajutor de 89 milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei
ACTUALIZARE 09:34 Departamentul de Stat al SUA a aprobat un ajutor de 89 milioane de dolari pentru ca Ucraina să echipeze şi să pregătească timp de un an 100 de echipe în scopul înlăturării minelor şi muniţiei neexplodate, potrivit unui comunicat. Acest ajutor reprezintă cel mai important program american de până acum de deminare a Ucrainei.
„Dacă ne uităm la unele conflicte din trecutul nu prea îndepărtat, războiul din Vietnam de exemplu, încă depunem eforturi pentru înlăturarea muniţiei neexplodate din Asia de Sud-Est, la 50 de ani de când s-a terminat războiul. Ar putea fi o situaţie asemănătoare”, a afirmat un oficial al administrației Biden.
Macron și Johnson își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina „cât timp va fi necesar”
ACTUALIZARE 09:25 Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson și-au reafirmat, marți, angajamentul de a sprijini Ucraina, invadată de Rusia din februarie, „cât timp va fi necesar”, a transmis Palatul Elysee.
Nou atac al rușilor în districtul Nikopol
ACTUALIZARE 09:00 Armata rusă a ucis 11 persoane și a rănit alte 13 în districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk.
„Inamicul a atacat cu rachete cartierele rezidențiale. Loviturile au fost deliberate și au fost lansate când oamenii dormeau în casele lor", a transmis Valentyn Reznichenko, Guvernator al Regiunii Dnipropetrovsk, într-un mesaj pe telegram.
In the #Nikopol district, #Dnipropetrovsk region, the #Russian army killed 11 people and wounded 13.
— NEXTA (@nexta_tv) August 10, 2022
Various houses and gas furnaces were damaged. Up to a thousand people are without gas, reports the regional military administration. pic.twitter.com/bLgr1lxAbW
În Marhaneț, 10 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite. Zece rezidenți au fost internați, iar șapte dintre ei sunt în stare gravă, scrie agenția Ukrinform.
Au fost avariate peste 20 de blocuri, un centru de servicii administrative, un palat al culturii, un cămin, două școli, o clădire a consiliului local și alte câteva sedii administrative.
Linia electrică a fost avariată. Câteva mii de locuitori din Marhaneț au rămas fără electricitate. Echipele de urgență de electricieni efectuează lucrări de reparații, a mai precizat Reznichenko.
Acesta a mai spus că o femeie a fost ucisă în Vyshchetarasivka. Casa ei a fost complet distrusă de un obuz lansat de ruși. De asemenea, un cuplu căsătorit a fost rănit, iar o femeie a fost internată cu răni. Medicii consideră starea ei ca fiind moderată. Bărbatul este tratat acasă.
Unsprezece case și conducte de gaze au fost avariate în satul Vyshchetarasivka. Până la 1.000 de oameni au rămas fără gaz.
Zelenski: Războiul din Ucraina trebuie să se termine cu eliberarea Crimeei
ACTUALIZARE 08:50 În cel mai recent mesaj către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală.
Conform agenției Ukrinform, Zelenski a spus că „lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”.
Liderul de la Kiev și-a reluat apelul pentru noi sancțiuni împotriva regimului de la Moscova.
„Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. (...) Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a mai spus președintele ucrainean.
„Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat liderul de la Kiev.
Preşedintele ucrainean a anunţat lansarea Platformei Crimeea - o platformă diplomatică cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeei. „Platforma Crimeea va funcţiona şi anul acesta. Ne pregătim deja pentru acest summit”, a precizat Zelenski.
Preşedintele Ucrainei a susţinut și că subiectul Crimeea există pe toate platformele internaţionale unde se discută războiul rusesc împotriva ţării sale. „Istoria răspunsului global la ocuparea Crimeei de către Rusia, sau mai degrabă lipsa unui astfel de răspuns, este acum unul dintre cele mai bune argumente pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, a mai ținut să transmită liderul de la Kiev.
Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:
- Ucrainenii spun că au atacat baza aeriană din Crimeea cu „un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.
- Rușii susțin că au explodat muniții în Crimeea și nu a fost vorba de un atac.
- Livrările de petrol rusesc spre Ungaria, Cehia și Slovacia prin Ucraina au fost întrerupte.
- Un deputat rus propune crearea unui bloc de ţări după modelul URSS, care să „contracareze expansiunea occidentală”.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News