Live

Zelenski: "Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război". Cum a argumentat liderul de la Kiev această declarație

Data publicării:
Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” și ar dori ca Kievul „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”. FOTO: Profimedia Images

Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” și ar dori ca Kievul „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”. Președintele ucrainean a făcut aceste declarații într-o întâlnire cu jurnaliştii, scrie Kyiv Independent.

Aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, deoarece asta ar implica „o geopolitică imprevizibilă”, potrivit lui Zelenski. "Nu cred că o să funcționeze așa. Pentru ca Ucraina să câștige, trebuie să ni se dea (ce e nevoie – n.r.) cu care cineva să poată câștiga", a spus el.

Declarația a fost făcută în 16 mai, în contextul ofensivei pe scară largă a Rusiei în regiunea Harkov și a bătăliilor grele care au loc în est. Într-o săptămână, trupele ruse au reușit să avanseze până la 10 kilometri în partea de nord a regiunii Harkov, potrivit lui Zelenski.

Washingtonul nu și-a schimbat poziția cu privire la potențialele atacuri ucrainene cu arme furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei, chiar și după ce Rusia și-a lansat ofensiva în Harkov, a transmis Pentagonul în 16 mai. Zelenski a comentat această declarație în timpul întâlnirii, spunând că „nu ar trebui să existe interdicții, deoarece nu este vorba despre o ofensivă ucraineană care folosește arme occidentale pe teritoriul Rusiei. Este vorba despre apărare”.

Într-un interviu acordat AFP în 17 mai, președintele ucrainean a spus că ofensiva asupra regiunii Harkov ar putea fi primul dintre mai multe valuri, iar forțele ruse urmăresc să cucerească orașul Harkov.

În ultimele luni, Rusia și-a menținut avansul pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în livrarea ajutorului militar acordat Ucrainei din partea aliaților occidentali și de lipsa de trupe ucrainene.

Congresul SUA a aprobat un pachet de ajutor extern de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina în aprilie, după șase luni de lupte politice interne. Pentagonul a avertizat că va dura probabil o perioadă până când efectele acestui ajutor asupra situației de pe câmpul de luptă să se simtă.

Kievul a intensificat apelurile adresate aliaților să trimită mai multe sisteme de apărare cu rază lungă de acțiune pentru a putea ținti instalații militare ale rușilor aflate în spatele liniei frontului și pentru a se apăra împotriva loviturilor rusești cu bombe ghidate cu planare care au un impact puternic asupra situației de pe front.

SUA au furnizat recent Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lovi ținte rusești în Crimeea ocupată. Restricțiile Washingtonului, așa cum sunt descrise de oficialii ucraineni, ar împiedica un atac similar în interiorul teritoriului rus.

Germania a refuzat să furnizeze Ucrainei rachetele sale Taurus cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri din cauza temerilor de escaladare din partea Rusiei.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin se întâlnește cu președintele Iranului „pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu”

Ucraina are mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

Ucrainenii ar fi încercat să avanseze în regiunea rusă Kursk. Declarațiile armatei lui Putin

Ucraina anunță că rușii au lovit o bază aeriană în vestul țării și o navă cu cereale într-un port din sud

Partenerii noștri