Live

Live Text Ucraina acuză Rusia că joacă „Jocurile foamei” cu lumea. Zelenski: Dacă primim arme, putem încheia războiul până la sfârșitul anului

Data actualizării: Data publicării:
Operațiunea de recucerire a Insulei Șerpilor a durat două luni. Foto: Profimedia

Drapelul ucrainean ridicat pe Insula Șerpilor din Marea Neagră este semnul că Ucraina nu va fi învinsă, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Forțele ruse sunt în pauză de reaprovizionare în zona localității Siversk, aflată pe axa spre zona Sloviansk-Kramatorsk, următorul obiectiv tactic al rușilor, potrivit evaluărilor Ministerului britanic al Apărării. Ucrainenii susțin că au distrus cel puțin o companie de tancuri rusești lângă Sloviansk în ultimele două zile.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina

ACTUALIZARE 22.10 SUA au anunţat vineri acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată ce vor ameliora capacităţile ucrainene de a viza depozite de armament şi lanţul de aprovizionare al armatei ruse, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte - ca depozite de muniţii - cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Cu astfel de sisteme HIMARS, "Ucraina a reuşit să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului şi să perturbe operaţiuni ale artileriei ruse", a explicat acest înalt oficial american.

Astfel, armata ucraineană va dispune în total de 12 HIMARS.

Lotul de ajutor include de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliaţii occidentali ai Kievului.

Consiliul Europei: Este „imperativ să se facă dreptate victimelor atrocităților” războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 22.06 Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a insistat vineri asupra „imperativului de a se face dreptate” victimelor războiului din Ucraina, în timp ce conflictul are „efecte dezastruoase” asupra drepturilor omului ale populaţiei, informează AFP.

„Atacul Federaţiei Ruse a provocat încălcări grave şi masive ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar, cu efecte dezastruoase asupra exercitării practic a tuturor drepturilor omului de către populaţia din Ucraina”, a rezumat Dunja Mijatovic într-un memorandum despre consecinţele războiului.

Ea citează în special „execuţii arbitrare”, „dispariţii forţate”, „încălcări ale dreptului la proprietate”, „cazuri de tortură şi de maltratări”, „violenţe sexuale” şi detenţii arbitrare, informează Agerpres.

Citește continuarea AICI

Transnistrenii îi cer ajutor lui Putin în demersul pentru obținerea pașapoartelor rusești

ACTUALIZARE 22.03 Așa-zișii reprezentanți ai Sovietului Suprem de la Tiraspol i-au cerut, vineri lui Putin, ca Rusia să le rezolve problemele privind activitatea oficiului consular rus la Tiraspol în demersul de înlocuire a pașapoartelor rusești, informează site-ul anticoruptie.md.

Pretinșii deputați de la Tiraspol au trimis lui Putn în care îi cer ca MAE rus să rezolve situația și să elimine problemele existente, precum și să creeze un punct de informare al Serviciului Consular rus de la Tiraspol pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Tiraspolul îi reamintește lui Putin că pe teritoriul regiunii separatiste locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

Oficialii de la Moscova au declarat în repetate rânduri că îi vor ajuta pe transnistreni și chiar vor interveni la nevoie pentru cetățenii ruși din regiune, pe care îi consideră persecutați pe motive etnice și lingvistice, reaprinzând fobii specifice anilor `90.

Kievul acuză armata rusă că incendiază câmpurile de cereale din regiunea Zaporojie

ACTUALIZARE 22.00 Un oficial ucrainean a acuzat vineri trupele ruse că au incendiat câmpurile de cereale din regiunea ocupată Zaporojie, din sud-estul țării, scrie The Guardian.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a postat pe Twitter o fotografie cu un vast câmp de cereale în flăcări.

„Amintiți-vă această imagine de fiecare dată când rușii spun că le pasă de securitatea alimentară globală. Milioane de oameni din întreaga lume se vor confrunta cu foametea – pentru că Rusia a lansat un război brutal împotriva Ucrainei”, a scris Nikolenko în postare.

Rusia amenință Lituania şi UE, cu privire la Kaliningrad

ACTUALIZARE 21.55 Rusia a avertizat vineri Lituania şi Uniunea Europeană ca ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu se reia tranzitul unor mărfuri spre şi dinspre exclava rusă Kaliningrad, situată înre Lituania şi Polonia pe coasta Mării Baltice, relatează Reuters.

„Dacă situaţia nu se stabilizează în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei şi a Uniunii Europene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform unui comunicat.

„Continuăm dialogul cu Lituania şi Comisia Europeană. Ni se dau asigurări că problema ar urma să fie rezolvată în timpul apropiat. Sperăm ca Bruxelles şi Vilnius să ia singure decizie corectă care să asigure un tranzit neîngrădit spre exclava Rusiei”, a afirmat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă la Moscova.

Ucrainenii spun că au distrus cel puțin o companie de tancuri rusești lângă Sloviansk

ACTUALIZARE 19:01 Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk din estul Ucrainei, în vederea reluării ofensivei pentru ocuparea întregului bazin Donbas. În același timp, armata ucraineană susține că a respins o tentativă de înaintare a rușilor în apropiere de Sloviansk și că cel puțin o companie de tancuri ruse a fost distrusă în ultimele două zile în luptele din estul Ucrainei.

„Ocupanţii s-au dezlănţuit dis-de-dimineaţă (...), când au trimis tancuri spre poziţiile ucrainene, încercând să străpungă apărarea noastră. Paraşutiştii (ucraineni), anticipând acţiunile inamicului, au putut să se pregătească în mod corespunzător pentru o întâlnire cu tancurile ruseşti. Şi le-au organizat «o primire fierbinte»”, afirmă Statul Major ucrainean.

Primele două tancuri ruseşti au fost distruse la începutul ofensivei printr-o ambuscadă, iar următorul grup de tancuri a fost scos din luptă cu ajutorul RPG-urilor, lansatoarelor NLAW şi Javelin, alte două fiind distruse de artilerie, conform comunicatului oficial, în care mai notează că în această luptă au fost implicaţi militari ai Brigăzii 80 de asalt a Forţelor aeropurtate ucrainene.

Trupele aeropurtate, în cooperare cu alte forţe, au eliminat 12 tancuri, 5 vehicule blindate şi un camion al invadatorilor, potrivit Statului Major ucrainean

Putin avertizează Occidentul: Sancțiunile împotriva Rusiei vor genera consecințe catastrofale pe piața globală a energiei

ACTUALIZARE 17:32 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri că dacă Occidentul continuă cu sancțiunile împotriva Rusiei s-ar putea ajunge la creșteri catastrofale ale prețurilor pe piețele energetice.

„Da, știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești”, a declarat Putin, potrivit Reuters, în cadrul unei întâlniri televizate cu înalți oficiali.

„Cu toate acestea, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să fie o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a spus Putin.

Zelenski: Putem încheia războiul până la sfârșitul anului

ACTUALIZARE 16:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul ar putea să se încheie până la sfârșitul anului, dacă Ucraina primește armele pe care le cere Occidentului.

„Țara noastră va rămâne unită și unificată. Dacă primim la timp armele de la partenerii noștri și dacă norocul și Dumnezeu vor fi de partea noastră, putem realiza multe până la sfârșitul anului și putem încheia războiul. Cel puțin, putem încheia partea militară a acestui război”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN.

Rușii spun că este „puțin probabil” să se mai retragă din zonele din sudul Ucrainei pe care le-au ocupat

ACTUALIZARE 14:43 Rușii susțin că vor învinge forțele ucrainene în toată regiunea estică Donbas și că este puțin probabil să aibă loc vreo retragere de pe coasta sudică a țării, relatează Reuters. Declarația a fost făcută de ambasadorul rus la Londra.

De la începutul invaziei și până astăzi, rușii au reușit să obțină controlul asupra unei părți semnificative de teritoriu ucrainean în sudul țării, la nord de Crimeea și fac eforturi mari pentru a obține întreg controlul pe teritoriul revendicat de cele două republici fictive inventate de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Kuleba: „Rusia joacă Jocurile foamei cu lumea”

ACTUALIZARE 14:01 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, acuză Rusia că joacă „Jocurile foamei” (Hunger games) cu lumea, în cadrul unei intervenții video la reuniunea G20 din Bali.

El a arătat că blocada navală impusă porturilor ucrainene „a întrerupt deja lanțurile de aprovizioanre și are un efect dăunător asupra securității alimentare globale”.

„Practic, Rusia joacă Jocurile foamei cu lumea, impunând blocada navală a porturilor ucrainene, pe de o parte, și dând vina pe Ucraina pentru acest lucru, pe de altă parte. Rusia privește dependența altor țări de orice tip de resurse ca pe o slăbiciune și o invitație de a folosi această dependență în folosul Rusiei”, a declarat Dmitro Kuleba într-o intervenție video la reuniunea G20 din Bali.

El a mai spus că Ucraina are un rol esențial pentru securitatea alimentară globală de mai câteva decenii, dar acum este „atacată, bombardată și jefuită de criminalii ruși”. 

Peskov: Rusia a folosit doar o mică parte din potenţialul său în Ucraina

ACTUALIZARE 13:15 Rusia a folosit doar o mică parte din potenţialul său în „operaţiunea militară specială” din Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în operaţiunea specială”, a spus Peskov în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Rusia susține că a distrus două sisteme de rachete anti-navă Harpoon

ACTUALIZARE 13:04 Rusia susține că a distrus în Odesa două sisteme de rachete anti-navă Harpoon furnizate de Marea Britanie,

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova, însă nu a putut fi verificat din surse independente, potrivit Guardian, care preia Reuters. 

Rabinul-șef al Moscovei și-a dat demisia 

ACTUALIZARE 12:51 Rabinul-șef al Moscovei a confirmat că a părăsit Rusia și și-a dat demisia, spunând că rămânerea sa în funcție ar pune în pericol comunitatea evreiască din Moscova.

„În condițiile în care războiul îngrozitor împotriva Ucrainei durează de câteva luni, nu pot să tac, văzând atâta suferință. Am fost să ajut refugiați în Europa de Est și m-am declarat împotriva războiului. Pe măsură ce trece timpul, în ciuda realegerii mele în poziția de rabin-șef, a devenit clar că comunitatea evreiască din Moscova ar fi în pericol dacă eu rămân în funcție”, a declarat Pinchas Goldschmidt, potrivit The Guardian.

Goldschmidt conduce comunitatea evreiască din Moscova de 33 de ani.

Borrell: „În faţa unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru

ACTUALIZARE 11:58 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a apreciat vineri că „nimeni nu poate fi neutru” în faţa unei agresiuni precum „înfiorătorul” război al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite EFE.

„În faţa unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru. Nimeni nu poate trăi în siguranţă într-o lume în care folosirea ilegală a forţei devine normală sau este tolerată”, a subliniat Borrell, pe contul său oficial de Twitter, după intervenţia sa în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale G20 care are loc la Nusa Dua (Indonezia).

În acest forum, la care a luat parte şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, Borrell a declarat că le-a cerut „tuturor participanţilor să ajute la încheierea războiului, la refacerea suveranităţii Ucrainei şi la garantarea limitării repercusiunilor globale”.

Această reuniune a miniştrilor de externe ai G20 - din care fac parte cele mai industrializate ţări şi statele emergente - „are loc într-un context extrem de grav ca urmare a înfiorătorului război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a insistat Borrell, care a subliniat că „sistemul multilateral se află sub presiune mai mult ca oricând, într-un moment în care avem cel mai mult nevoie de el”.

Şeful diplomaţiei europene a insistat că „agresiunea Rusiei constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional” şi „aduce cu sine fragmentarea ordinii mondiale şi pune în pericol recuperarea economică globală”.

„Şi nu este vorba doar despre un război care afectează Europa sau despre un conflict occidental, ci este un conflict internaţional extrem de grav”, a apreciat el.

Blinken îl somează pe Lavrov: „Ucraina nu este ţara voastră”

ACTUALIZARE 11:43 Secretarul de stat american Antony Blinken i s-a adresat vineri ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, cerându-i ca Rusia să permită exportul cerealelor din Ucraina. Șeful diplomației americane spune că Rusia a auzit în timpul reuniunii G20 un „cor de apeluri al lumii întregi” pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

„Mă adresez colegilor noştri ruşi: Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocaţi porturile? Trebuie să lăsaţi grâul să iasă” din porturi, i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.

Lavrov a părăsit summitul G20, supărat că Blinken a refuzat o întâlnire cu el

ACTUALIZARE 10:16 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a plecat de la summitul G20, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara. Ministrul rus al Afacerilor Externe a transmis că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american, Antony Blinken, a refuzat să aibă o întrevedere cu el. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulțumit că liderii occidentali vorbesc despre războiul din Ucraina, adresând critici Rusiei, în loc "să abordeze probleme economice globale", relatează Reuters.

"Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20.

ACTUALIZARE 09:26 Rusia își concentrează echipamente în direcția Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului, arată Ministerul britanic al Apărării vineri, în evaluarea zilnică a situației din Ucraina.

Forțele ruse sunt probabil în pauză de reaprovizionare înainte de a relua ofensiva în regiunea Donețk, mai afirmă ministerul britanic.

Există o posibilitate reală ca „obiectivul tactic imediat” al Rusiei să fie Siversk, aflat în drumul către aria urbană Sloviansk-Kramatorsk.

Pe de altă parte, forțele ucrainene obțin avanduri graduale în regiunea Herson din sud-vestul țării.

Zelenski: „Fiecare căpitan rus de navă sau de avion să vadă drapelul ucrainean pe Insula Șerpilor”

Într-un mesaj adresat joi noapte ucrainenilor, Volodimir Zelenski a spus că operațiunea de recucerire a Insulei Șerpilor, care a durat două luni, este un avertisment pentru Rusia.

„Fiecare căpitan rus de navă sau de avion să vadă drapelul ucrainean pe Insula Șerpilor și să știe că țara noastră nu va fi învinsă”, a declarat președintele Ucrainei.

La doar câteva zile după ce trupele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, drapelul ucrainean a fost înălțat din nou pe stânca intens disputată din Marea Neagră.

„Teritoriul [Insula Șerpilor] revine sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat luni, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă. 

La scurt timp după aceasta, Ministerul rus al Apărării a susținut că i-a ucis pe militari ucraineni care încercau să ridice steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor. 

„Pe fundalul eșecurilor militare și al unei retrageri masive a trupelor ucrainene în Donbas, în noaptea de 7 iulie, regimul de la Kiev a încercat să instaleze simbolic steagul țării pe Insula Șerpilor. În jurul orei 5 dimineața, mai mulți militari ucraineni au ajuns pe insulă cu o barcă cu motor și au făcut poze cu steagul. O aeronavă a Forțelor Aerospațiale Ruse a lansat imediat o lovitură cu rachete de înaltă precizie către insulă, în urma căreia o parte din personalul militar ucrainean a fost distrus. Supraviețuitorii au fugit în direcția satului Primorskoye din regiunea Odesa”, se arată în buletinul informativ zilnic al rușilor legat de situația de pe frontul din Ucraina. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri