Live

Zelenski cere ONU „să constrângă” Rusia să facă pace cu Ucraina și acuză Iranul şi Coreea de Nord că sunt „complicii” Moscovei

Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Consiliul de Securitate al ONU. Foto: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Consiliului de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace cu Ucraina, denunţând în acelaşi timp Iranul şi Coreea de Nord, pe care îi consideră „complici” ai Moscovei.

„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut: Rusia să fie constrânsă să facă pace”, a spus Zelenski în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei, pe marginea unei reuniuni la înalt nivel a Adunării Generale a ONU la New York.

Preşedintele ucrainean, care se află de duminică seară în SUA, urmează să-i prezinte omologului său american Joe Biden şi Congresului american detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

Zelenski a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, acuzate că ajută maşina de război rusă în Ucraina.

„Rusia nu are niciun motiv legitim - absolut niciunul - să facă din Iran şi din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a spus Zelenski.

3 morți și 34 de răniți după atacul rusesc asupra unui bloc de locuințe din Harkov

Cel puţin trei persoane au fost ucise marţi şi alte 34 au fost rănite într-un nou atac rusesc asupra unui cartier rezidenţial din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, vizat cu regularitate de lovituri aeriene, potrivit autorităţilor.

Rusia a lovit cu bombe ghidate un bloc de locuinţe şi o brutărie.

Forţele ruse au lansat, de asemenea, un nou atac înspre sud, asupra oraşului Zaporojie, ţinta unei serii de atacuri în ultimele zile. Şapte persoane au fost rănite.

„Ţintele bombelor ruseşti au fost un bloc de locuinţe, o brutărie, un stadion. Cu alte cuvinte, viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi”, a fost reacția lui Zelenski.

În timpul acestei sesiuni a Consiliului de Securitate, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova.

„Susţinerea Teheranului şi Phenianului îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferinţă şi să aducă la ruină bărbaţi, femei şi copii ucraineni nevinovaţi”, a spus el.

Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului şi că, dimpotrivă, este favorabilă păcii.

„China nu este la originea crizei ucrainene şi nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii”, a spus el, respingând acuzaţiile americane potrivit cărora China furnizează o susţinere Moscovei.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ion Țiriac, primele declarații după ce și-a desemnat conducătorul imperiului: "Mai mult de atât nu puteam să fac!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump promite că „va scoate America” din războiul din Ucraina și îl acuză pe Biden pentru conflict

Lavrov acuză ONU că ignoră ofensiva Ucrainei în Kursk

Ucraina pariază pe India pentru obținerea unui acord de pace cu Putin. De ce este premierul Modi cea mai bună speranță a lui Zelenski

Suspecții în atacul armat de la „Amazonul rusesc” cer să fie trimiși la război în Ucraina ca să scape de închisoare

Partenerii noștri