Live

Live Text Ziua 200 de război. Armata ucraineană a eliberat 3.000 km de teritoriu și se apropie de graniță în nord-est. Cum se răzbună rușii

Data actualizării: Data publicării:
Balaklia, 10 septembrie 2022. Steaguri ucrainene în piața centrală Foto: Profimedia Images

Ucraina a recucerit aproximativ 3.000 de kilometri de teritoriu în timpul contraofensivei din septembrie, a anunţat comandantul armatei ucrainene, spunând că trupele sale au ajuns la 50 de kilometri de granița cu Rusia în regiunea Harkov. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că armata rusă face o „alegere bună” fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

 

Riposta rușilor: îi lasă pe ucraineni pe întuneric cu ajutorul rachetelor de croazieră

ACTUALIZARE 23:59 Zone întinse din estul Ucraieni au rămas în duminică seară în beznă, după bombardamente intense ale Rusiei. Volodimir Zelenski spune că armata Moscovei a lovit mai multe centrale electrice, iar Harkov este una dintre regiunile vizate. 

Oficiali locali din Harkov, al doilea oraş din ţară, aflat în nord-est, dar şi din regiunile Doneţk şi Sumî, din est, au transmis pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

Jurnalişti ai AFP au constatat de asemenea întreruperi de curent în oraşul Kramatorsk, din est, relatează Agerpres.

În urma unei lovituri asupra unei instalații de infrastructură din Harkov, „curentul a fost întrerupt în multe zone ale orașului. Din același motiv, nu există apă în aceleași zone - pompele nu funcționează”, a declarat primarul Ihor Terekov prin intermediul Telegram.

Edilul spune că atacurile sunt „o răzbunare josnică și cinică a agresorului rus pentru succesele pe care armata ucraineană le înregistrează pe front, în special în regiunea Harkov”.

Terehov îndeamnă populația să rămână calmă și dă asigurări că specialiștii și angajații din serviciile publice lucrează deja să repare stricăciunile produse de bombardamentele rușilor.

Două rachete de croazieră au lovit infrastructura de bază din Harkov, iar pompierii se află acum la fața locului, a anunțat și Kirilo Timoșenko, adjunct al șefului administrației prezidențiale ucrainene.

El spune că inclusiv instalații vitale, precum spitalele, au rămas fără curent. Timoșenko a confirmat că Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk și o parte din regiunea Donețk se confruntă cu pene de curent.

„Rușii vor să ne lase fără lumină, apă și căldură”, a comentat oficialul.

Forțele ruse au lansat în total 11 rachete spre regiunile estice ale Ucrainei, au anunțat duminică seară, într-un tweet, forțele aeriene ucrainene.

Armata ucraineană anunță noi cuceriri în teritoriul ocupat de ruși

ACTUALIZARE 21:30 Statul major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk, un oraș care până sâmbătă era la 40 de kilometri dincolo de linia frontului.

Svatove a fost un nod important pe rutele rusești de alimentare a liniilor de front din sud, notează CNN.

„Ocupanții au abandonat Svatove în regiunea Luhansk. Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV (vehicule blindate) și au furat peste 20 de mașini de la localnici”, afirmă Statul Major General al Ucrainei.

Aceeași sursă spune că 150 de soldați ruși au plecat într-un convoi din Borșciova și Artemivka din regiunea Harkov cu două autobuze, un camion și 19 mașini furate.

Borșciova se află la nord de orașul Harkov, la doar câțiva kilometri de granița Ucrainei cu Rusia.

În timp ce retragerea Rusiei în regiunea Harkov continuă, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că peste 40 de așezări au fost eliberate.

Roman Semenukha, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană:  „Putem anunța oficial eliberarea a peste 40 de așezări.  Situația se schimbă incredibil de repede și există multe, multe alte astfel de localități care ies de sub ocupație”.

Semenuha a precizat că cele 40 de localități sunt locuri în care situația este complet sub controlul ucrainean, unde a fost arborat steagul ucrainan. 

Oleksandr Kulik, un oficial din Derhaci, la nord-est de orașul Harkov, a declarat și el că steagul ucrainean a fost arborat de locuitorii din localitatea Kozacea Lopan.

Kozacea Lopan a fost ocupat de ruși din martie și a fost un centru administrativ pentru autoritățile de ocupație. Acesta se află la doar cinci kilometri de granița cu Rusia.

De asemenea, o înregistrare video pe rețelele sociale, transmisă de consiliul municipal Derhaci arată locuitorii unei alte așezări - Tokarivka - ridicând steagul ucrainean în această localitate. Tokarivka este, de asemenea, aproape de granița cu Rusia.

„Rușii au început să se adune singuri de dimineață și au început să fugă”, a declarat un oficial local.

O altă localitate eliberată, aflată în apropierea graniței, este Hoptivka. Tot armata ucraineană a difuzat un filmuleț pe Twitter cu soldați ucraineni care sunt acolo. „Pregătiți-vă să înotați, cotropitorilor”, îi îndeamnă pe ruși.

Citiți și: Reuters: Naționaliștii ruși sunt înnebuniți de furie după eșecul usturător din Ucraina și îl somează pe Putin să facă imediat schimbări

Rusia susține că atacă Harkovul cu lovituri de precizie

ACTUALIZARE 14.55 Ministerul Apărării de la Moscova a transmis duminică, potrivit Reuters, că forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei cu lovituri de precizie.

Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, a susţinut ministerul rus pe social media.

Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat informaţiile, porivit Agerpres.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că „mii” de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

„Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera”, a afirmat Gladkov într-o intervenţie video postată pe contul său de Telegram.

Majoritatea persoanelor care au traversat frontiera în regiunea Belgorod s-au cazat la rudele lor care locuiesc în Rusia, potrivit lui Gladkov.

„Astăzi, 1.342 persoane se află în 27 de spaţii de cazare temporară înfiinţate în regiune. În total, situaţia este sub control”, a dat asigurări Gladkov, care a spus că duminică după-masă nu mai existau cozi lungi de aşteptare la frontieră, spre deosebire de noaptea precedentă.

La rândul său, agenţia dpa transmite că trupele ruse par a se retrage şi din nordul regiunii Harkov. Locuitorii satului Kozacea Lopan, situat la 30 de kilometri nord de oraşul Harkov, au arborat steagul ucrainean, potrivit relatărilor de presă.

Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că e gata de o „interacțiune nepolitizată” în privința centralei de la Zaporojie

ACTUALIZARE 20:00 Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au vorbit la telefon despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și s-au declarat gata de o „interacțiune nepolitizată”, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), a anunţat duminică Kremlinul.

Comunicatul Moscovei nu oferă alte detalii despre „interacțiunea nepolitizată” pe care o menționează , dar ar putea indica disponibilitatea unor negocieri de natură tehnică, cu medierea AIEA, așa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră. „Partea rusă a atras atenția asupra atacurilor regulate ale Ucrainei asupra instalațiilor centralei ZNPP, inclusiv asupra instalației de depozitare a deșeurilor radioactive, cu risc de consecințe catastrofale. Președintele rus a informat cu privire la măsurile luate de specialiștii ruși pentru a asigura protecția fizică a uzinei și a subliniat necesitatea de a influența autoritățile de la Kiev pentru ca bombardamentele asupra uzinei să fie oprite imediat. A fost exprimată o disponibilitate reciprocă pentru o interacțiune nepolitizată privind situația din jurul centralei ZNPP, cu participarea AIEA”, se spune în comunicatul de la Kremlin.

În varianta Palatului Elysee, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin că „ocupaţia rusă se află la originea riscurilor” la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă armele grele şi uşoare, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Emmanuel Macron „va rămâne în contact” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „şi va rediscuta” cu Putin „în zilele următoare” pentru găsirea unui „acord care să garanteze securitatea centralei”, a precizat Preşedinţia franceză într-un comunicat.

Președintele Macron a condamnat „continuarea operaţiunilor militare ruse din Ucraina şi a reamintit cerinţa ca acestea să înceteze cât mai curând, să fie lansate negocieri şi să fie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, conform aceluiaşi comunicat.

Armata ucraineană a eliberat 3.000 km de teritoriu

ACTUALIZARE 13.19 Trupele ucrainene au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse, în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării.

„De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătraţi au reintrat sub control ucrainean”, a declarat într-un comunicat Valeri Zalujnîi (foto), comandantul şef al armatei ucrainene, potrivit AFP,preluată de Agerpres.

„În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar în sud şi est, ci şi către nord. Suntem la 50 de kilometri de graniţa” cu Rusia, a explicat militarul ucrainean.

Comandantul armatei ucrainene, gen. Valeri Zalujnîi. Foto: Profimedia

Recucerirea districtului Izium este ”în curs”

ACTUALIZARE 11.50 Forţele ucrainene sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium graţie contraofensivei lor împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei, a anunţat Kievul duminică, transmite AFP.

„Eliberarea unor porţiuni de teritoriu în districtele Kupiansk şi Izium din regiunea Harkov este în curs”, a anunţat Statul Major ucrainean în cea de-a 200-a zi a conflictului. Anterior, Kievul a anunţat că trupele sale au intrat în Kupiansk.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prevestit o "eliberare rapidă" a ţării sale în această iarnă, dat fiind că ruşii "fug în unele direcţii", potrivit EFE.

Ucraina face progrese importante în regiunea Harkov

ACTUALIZARE 11.18 Guvernul Marii Britanii spune că forțele ucrainene au continuat să facă progrese semnificative în regiunea Harkov, în ultimele 24 de ore, relatează The Guardian.

Rusia probabil că și-a retras unele unități din zonă, dar luptele continuă în jurul orașelor Kupiansk și Izium, a spus ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică publicată pe Twitter.

Operaţiunile de la centrala nucleară Zaporojie au fost oprite complet

ACTUALIZARE 09.20 Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei.

FB: Ucraina anunțase miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele învecinate să se evacueze, pentru propria lor siguranţă.

Energoatom a informat că unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Dmitro Kuleba: Am arătat că-i putem învinge pe ruși. Avem nevoie de mai multe arme

ACTUALIZARE 08.51 Succesul contraofensivei împotriva Rusiei arată că Ucraina poate învinge forțele Moscovei, dar Kievul are nevoie de mai multe arme de la partenerii săi, a spus ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Declarația vine după ce Moscova și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, orașul Izium, după o înaintare rapidă a forțelor ucrainene.

Kuleba, care a avut o conferință de presă cu omologul său german Annalena Baerbock, a spus că unii aliați au ezitat inițial să trimită arme, invocând riscul de a-l antagoniza pe președintele rus Vladimir Putin.

„Acum, slavă Domnului, nu mai auzim acest argument... am demonstrat că suntem capabili să învingem armata rusă. Facem asta cu armele care ni s-au dat”, a spus el.

Zelenski: „Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată”

„Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram.

El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi.

Joi, comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat anterior.

„În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă”, a spus Zelenski.

„Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată”, a adăugat el.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, a spus vineri Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse.

Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare, de asemenea, iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk.

Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară, mai scrie AFP.

Rușii se retrag în pripă

Frontul rusesc se prăbușește în regiunea Harkov. Contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene a depășit toate așteptările și pare să fi provocat un colaps al trupelor rusești. Forțele Kievului au avansat în câteva zile cât le-a luat rușilor câteva săptămâni. Un jurnalist de la Kiev numește aceste lucruri „Miracolul de la Harkov”.

Imaginile video și imaginile din satelit geolocalizate de CNN arată că această contraofensivă ucraineană a implicat atacuri susținute asupra posturilor de comandă, asupra depozitelor de muniție și asupra rezervelor de combustibil aflate mult în spatele liniilor de front. Un oficial american de rang înalt a declarat că forțele ucrainene atacă liniile de aprovizionare rusești, cu intenția de a tăia și izola trupele rusești la vest de râul Nipru.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Partenerii noștri