Zelenski a vorbit în parlamentul din Tokyo. A criticat ONU și a cerut Japoniei să crească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Japoniei să crească presiunea sancţiunilor asupra Rusiei prin introducerea unui embargou comercial asupra mărfurilor ruseşti. În discursul său, președintele ucrainean a criticat ONU și a invocat amintirile despre dezastrul nuclear de la Fukushima și atacul chimic comis în anii ‘90 la metroul din Tokyo.
Adresându-se parlamentului de la Tokyo prin legătură video, Zelenski a mulţumit Japoniei pentru că, printre ţările asiatice, este lider în condamnarea invadării Ucrainei de către Rusia şi introducerea de sancţiuni, scrie Reuters.
„Statele responsabile se unesc pentru a proteja pacea. Sunt recunoscător statului dumneavoastră pentru poziţia sa de principiu într-un asemenea moment istoric, pentru asistenţa reală către Ucraina”, a spus Zelenski.
„Aţi fost primii din Asia care au început să pună presiune cu adevărat asupra Rusiei pentru a restabili pacea, care au sprijinit sancţiunile împotriva Rusiei şi vă îndemn să continuaţi să o faceţi”, a adăugat președintele ucrainean, conform Agerpres.
Zelenski a mai spus că forţele ruse pregătesc noi atacuri din aşa-numita zonă de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce au ocupat centrala dezafectată luna trecută în primele etape ale războiului din Ucraina.
Pe parcursul a 12 minute, Zelenski a avertizat că invazia Rusiei ar putea declanșa o catastrofă nucleară la Cernobîl, invocând amintiri ale colapsului din 2011, de la centrala nucleară Fukushima, care a strămutat mii de oameni și a determinat țări precum Germania să-și reconsidere propria utilizare a puterii nucleare.
Președintele ucrainean a făcut, de asemenea, aluzie la o altă tragedie națională, avertizând că Rusia ar putea folosi arme chimice, cum ar fi gazul sarin, în Ucraina. În 1995, membrii unui cult japonez au folosit această substanță chimică într-un atac asupra sistemului de metrou din Tokyo, ucigând 14 persoane și rănind alte aproape 6.000, confrom The New York Times.
„Lumea este în pragul multor crize noi”, a declarat liderul de la Kiev, precizând că „provocările de mediu şi alimentare sunt fără precedent, iar când războiul se va termina, va dura ani de zile pentru a analiza amploarea daunelor aduse mediului”.
Totodată, președintele ucrainean a criticat ONU. „Nici ONU, nici Consiliul de Securitate al ONU nu au funcționat. Sunt necesare reforme.Avem nevoie de un instrument care să asigure preventiv securitatea globală. Organizațiile internaționale existente nu funcționează în acest scop, așa că trebuie să dezvoltăm un nou instrument preventiv care să poată opri efectiv invaziile", a declarat liderul ucrainean parlamentarilor japonezi.
Premierul Fumio Kishida a declarat reporterilor, după discursul președintelui ucrainean, că va lua în considerare creșterea ajutorului umanitar pentru Ucraina și adăugarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Japonia s-a alăturat Statelor Unite și altor națiuni pentru a impune sancțiuni economice companiilor, liderilor și oamenilor de afaceri importanți din Rusia și a furnizat armatei ucrainene echipamente neletale, cum ar fi căști.
Citește și: Oraşe japoneze înfrăţite cu localităţi din Rusia îşi suspendă colaborarea și anulează toate întâlnirile
Graba Japoniei la acțiune este un contrast puternic cu comportamentul său în timpul invaziilor anterioare ale Rusiei în Crimeea, Georgia și Ucraina, când politicienii japonezi au fost criticați pentru că au adoptat o poziție blândă împotriva agresiunii vecinului lor.
Japonia și Rusia sunt implicate într-o dispută teritorială de lungă durată asupra insulelor din nord-estul Japoniei, în largul coastei Hokkaido. Fostul prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe a depus eforturi uriașe în cultivarea unei relații amicale cu Vladimir Putin, în efortul de a rezolva problema controversată a proprietății insulelor.
În urmă cu două săptămâni, guvernul nipon şi-a reiterat revendicările în disputa teritorială cu Rusia cu privire la insulele Kurile de Sud. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a spus că cele patru insule sunt „parte integrantă” a Japoniei. Anterior, și prim-ministrul Fumio Kishida folosise această sintagmă, un limbaj pe care Tokyo îl evitase timp de 10 ani în speranţa că va ajunge la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Luni, Rusia a declarat că a încheiat negocierile cu Japonia pe această temă, precum și eforturile de a semna un tratat de pace care să pună capăt oficial conflictului dintre cele două națiuni din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News