Zelenski: „9 ani de când agresiunea rusă a început în Crimeea. Prin returnarea Crimeei vom restabili pacea”
Președintele Ucrainei consemnează că s-au împlinit 9 ani de Rusia a trecut la anexarea Crimeei. Dacă vor returna Crimeea, pacea va fi restabilită, a transmis Zelenski pe contul de Twitter.
9 years ago, Russian aggression began in Crimea. By returning Crimea, we will restore peace.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 26, 2023
This is our land. Our people. Our history. We will return the Ukrainian flag to every corner of Ukraine.
Qırım serbest olacaq!
🇺🇦🇺🇦🇺🇦 pic.twitter.com/jdInUhcutm
„În urmă cu 9 ani, în Crimeea a început agresiunea rusă. Prin returnarea Crimeei, vom restabili pacea. Acesta este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, a transmis Volodimir Zelenski.
În 27 februarie 2014, Vladimir Putin, ordonă manevre militare la frontierea cu Ucraina. Miliţii pro-ruse ocupă sediul Guvernului şi Parlamentul din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea.
Forțele pro-ruse organizează, în 16 martie, un așa-zis referendum, în care s-a putut vota inclusiv online. Locuitorii din Crimeea au avut de ales doar între două opțiuni: alipire imediată la Rusia sau mai multă autonomie față de Ucraina.
95.5%, alegători din Crimeea au ales alipirea la Rusia, confom Kremlinului. Cel puțin 100 de state ale lumii au denunțat referendumul ca fiind ilegal.
58% dintre locuitorii Crimeei erau în momentul referendumului etnici ruși, restul fiind ucraineni și tătari. Cele două minorități etnice au boicotat, în general, referendumul și au fost ulterior subiectul a numeroase acțiuni descrise de organizațiile internaționale drept încălcări grave ale drepturilor omului.
În 21 martie 2014, la patru luni de la începutul protestelor pro-occidentale din Ucraina, Vladimir Putin semna Legea care oficializa integrarea Crimeei în Federația Rusă. În 25 aprilie 2014, între Crimeea și Ucraina a fost instituită unilateral frontiera de stat a Rusiei.
Crimeea a fost parte a Rusiei din secolul 18 până în 19 februarie 1954, moment în care Nikita Hruşciov a transferat Crimeea Ucrainei. Acest lucru a fost descris de Vladimir Putin drept „jaf la drumul mare”.
Citește și: Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea (Politico)
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News