Galerie Foto Zeci de mii de oameni au protestat din nou în Austria împotriva vaccinării obligatorii anti-Covid, deși țara se află în lockdown
Zeci de mii de persoane au protestat în Austria împotriva vaccinării obligatorii, o măsură pe care cancelarul Alexander Schallenberg a calificat-o, duminică, drept o "interferenţă minoră" în raport cu măsurile alternative. Austria este prima țară membră a Uniunii Europene care a anunțat că de la 1 februarie va impune obligativitatea imunizării împotriva Covid-19.
Mobilizarea cea mai puternică a fost la Graz (sud), unde poliţia a anunţat sâmbătă seara că aproape 25.000 de persoane au manifestat împotriva măsurilor guvernamentale, în special împotriva vaccinării obligatorii, Austria fiind prima ţară-membră a Uniunii Europene (UE) care a impus-o.
Într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, cancelarul Alexander Schallenberg a afirmat că guvernul austriac este constrâns să ia această măsură pentru a creşte rata de vaccinare a populaţiei sale, de aproape 67%, una dintre cele mai mici din Europa de Vest.
"Fiecare carantină este o puternică ingerinţă în libertăţile fundamentale ale concetăţenilor noştri. Obligaţia vaccinării este, în comparaţie, o interferenţă minoră. Mi-ar fi plăcut să fac altfel, este trist. Însă Europa, inima societăţilor deschise, bogate şi industriale, este din nou focarul pandemiei", a subliniat el.
Austria se află în lockdown
Austria a introdus și un lockdown, al patrulea de la începutul pandemiei, chiar dacă şcolile au rămas deschise. Oamenii îşi pot părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărături de strictă necesitate şi pentru activităţi sportive în spaţii deschise. Majoritatea restaurantelor pot vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori.
Școlile sunt deschise, iar părinţii decid dacă îşi trimit copiii la cursuri sau optează pentru lecţii online.
Carantina pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.
De asemenea, autoritățile de la Viena au decis să impună obligativitatea vaccinări începând de pe 1 februarie.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News