Live

Zeci de femei singure, inclusiv din România, au căzut în capcana unor escroci care operau ca în filmul Netflix „The Tinder Swindler”

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de femei singure, inclusiv din România, au fost înșelate online de o rețea de escroci stabiliți în Mallorca Foto: Profimedia Images

Membrii unei bande operau în insula spaniolă Mallorca după rețeta cunoscutului escroc israelian Simon Leviev, ale cărui victime îşi spun poveştile în documentarul Netflix „The Tinder Swindler” (Escrocul de pe Tinder). Ei au reușit astfel să înșele online cel puțin 20 de femei, inclusiv din România. Victimele le-au trimis sume considerabile de bani, crezând că astfel îi ajută pe bărbații care pretindeau că s-au îndrăgostit de ele.

Poliţia spaniolă a dezmembrat joi reţeaua de fraudă online, care funcţiona ca un site de întâlniri şi prin care numeroase victime din Europa au fost înşelate cu suma totală de peste 1 milion de euro, relatează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Suspecţii foloseau profiluri virtuale false pentru a stabili relaţii online cu femei şi a le câştiga încrederea, după care le cereau să le transfere bani sub pretextul unor situaţii de urgenţă.

Ancheta a început de la un caz din oraşul spaniol Alicante (est), unde o victimă a discutat online zile în șir cu un pretins soldat american care, folosindu-se de imaginea unui actor chipeş, i-a cerut şi a obţinut în mod repetat bani - în total nu mai puţin de 835.000 de euro.

Simon Leviev, escrocul din documentarul Netflix „The Tinder Swindler”, a fost fotografiat la Tel Aviv, în februarie 2022, în timp ce se îndrepta către un magazin Ferrari Foto: Profimedia Images

Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că a fost vorba despre „una dintre cele mai ample operaţiuni împotriva criminalităţii online din UE”.

16 persoane au fost arestate în total, dintre care 15 în Mallorca, fiind reţinut inclusiv liderul reţelei, un nigerian de 27 de ani, a precizat poliţia.

Au fost identificate cel puţin 20 de victime, în majoritate femei singure din Germania, Italia, Spania, Finlanda, Luxemburg, Polonia, Lituania, România, Croaţia, Slovacia şi alte ţări.

Banii obţinuţi erau transferaţi în conturi din ţări precum Indonezia şi Malaezia, uneori fiind investiţi în bitcoini.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Nadal, glumeţ după ce a jucat, probabil, ultima partidă a carierei: Am pierdut primul meci de simplu din Cupa Davis şi ultimul

Partenerii noștri