Live

Zeci de conturi false proruse au fost eliminate de Meta în Republica Moldova

Data publicării:
Zeci de conturi false proruse au fost eliminate de Meta în Republica Moldova. Sursa foto: Profimedia Images

Meta Platform a anunțat eliminarea unei rețele de conturi de grup care vizau vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova și susțineau partidele proruse înainte de alegerile prezidențiale. Compania a motivat că rețeaua de grupuri încălca politicile Meta Platforma, potrivit News.ro, care citează Reuters.

De asemenea, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că au blocat zeci de canale Telegram și chatbot-uri legate de o campanie prin care alegătorilor li se promiteau bani pentru a vota împotriva referendumului de săptămâna viitoare pe tema apartenenței la Uniunea Europeană, referendum care se organizează concomitent cu alegerile prezidențiale.

Potrivit sursei citate, conturile Meta false postau mesaje critice la adresa actualei președinte, Maia Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse pe care Republica Moldova le are cu România. În schimb, aceștia susțineau prin postările partidele pro-ruse din Moldova.

Compania a anunțat că operațiune a vizat 12 conturi de știri fictive, în limba rusă, care lăsau impresia că sunt entități independente cu prezență pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru și Tik Tok.

De asemenea, au fost eliminate șapte conturi de Facebook, alte 23 de pagini și un grup de 20 de conturi Instagram pentru „încălcarea politicii sale de comportament neautentic coordonat”.

Potrivit Meta, aproximativ 4.200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini și aproximativ 335.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram.

Republica Moldova este ținta unor dezinformări în masă în contextul în care pe 20 octombrie vor avea loc alegerile prezidențiale și se va vota un referendum care va permite țării să își continue parcursul european și să devină țară membră UE.

Editor : Andreea Rubica

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Direct!” Nu stă pe gânduri când oamenii ”se holbează” la mașina pe care a primit-o de la Țiriac: ”Poate au un pic de jenă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O parte din baza de date a Serviciului Vamal din Republica Moldova a fost compromisă si scoasă la vânzare pe darknet

Cum cumpără Ilan Șor voturile moldovenilor: investigația sub acoperire a unei jurnaliste infiltrate în rețeaua oligarhului pro-rus

Separatiștii de la Tiraspol cer ca referendumul pro-UE al Rep. Moldova să fie organizat și în Transnistria: „Am aşteptat cu răbdare”

Un influent senator american le cere şefilor Facebook şi Google să combată dezinformarea înainte de alegerile din Moldova

Partenerii noștri